Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 8. 2014 | 3 komentáře
Kaufland u krajských soudů rozporoval pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Násobný růst pokut bude nyní řešit Nejvyšší správní soud.
Kaufland platí statisíce. Za nepravdivé české vlajky a kakao

Největšímu maloobchodnímu řetězci na českém trhu, společnosti Kaufland, potvrdily soudy vysoké pokuty za prodej falešného kakaa z Polska i nepravdivé označování výrobků ze zahraničí českými vlaječkami.

Kaufland u těchto případů jako první obchodník v Česku navíc neuspěl s argumentem, že zpřísnění a až trojnásobné zvýšení pokut, ke kterému sáhly kontrolní úřady loni, porušuje práva prodejců.

Kaufland totiž dostal od Státní zemědělské a potravinářské inspekce pokuty ve výši 301 000 a 400 000 za nepravdivé označování ovoce a zeleniny jako výrobků pocházejících z Česka a také za prodej nahnilého a nekvalitního zboží v hypermarketech na jihu Čech.

Spočtěte si: body mass index

cm
kg

Rozšířená verze kalkulačky

Podle Kauflandu jde o nepřiměřené pokuty, které jsou výrazně vyšší, než byly sankce v předchozích letech. „V roce 2012 byly inspekcí ukládány pokuty v částkách kolem sta tisíc korun a jenom ve výjimečných a závažných případech. Zvýšením pokut tak bylo porušeno právo Kauflandu, aby s ním bylo zacházeno podobně jako v předchozích letech,“ uvedl právní zástupce firmy Igor Kremla.

Podle Krajského soudu v Českých Budějovicích je ale výše pokut přiměřená. „V případě bezpečnosti a jakosti potravin se jednalo o závady zásadní a v případě chybného označování původu potravin šlo o několikanásobné porušení. Výši uložené sankce soud nepovažuje za nepřiměřenou,“ rozhodl senát soudu vedený soudkyní Věrou Balejovou.

Anketa

Je pro vás při nákupu potravin důležitá země původu?

O vlajkách bude ještě rozhodovat správní soud

Kaufland, který u části zeleniny a ovoce v jihočeských obchodech nepravdivě uváděl, že jsou z České republiky, také argumentoval tím, že pro lidi v obchodech není nejdůležitější informací to, odkud potraviny pochází. Mnohem víc se zaměřují na cenu potravin.

„Informace o upřednostňování původu potravin jsou hypotetický závěr, pro který nejsou žádné důkazy,“ uvedl právní zástupce Kauflandu Kremla.

Soud ale rozhodl, že označování potravin nepravdivým údajem o zemi původu navíc zesílené využitím českých vlajek přímo u regálů je závažné klamání spotřebitelů.

„Pokuta byla uložena při naplnění všech předpokladů zákonem předepsaných a uložení nelze považovat za nezákonné,“ rozhodl senát českobudějovického krajského soudu. Kaufland proti tomuto rozhodnutí poslal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Místo kakaa drcené slupky

Řetězec neuspěl u soudu ani se žalobou na pokutu ve výši 80 tisíc korun, kterou dostal za prodej falšovaného polského kakaa. Inspekce řetězci jako výhradnímu dovozci kakaa Grande prokázala, že kakaový prášek, který na obale deklaroval sto procent kakaa, ho obsahoval maximálně 80 procent. Další test navíc ukázal, že chybějící kakao výrobce nahradil dřevitou hmotou z drcených kakaových slupek.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

2. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak... celý článek

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

12. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a... celý článek

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví

29. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Václav Beneš: Je neuvěřitelné, co si spotřebitelé sami namluví

„Volají nám lidé a zastávají se prémiových značek, které jsou podle našich testů stejně kvalitní jako levnější výrobky. Nedokážou se smířit s tím, že si koupili výrobek za pár desítek... celý článek

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

12. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost –... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Partners Financial Services