Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

| rubrika: Sloupek | 1. 3. 2013 | 9 komentářů
Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam.
Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Stydím se to přiznat, ale objev koniny v masových kuličkách servírovaných v Ikea mi udělal škodolibou radost. Jedli je totiž všichni mí kamarádi, kteří se pohoršovali, když jsem si v pivnici objednal koňskou roštěnou. Ládovali se jimi známí trpící předsudky vůči vietnamským, arabským a indickým bistrům. A určitě i spousta posměváčků z internetových diskuzí, podle kterých si lidé nedávno otrávení metylem svůj osud zasloužili za lehkomyslné pití patoků.

Tito vyznavači rituální čistoty možná dostali a snědli tabuizované maso přímo v nejsvětějším chrámu antiseptického a bezpečného života. Stoprocentní to není, ale hlodat je to asi nepřestane. Zrado všech jistot, tvé jméno je Köttbullar.

Skandál s koninou vydávanou po celé Evropě v obchodech a jídelnách za hovězí je znepokojující, ať už se na svět koukáte skrz jakékoliv ideologické brýle. Přes všechnu přísnou regulaci zemědělství i potravinářství se tu najednou od Dublinu po Brno zjeví tuny nekontrolované koniny neznámého původu a stavu. A přes všechny myšlenkové experimenty, podle kterých si firmy v tržním hospodářství nedovolí kvůli své pověsti hloupě švindlovat, praskl monstrózní podvod s lacinou náhražkou.

Sám jsem přišel o vlastní předsudek, že si dodavatelé potravin na západě Evropy nedovolí tolik co někteří v Česku. Dovolí.

Jistotu máte jen u toho, co si sami zabijete

Jaká v tom člověku zbývá naděje? Předně: připustit si, nad kupovaným jídlem nikdy nebude mít absolutní kontrolu. I ve vyspělé konzumní společnosti všechny potraviny někde nějak vznikají. Způsobem, který se v zásadě neliší od počátků zemědělství: lidé se lopotí, zvířata umírají. Zákazníka je vhodné od vší té bolesti izolovat. Nabídnout mu čisté regály, úhledná balení a líbivé slogany o tom, že my to děláme poctivě – jen vám to, z pochopitelných důvodů, nebudeme ukazovat.

Pak samozřejmě vždycky stačí, aby v neprůhledném řetězu dodávek na tu poctivost zhřešila jediná firma o pár zaměstnancích. Vždyť podvody odhalí jen namátková laboratorní kontrola, ne strávník. „Zjistili jsme, co dovede systém ve své složitosti ukrýt,“ řekla britská europoslankyně Glenis Willmottová. Mám strach, že všechno jsme zdaleka nezjistili. Zatímco testy DNA odhalují v hovězích lasagních a kuličkách jednoho šimla za druhým, v Německu propuká skandál s falešnými bio vejci snesenými v běžných slepičích koncentrácích. A podle neziskovky Oceana se v 59 procentech amerických obchodech a restauracích vydává za tuňáka jiná ryba, nejčastěji pamakrela temná, způsobující nekontrolovatelný průjem…

Anketa

Vadí vám koňské maso?

Navazujícím a těžším krokem je vzít si inspiraci od domácích pekařů. Když jinak vcelku trpělivý český spotřebitel zjistil, že jeho oblíbená pekárna je jen honosnější rozmražovna a že chleba může obsahovat stopy korýšů, připravil kvásek, uhnětl těsto a rozehřál troubu na 200 stupňů. Mouku sice kupuje pořád, ale další ingredience se dají snadno sehnat mimo zkompromitovaný řetězec dodávek. Odpadla tak většina potenciálních zrádných míst.

Kvásek je ideální mazlík pro hipstery: žije si v zavařovačce, občas jej stačí přikrmit moukou a vodou a vyfotit na Facebook. Maso ale vzniká jinak. V kaluži krve, za ohlušujícího jíkotu, kvíkotu a pískotu. Bezhlavé kuře vám zpod špalku uteče přes dvůr, podříznutému králíkovi vydloubnete oči a přikrmíte jimi dotěrné slepice, čerstvou vepřovou – v tu chvíli vlastně ještě prasečí – krev musíte sbírat z propíchnutého krku do lavóru a holou rukou míchat. Máte na to? Ne? Tak zpátky na začátek:

Ponaučením z koninového skandálu ať je to, že cool obchody a jídelny odlišuje od ušmudlaných bister a pofiderních náleven mnohdy jen lepší marketing. Regály můžou mít vycíděné a štít naleštěný, ale řetězec dodávek skryje špínu tam i tam. Máte tedy dobrou příležitost konečně zahodit předsudky a vypravit se na oběd třeba do vietnamské tržnice SAPA. Anebo se v supermarketu podívat po koňské roštěné. Jen musíte věřit tomu, že místo tohoto stále žádanějšího zboží nedostanete třeba výsekové hovězí.

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+59
Ano
Ne

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2013 8:24, eďa

Kdo má svou zeleninu, ovoce, maso i vajíčka, ten je za vodou, co se týče přežití státních bankrotů či zaručeně zdravých spořících fondů. Sponzoring jedopotravin či farmaceutických gigantů, to je t slepá kolej, po níž se dnes jede.

Reagovat

 

+29
Líbí
Nelíbí

Další příspěvky v diskuzi (9 komentářů)

14. 3. 2013 | 8:18 | Soňa

Mám jednu technickou - jak teď budou dodavatelé ladit zákaznické chutě, když už si zákazníci s nadšením zvykly na příchuť koniny v masových kuličkách. Třeba právě proto byly tak delikátní:-) více

1. 3. 2013 | 17:38 | Honza

Moje bába ani máma by hotové mleté maso nekoupily ani náhodou a jen vyjímečně si nechaly vybrané maso semlít od řezníka. více

1. 3. 2013 | 13:47 | Joke

Waiter, is the meat really beef? Yes, of horse. více

1. 3. 2013 | 13:38 | Fredy

Pěkně napsané, jen malá poznámka k tomu domácímu chlebu. Do toho se vejce nedávají.
MoB nastínil řešení, které již mnoho lidí praktikuje. Nevím, jak ve velkých městech, ale v těch menších bývají pravidelné trhy, kde...
více

1. 3. 2013 | 13:37 | D

Všelijaké mleté maso, ať z hypermarketu nebo z restaurace, je vždy podezřelé. Namele se do něho vše, nejen koňské maso. Nikdy bych si nic z mletého masa nekoupil. Nejlepší je, vše si sám doma uvařit a vyrobit. Do restaurací...více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Restituce, Ukončení leasingové operace, Obětovaná příležitost, banky, daň z příjmů, brno, česká spořitelna, o2, nová marka, automatizace, Diamant, KABLO ELEKTRO, dodatečné náklady, Mikuláš, TOP, lobbismus, ctp, trvalé následky úrazu

5T07074, MK7R7777, 4P75572, 2K17417, 3K57573

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK