LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Nova poslední dva týdny bombarduje sociálně citlivé diváky napalmem. „Láďa Hruška vaří levně a chutně“ přímo ve večerních Televizních novinách. Šmakuládové porno by se taky mohlo jmenovat „LOL, chudý lidi žerou kuřecí kůže,“ protože to není nic jiného než posměšné povyšování. Na webu hrůzu dovršuje Hruškův recept na bramboráky z tvrdého chleba a nepodepsaná reportáž Krabicová vína ochutnal opravdový odborník — bezdomovec! Vše z posledních několika dnů.

Pro dobrotivé oči Táni Fišerové, jak se někdo může smát lidskému neštěstí? O to nejde – ještě nikdo se nikdy pořádně nezasmál ničemu jinému. Anekdota nemůže skončit „a žili spolu šťastně až do smrti“. Mnohem spíš vyvrcholí „ještě dvakrát se zhoupněte, a pak tatínka odřízneme“. Neberu ani námitku, že humor nepatří do zpravodajství — s tím totiž Televizní noviny navzdory názvu nemají nic společného. Co mě na tom jediné opravdu štve: ještě dál než k novinařině mají vstupy Hrušky a spol. k humoru.

Na vlastní kůže

Televize Nova vás baví:

Hipster, nebo bezďák? Vysměj se šablonám

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, což si připomeneme ukázkami klasiky. Jestli to někdy někdo uměl u nás, pak to byli tvůrci České sody. Vzpomeňte na Poláky, kteří by raději jedli, nuzáka vrhajícího se na dráhu i na vyplavené z Malého Hrádku u Bruntálu: „Nikdy jsme nic neměli, nikomu jsme nikdy neublížili, a stejně zase nemáme nic.“ — Moje děti nebudou věřit tomu, že ještě než byl internet, největším trollem byla veřejnoprávní televize.

V Británii tabu padlo nejpozději roku 1967, kdy BBC odvysílala skeč Four Yorkshiremen (titulky samostatně). V tom se čtyři boháči trumfují, z jak nuzných podmínek vzešli: „Já jsem ráno musel vstávat už v deset hodin v noci, půl hodiny před tím, než jsem šel spát, pojedl jen kousek studeného utrejchu, pracoval ve fabrice devětadvacet hodin denně a šéfovi platil za to, abych vůbec mohl chodit do práce, a když jsem přišel domů, tak nás otec vždycky zabil, tančil na našich hrobech a zpíval Alelujá!“

A pak ty zlé a cynické internety. Znáte Podezřívavého chlapečka z třetího světa? Odrbaný hošík nechce věřit bohaté paní: „Takže ty mi tvrdíš, že je ti 23? Copak jsi nesmrtelná?“ — „Takže ty mi tvrdíš, že u vás kadíte do pitné vody?“ — „Takže ty mi tvrdíš, že platíte za jídlo o to víc peněz, čím míň má kalorií?“ Podle mě bomba. A jen o fous za ní je hra Hipster, nebo bezďák? — mimochodem docela obtížná.

Všechny tyhle humory mají jednu věc společnou: chudobě se smějou jen na oko. Ve skutečnosti se pošklebují předsudkům, kterými lépe postavení lidé vůči chudobě trpí. Vtipné jsou jen díky tomu, že vás upozorní na vaši povýšenost a šablonovité vnímání nemajetných. Budete se smát o to víc, čím víc se budete stydět za to, že vás něco takového pobavilo.

Necháváte se okatě dojmout těžkým osudem druhých? Konečně si přiznejte, že lžete sami sobě: minimálně u jedlí pro Polsko vám totiž cukly koutky. Uznejte, že je povrchní někomu vyčítat nedojezenou večeři kvůli hladovým dětem v Africe, pak vstát od stolu a nakálet do litrů čisté vody. Přiznejte si to a zasmějte se tomu, protože humor ulehčuje vnímání rozporu mezi tím, čemu člověk věří, a tím, co žije.

Nebojte se, že byste vinou takových vtipů začali být lhostejní. Naopak: můžou vás od povrchních kýčů přivést k opravdovému humanismu, od moralizování k pomoci druhým. A pokud přece jenom ne, pak aspoň nenapáchají škodu.

