Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Tři důvody, proč oslavit Den piva

| rubrika: Sloupek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Tři důvody, proč oslavit Den piva

Mezinárodní den piva je tak umělý a čerstvý svátek, že proti němu Valentýn působí jako Jom kipur: slaví se totiž od roku 2007. Letos připadá na pátek 2. srpna.

Napadají mě tři důvody, proč překonat odpor k marketingovým slavnostem, a tenhle víkend si pivem připít na pivo:

Na pivo s Peníze.cz

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska –

Pivní rozhovor

Jan Šuráň

Kdyby nebyly porodnice, narodil se v pivovaře. Takhle musíme říct, že jeho první cesta vedla z porodnice do pivovaru. Pivo studoval na střední i vysoké škole – na střední průmyslové škole technologické a fakultě potravinářských a biochemických technologií VŠCHT. Po škole – s roční přestávkou na sládkování v Krušovicích – třináct roků ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

V roce 1992 je u zrodu firmy PIVO Praha, která pomáhá vařit pivo: velkým pomáhá s technologiemi, malým prostě postaví mini- či pikopivovar na klíč.

Rozhovor s prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm:

1. Dokonalost nikdy nebyla levnější

Nerozumím tomu, proč lidé nosí na návštěvy supermarketová vína za stovku: to rovnou mohli vzít stírací losy, šanci na výhru by měli podobnou a aspoň by si nenamohli záda.

Za stejné peníze si z pivotéky odnesete litrovku piva, u kterého si můžete být skoro jistí, že bude dokonalé. Se správným řízem, jiskřivou barvou, krásnou lahví a obvykle i zajímavým příběhem; kdepak smrad po špuntu nebo oxidu siřičitém. Běžte po Matuškovi – anebo po Nomádovi, nevadí-li vám PET lahev.

Ani pivu se pochopitelně nevyhýbá šroubování cen pro sběratele nebo jen obyčejné snoby. I jedno z nejdražších na světě si ale může dovolit obyčejný Čech, když oželí zájezd do Řecka: a to je patnáctitisícový ejl The End of History, zabalený do vycpané veverky.

Pokud vás víc než tyhle extravagance zajímá chuť, zajděte si prostě do některé z pár pražských nebo brněnských ochutnávkových pivnic, třeba do té s velkým O. Jak chutná dokonalost, to v nich zjistí i student s pár dvackami v kapse.

2. Pivo pomáhá prohlédnout národní stereotypy

„Češi mají nejlepší pivo na světě.“ To vám řeknou deset let před tím, než vám vůbec dovolí si loknout. Protože vás v té samé době informují, že se na horkou plotýnku nesahá a na červeného panáčka nepřebíhá, přijmete to za fakt a spokojeně s tím žijete… než v zahraničí poprvé ochutnáte něco jiného než Clausthaler. Prokousáte se saským urbockem, osvěžíte se bavorskou pšenicí, ztuhnete ze škály chutí ukryté v jediné sklenici britského India pale ale nebo belgického rouge.

Češi umí výborný světlý ležák. Což ale bohužel neznamená, že by byl každý český světlý ležák výborný.

Jakmile národní mýtus o nejlepším pivu na světě prokouknete, zaslepenost vás přestane opouštět i na dalších nacionalistických frontách. Možná se dobrá auta vyrábějí i jinde než v Mladé Boleslavi. Možná se proti nám nespikli všichni fotbaloví a hokejoví rozhodčí světa. Možná je opravdu unikát provozovat na místě koncentráku prasečák. Lhali vám o pivu: o čem dalším ještě lžou?

Anketa

Vaše první alkovolba?

3. Někdy je dobré trochu zhloupnout

Taky si představujete prokrastinaci jako strach z prázdného papíru? Chyba! Bývá to přesně naopak: tvůrčí blok a odpor k práci často nevychází z toho, že by člověku scházely nápady, ale z toho, že jich má tolik. Hlavou se honí jedna myšlenka za druhou: uděláme to takový, uděláme to makový, no ale co tomu řeknou lidi…

Pivo je skvělý utišovač hlasů. Na rozdíl od vína, které umí v člověku rozezpívat sbor. Jedno - JEDNO! – pivo vás obrní mírnou dávkou flegmatismu a sebeironie, vyléčí vás z chorobného perfekcionismu a taky trošku unaví. Tím vám dodá motivaci oddělit podstatné věci od těch nepodstatných. Nesmělí hoši jako my pak v sobě navíc najdou chucpe na promazání doručených zpráv, aniž by ztráceli čas zdvořilým zamítavým odpovídáním.

Ve znalostní ekonomice je totiž občas klíčem k úspěchu trošičku, ale jen trošičku zhloupnout. Díky, pivo. Tak na tebe!

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+21
Ano
Ne

Diskuze

20. 12. 2014 | 19:15 | olda

za komunlsmu bylo 95% piv hnusny osizeny hnus...... více

3. 8. 2013 | 10:51 | Supa

Češi kdysi uměli vařit pivo, teď to 20 let zapomínali,ale opět ta doba slávy přijde, díky za každý nový soukromý minipivovar !!!! více

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Substituce, Poplatek při odkupu, Obchodní marže (rozpětí), t-mobile, vodafone, petr dvořák, spotřebitel, mobilní operátoři, Psychologická analýza, Zákon o dani dědické, veřejnoprávní subjekt, Jorgos Provopulos, panelák, sebeúcta, kauce, firemní prostředí, vedlejšák, doporučení ekonomů

2L64047, 1T11691, C00LPAD5, 1T11691, 1T11691

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK