O důchod zažádáte s bankovní identitou. Pomůže i s přihláškou na vysokou

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 7. 12. 2022
O důchod zažádáte s bankovní identitou. Pomůže i s přihláškou na vysokou

Zdroj: Bankovní identita

Bankovní identita bude brzy odemykat dveře k řadě nových služeb. S její pomocí například vstoupíte do klientských portálů všech zdravotních pojišťoven, jak jsme na Peníze.cz podrobně psali už v říjnu. Podávat s ní půjde i žádosti o všechny typy důchodů, o dotace Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám light nebo přihlášky ke studiu a ke zkouškám na vysoké škole. Vyplývá to z dnešních informací Marka Růžičky, výkonného ředitele společnosti Bankovní identita, která službu zajišťuje.

Online podání žádosti o důchod s přihlášením mimo jiné přes bankovní identitu plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí spustit od poloviny roku 2023. I o tom už jste si na Peníze.cz mohli přečíst: O důchod požádáte snadněji. Úřad využije internet.

Růžička upozornil i na téma aktuální před blížícími se volbami prezidenta. S bankovní identitou se dá snadno zažádat o datovou schránku, s jejíž pomocí už pak stačí nejpozději do 6. ledna 2023 odeslat příslušnému obecnímu úřadu žádost vytvořenou na Portálu občana.

K čemu se dá bankovní identita použít už teď?

Bankovní identita umožňuje lidem ověřit totožnost online stejně snadno jako při přihlašování do internetového bankovnictví, a to bez dalších nákladů a zařizování.

Od začátku roku 2021 funguje pro komunikaci se státem – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení, při žádosti o výměnu řidičského průkazu nebo využití důchodové kalkulačky ČSSZ.

Od letoška se s ní dá žádat (stejně jako s datovkou nebo jinými elektronickými identitami, jako je eObčanka, NIA ID mobilní klíč eGovernmentu), také o sociální dávky.

Boj s kompjuterem
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Zkusili jste si bankovní identitu?

Od loňského jara banky rozšiřují i využití identity (pod názvem Bank ID) pro online komunikaci s některými soukromými společnostmi – tedy pro ověřování se například vůči pojišťovnám, jiným bankám, penzijním společnostem, sázkovým společnostem, dodavatelům energií a podobně. Doposud ji využívá zhruba 135 firem.

Přístup k využití bankovní identity pro ověřování totožnosti v on-line prostředí mají v současné době klienti sedmi bank – Air BankFio, České spořitelnyČSOBKomerční bankyMoneta Money Bank a Raiffeisenbank. Jde celkem o 5,5 milionu klientů. Zbývající významnější retailové banky, UniCredit, mBank a Creditas, se chystají Bank ID spustit příští rok.

Po téměř dvou letech od jejího startu využilo bankovní identitu kolem dvou milionů lidí. Pro přístup k online službám státu si tento způsob ověření zvolilo alespoň jednou přes 1,6 milionu lidí a kolem půl milionu lidí pak pro svou identifikaci do portálů zapojených firem.

Nalijte, osmnáct mi bylo. Občanku ale neukážu

Společnost Bankovní identita dnes oznámila také jednu produktovou novinku – mobilní aplikaci pro ověřování věku nazvanou BankID Plus.

Je to nástroj, který podle Růžičky může pomoct obchodníkům a hostinským pomoct s řešením problému s prodejem alkoholu. Někteří jejich zákazníci totiž nechtějí prokazovat svůj věk občankou.

Pokud budou mít aplikaci, nemusí vytahovat doklad s dalšími osobními údaji, ale ukážou jen QR kód v mobilu, který jejich věk prokáže. Nebo si případně naopak kupující načte QR kód od obchodníka a aplikace už jen obchodníkovi řekne, že dotyčný má bankovní identitu i požadovaný věk.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services