Anketa

Máte smysl pro humor?

Statečné ohrnování nosu nad inzertně nezajímavým segmentem

Láďa Hruška a spol. předsudky nezviditelňují, ale utužují. Je to pochopitelné: ještě nepřišla doba, kdy by mohl reportér říct Pojďme se smát chudým. Směs ostentativního opovržení a blbě předstírané lítosti je ale přijatelná pro středostavovské publikum i pro zadavatele reklamy, kteří na konzumentech krabicáků nic netrhnou. Pojďme tři minuty dělat fuj a sami sobě si gratulovat, že kuřecí kůže žrát nemusíme. Že jsme pořád ještě lepší.

Pointa je v tom, že středostavovští diváci o moc lepší nejsou. Takové a daleko větší hnusy totiž vaří a jedí i lidi se stokrát větším rozpočtem, než jsou tři koruny na porci kůží. Představte si, jak se Láďa Hruška šklebí nad pánví: suším svíčkovou za sedm stovek na podrážku, protože přece nebudu jíst syrové hovězí. Jak posílá pozdrav z Itálie: platím tu za šílenou českou polopenzi, protože v trattorii se nedomluvím. Nebo jak botoxová korporátní micinka, která byla s firmou dvakrát ve vinném sklípku a k narozeninám dostala od přítele sommeliérský kurz, smrtelně vážně hodnotí supermarketovou frankovku.

Bohužel dřív začne Hradní svíca chutnat jako barikovaná rulanda‚ než se v hlavním vysílacím čase dočkáme toho, co uměl i komunistický Barrandov: satiry na účet střední třídy.

Základ: Nejíst odpad!

Za lepší jídlo s Peníze.cz

Kvalita potravin je absolutně důležitá pro hlavu i tělo. A nás na Peníze.cz opravdu zajímá. Nabízíme výběr z článků a rozhovorů, věnovaných tomu, co všechno nám také v našich obchodech dokážou nabídnout. I tomu, jak se bez takových nabídek obejít:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2013 7:54, MV

Divit se duševním pochodům osazenstva TV Nova je, s prominutím, také ošklivé. Na rovinu, všichni víme, že rozumově patří mezi ty slabší a "pro hloupého každý hloupý". TV Nova plní na českém mediálním trhu během posledních dvou až tří let (co začali šetřit a je to sakra vidět) funkci opožděného obecního blázna. Zasmát se můžem, ale jinak bych hloubku jejich myšlenek nezkoumala, je to ztráta času. Na jazyk šlapající si moderátoři, nelogické věty, poťouchlé reportáže, kde "pani redaktorka" nahání psychicky evidentě nemocné lidi atd., kopyta v podání televizních rosniček a to celé polité polevou ze Smetanové a bída všude,kam se podíváš - tak já vnímám TV NOVA. Recept na kůžičky mi připadal fajn, vypečená kůžička je výborná a nádivka z jatýrek to jen vylepšuje. Pokud se přístupem TV Nova cítí někdo uražen, mohu na to říct jen to, že "mě může urazit jen inteligent". Fakt bych se nezabývala tím, co si o kom myslí TV NOVA, protože už jen holá věta "Nova myslí" je protimluv.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2013 23:40, czhunter

No, padající zpravodajství TV Nova má štěstí, že ještě kdesi hluboko pod nimi je zpravodajství TV Prima a TV Barrandov (a kdo to někdy viděl, musí říct, že NENÍ lepší, než zprávy Novy), takže snad budou padat do měkkého.

Ač slepí nejsou úplně dobrou srovnávací základnou pro jednookého, takové brojení proti Nově bylo IN někdy v devadesátým pátým. Od té doby vzniklo mnoho výrazně horších stanic.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Babica hadr

17. 11. 2013 | redakce Peníze.CZ

Babica hadr

Víme, že své bližní milujete víc než sebe sama. Víme, že už máte nakoupené hory dárků. A taky víme, že tobolka zeje prázdnotou, možná v koutku se leskne dvacetníček, jestli to není... celý článek

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

26. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování... celý článek

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

19. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Náhražky, barviva, aromata a strávnická gramotnost. Rozhovor s Rudolfem Náprstkem

V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z... celý článek

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Partners Financial Services