Komentář | Michal Chleboun | 22. 11. 2012 | 25 komentářů
Neidentifikovatelná vláda Petra Nečase míchá svůj daňový elixír a několik vyvolených osob v čele republiky se tváří, že spasí svět, ačkoli uvnitř musí být tito lidé bytostně přesvědčeni, že dosáhnou pravého opaku.
Jak na to | Michal Chleboun | 13. 12. 2012 | 13 komentářů
Před několika dny jsme uskutečnili malý pokus a vydali se na cestu za nákupy ze samého středu Čech do Drážďan, abychom zjistili, co je pravdy na tom, že Němec se má – nakupuje za tvrdou měnu, a přitom jeho peněženka zůstává – když ne o poznání, tak alespoň o nějaký ten cent – bachratější.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 12. 2012 | 22 komentářů
„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek tisíc a ve skutečnosti si mohli koupit věc, která stojí třeba jenom pět,“ říká v druhé části exkluzivního rozhovoru manažer testování časopisu dTest.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Rozhovor | Ondřej Tůma | 19. 1. 2013 | 15 komentářů
V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.
Sloupek | Michal Kašpárek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů
Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 12. 5. 2013 | 8 komentářů
Pokud poslanci podle očekávání schválí novelu zákona o potravinách, připlatí si velcí výrobci potravin desítky milionů korun.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Když se řekne | Jan Müller | 6. 8. 2013 | 10 komentářů
Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé hladovějí?“ Otázku jsme předali Janu Müllerovi z webu Malé peníze. Odpověď zde.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 8. 8. 2013 | 7 komentářů
Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách z Polska myslíte vy? A nestyďte se říct svůj názor pěkně od plic, ať to všichni slyší. Jakmile jde o „blafy z Polska“, jsme přece odborníci všichni.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 26. 9. 2013 | 44 komentářů
Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.
Co se děje | Luboš Palata | 30. 9. 2013 | 2 komentáře
Čína po celém světě hledá zemědělskou půdu, aby si zabezpečila přísun potravin. V jejím hledáčku se ocitla i Ukrajina – „obilnice Evropy“.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 17. 11. 2013
Víme, že své bližní milujete víc než sebe sama. Víme, že už máte nakoupené hory dárků. A taky víme, že tobolka zeje prázdnotou, možná v koutku se leskne dvacetníček, jestli to není šupina. Naštěstí jsou tu kurzy, které vás naučí vyžít s málem!
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů
Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 30. 1. 2014 | 10 komentářů
Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.
Komentář | Petra Kozlová | 25. 3. 2014 | 10 komentářů
Nebo by aspoň měly.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 22. 6. 2014
Aromatizováno. Přibarveno.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 13. 7. 2014
Předpisy vížící se k prodeji potravin jsou stále dokonalejší. Potraviny stále hnusnější. Je mezi tím nějaká úměra?
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 13. 7. 2014 | 6 komentářů
Značení potravin čekají největší změny za posledních patnáct let, kvůli kterým například Coca-Cola přestane prodávat své nápoje v nejmenší skleněné lahvi.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 17. 8. 2014 | 3 komentáře
Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 28. 8. 2014 | 2 komentáře
Večírek pouze pro zvané, lázně, indická masáž, kostýmy, roadshow, velkorysé rauty. Rozmařilá jízda, za kterou by se nemusel stydět ani velký Gatsby. Tak vypadá státní propagace „kvalitních potravin“. Přišla na stamiliony ročně. Problém je, že nikdo nedokáže uspokojivě doložit, k čemu byla dobrá.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 21. 9. 2014 | 13 komentářů
Za internetovým supermarketem Rohlík.cz stojí Tomáš Čupr. Zatím rozváží nákupy jen po Praze, v příštím roce plánuje rozšíření do dalších měst.
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Aktuálně.cz | Tereza Mynářová | 9. 11. 2014 | 4 komentáře
Za růst cen nemůže jen oslabení koruny a zdražení zahraničního dovozu, ale třeba také špatná úroda. Co nejvíc zdražilo a zlevnilo?