Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?

Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně zvažuje, že by českým obchodům nařídil nabízet na pultech určitý podíl českých potravin. Inspirovat se chce na Slovensku, kde má vláda obdobné plány. Dřív než si zavedeme kvóty na české potraviny, bylo by možná užitečné udělat si jasno v tom, co to vlastně ta česká potravina je.
Kvóty na české potraviny v obchodech. Ale co je „česká potravina“?

Že jsme to, co jíme, už víme. Teď ještě vědět: co je to, co jíme, – a odkud se to vzalo. Lahodná paštika. Země původu: EU i mimo EU. Informace k nezaplacení.

Takový údaj je (bez legrace) mnohdy tím jediným, co se v krámě mezi regály o původu produktu, který právě pokládáme do košíku, máme šanci dozvědět. Dřív než začneme zavádět kvóty na české potraviny, bylo by asi užitečné udělat si jasno v tom, co vlastně je česká potravina, co je německá nebo polská, jak vůbec původ potravin určovat a jak o něm spotřebitele srozumitelně informovat. Jinak by se nám totiž mohlo stát, že si zavedeme kvóty na něco, co zase tolik české, jak bychom čekali, nebude.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Český med, čínský med: prašť jako uhoď?

Dneska si kupříkladu docela běžně koupíte cejlonský čaj vyrobený v EU (rozumějte zabalený v některé ze zemí Evropské unie) nebo výborný český med, původem tak trochu z Číny, oficiální hantýrkou na etiketě: vyrobeno v ČR – země původu z EU a mimo EU. