Dohadují se o tom babičky ve frontě na maso a stává se z toho i diplomatický problém na nejvyšší úrovni. Nehledě k atraktivním mediálním přestřelkám. Většinou se přitom pálí náboji pochybného rázu. Hezky to ilustrovala například (pseudo)aférka z předminulého týdne. „Bezpečnost potravin v Česku je jen těsně lepší než v Polsku!,“ hlásala česká média s odvoláním na „renomovaný časopis The Economist“. Nu, renomovaným časopisem The Economist bezpochyby je, snad by se na něj i dalo spoléhat. Kdyby ovšem gros celého sdělení nezůstalo ztraceno v překladu.
Nad tím, že se českým překladatelům trochu pomíchali pojmy „food security“ a „food safety“ se na twitteru pousmál Martin Kuciel, v kulinářských kruzích známý jako pan Cuketka. A opravdu, záhy se ukázalo, že při interpretování výsledků průzkumu „o bezpečnosti potravin“ Češi trochu pomíchali hrušky a jablka.
A je dost možné, že se budou míchat dál. Jako lvi o svou interpretaci problému pochopitelně zápasí zejména polští vývozci, nákupčí z našich obchodních řetězců a čeští výrobci/konkurenti Poláků (ti mají o „polských blafech“ jasno ze všech nejvíc).
Polští výrobci to hází na nákupčí, kteří prý chtějí kupovat jen ty nejlacinější šmejdy. Nákupčí obchodních řetězců zase na lidi, kteří prý chtějí nakupovat výhradně levně. A lidi zase na výrobce. A tak to jde pořád dokolečka.
Co aféry týkající se polských potravin udělaly s vámi? Začali jste víc přemýšlet o tom, co jíte?
Není to jen polský problém
Máme tu jistá fakta: jed na krysy v sušenkách, přípravek proti vším ve zmrzlině, kyselina mravenčí v kysaném zelí a v kyselých okurkách a posypová sůl v uzeninách. Všechno z Polska. Otřesné. Kolik ale bylo mrtvých? Žádný? Při naší zcela české,tuzemské, domácí, národní methanolové aféře umřelo čtyřicet, možná padesát lidí. Předloni zase zabily německé klíčky s bakterií Escherichia coli 32 lidí. Zdá se, že to čistě polský problém asi nebude.
Potíž je v tom, že běžný člověk má vcelku málo možností se v tom všem zorientovat.
Blafy jíst nechceme, na tom se asi shodneme všichni. Jestli jsme ochotni si za kvalitu připlatit, to už je jiná (a dost možná ústřední) otázka do diskuze. Tady už si musí každý odpovědět podle svého. Koupím si radši bulharskou dovolenou a japonskou televizi, nebo se budu celý rok snažit jíst kvalitněji? Ti, kteří radši schramstnou šunku bez masa před obrazovkou velkou jak obývák, si nemůžou stěžovat. Život je věcí volby. Pak tu samozřejmě máme ty, kteří si mohou pohodlně dopřát obojí a ty kteří si nemohou pořádně dovolit ani jedno.
Na koho tlačit?
Jenže na koho má člověk, který chce jíst dobře a kvalitně, a přitom nestrávit věčnost študováním složení každého balení, vlastně zatlačit? Jak si zajistit, aby více méně všechno, co v obchodě hodíme do košíku, bylo (přinejmenším) v pořádku? Těžko čekat v klobáse vitaminy, ale jak si pojistit, aby v ní bylo tolik masa, kolik být má, a aby nám ji výrobce nepřisolil posypovou solí? Tím, že zatrhneme dovoz Polákům, těžko.
„Samo“ se to nevyřeší taky. To pořád budou jedni házet vinu na druhé. Jenže kudy z toho ven? Návod vám dnes nedáme, protože ho sami nemáme. Na mysli nám ale vyvstává jeden z našich starších textů:
Psali jsme v něm o humbuku, který propukl, když nám Evropská unie „zatrhla“ název pomazánkové máslo – protože příslušný výrobek jednoduše žádným máslem nebyl. Jenže právě evropské chráněné značky, o kterých zmíněný text pojednává a které leckomu pijou krev, můžou být pro bezradného spotřebitele úlevou. Ví díky nim, že se může spolehnout na špekáček nebo třeba marmeládu, protože je jasně předepsáno, co musí obsahovat. Pravidla zkrátka někdy mohou být osvobozující. Aby se dodržovala, jsou samozřejmě nezbytné kontroly – průběžné a důsledné. A přísné postihy pro šizuňky.
Jenže o tom, že samotné označení logem slibujícím zaručenou kvalitu není samospásné (zvlášť když probíhá v české režii) jste ne Peníze.cz četli minulý týden:
V čem spatřujete cestu ke kvalitnějším potravinám vy? Přemýšlíte, o tom co jíte? Ovlivňuje vaši volnu země původu? Jakou máte s polskými potravinami zkušenost? Jste ochotni si za kvalitu připlatit? Kolik? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.
Sdílejte článek, než ho smažem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Diskuze
10. 8. 2013 18:17 | brnojezlatalod
Autorovi článku doporučuji, aby ochutnal polský sýr Gouda a poslkou Mortadelu. To jsou dva mé poslední (a doufám že opravdu poslední) zážitky s polskými potravinami. Obé skončilo v koši, pro naprosto neakceptovatelnou chuť a také konzistenci. Přitom cenově tyto potraviny nevyšly levněji, než české, nebo německé. Nevidím tedy důvod tyto blafy kupovat a podporovat tím jejich dovozce.
9. 8. 2013 12:48 | Sasakr
8. 8. 2013 14:55 | Nox
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 8. 2013 13:06 | Pavel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 8. 2013 12:43 | jitka
U nás to takhle funguje odjakživa a navíc např. dětem lépe chutná polévka, do které sami natrhali mrkev, jogurt, do kterého přidáme jahůdkový džem ze zahrádky, nebo místo polské sušenky bublanina z domácích vajec s ovocem, které sami pomáhají zalévat dešťovou vodou.
8. 8. 2013 12:25 | Pavel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
8. 8. 2013 7:59 | Mirek
Co se týče potravin z Polska ,tak mám s nimi opravdu jen ty nejlepší zkušenosti . Některé jogurty ,tvrdé sýry a uzeniny nakupuji téměř výhradně tam - protože jsem si je osobně vyzkoušel a chutnají mi.
V době globalizace se v této zemi / Polsku / vyrábí i spousta výrobků které považujeme za "čistě naše " a přitom ani netušíme,že je to dovezeno z ciziny . Nevěděl jsem to ani já,ale asi před dvěmi lety jsem reklamoval váhové množství jednoho výrobku koupeného v sámošce přes ulici a v odpovědi mi přišlo že zkontrolovali celý výrobní postup ve výrobním závodu v Polsku ...
P.S. Poláků je asi 5x víc než nás . Máte pocit ,že jsou tam lidé hloupější než kdekoliv jinde a kteří si nedokážou pohlídat kvalitu toho ,co je na trhu ? Jsem přesvědčen,že ten problém je jen a jen o lidech v "byznysu " kdekoliv na světě ,kteří chtěji levně koupit a draze prodat .
Zobrazeno všech 7 komentářů