Velký techničák skončí. Zjednoduší se i přepis auta

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2022
Velký techničák skončí. Zjednoduší se i přepis auta

Zdroj: Shutterstock

Papírová podoba velkého technického průkazu od roku 2024 skončí. Zůstane jen jeden doklad s technickými údaji o vozidle – dosavadní „malý techničák“, na němž bude víc údajů než doteď.

Rozhodli o tom poslanci, když schválili novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Teď ji projednají senátoři.

„Registrační doklad budou úřady stále vydávat, ale bude se skládat pouze z jedné části. U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (oba doklady) a vydá se doklad nový,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

„Neuvažujeme o žádné jednorázové nebo termínované lhůtě na výměnu. Pro majitele nových vozidel se nic nezmění, registrovat se bude stejným způsobem, pouze bude úřad vydávat jen jeden registrační doklad,“ upřesňuje Kupka.

„Díky digitalizaci ušetříme miliony korun, nervy řidičů a zbavíme se zbytečné byrokracie. Všechny důležité údaje budou dostupné elektronicky, případně na malém technickém průkazu,“ dodává ministr.

Schválená novela zjednoduší také registraci nebo změnu provozovatele vozidla. Odpadne mimo jiné povinnost absolvovat evidenční kontrolu v případě, kdy má být jako nový vlastník zapsán v registru silničních vozidel jeho dosavadní provozovatel. Typickým příkladem je konec leasingu.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Automobilový vůz
Zdroj: Shutterstock

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky.

„Jde o řádově desítky tisíc lidí, kterým v daném končí leasingová smlouva, a oni musejí doposud spěchat na příslušné úřady, aby provedli úkon, který je z hlediska bezpečnosti úplně zbytečný,“ vysvětluje Kupka. Správní poplatek navíc klesne na 50 Kč z dosavadních 800 Kč. Zároveň se prodlouží doba, po kterou lze výsledek evidenční kontroly využít, na jeden rok z dosavadních 30 dnů.

Zjednoduší se také přepis vozidla na jiného majitele či provozovatele. Žádost už nebudou muset oba (dosavadní a nový) provést současně, zůstane jen nutnost podat ji u stejného úřadu obce s rozšířenou působností.

Ministerstvo slibuje, že ještě letos rozšíří možnosti elektronických žádostí. Příklad? Od loňského června sice lze podat žádost o výměnu řidičského průkazu (při konci platnosti, tedy jeho prodloužení) online přes Portál občana, jenže tento způsob zatím nejde využít u žádostí s poplatkem. Například za změnu údajů – třeba příjmení po svatbě – se na rozdíl od pouhého prodloužení platí 200 korun, ale Portál občana neumí přijímat platby kartou. Dosud v takovém případě nelze zaplatit ani později na úřadě, kam je stejně potřeba přijít si vyzvednout nový průkaz.

„O výměnu řidičského průkazu půjde žádat elektronicky i v případě krádeže, ztráty nebo změny údajů,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta. „Ještě letos chceme spustit Portál dopravy, kde bude mimo služeb týkajících se vozidel také agenda řidičů, plavby, letectví a další,“ dodává. Další chystanou online novinkou jsou takzvané blesky – žádost o zrychlené vyřízení vydání řidičského průkazu do pěti pracovních dnů.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services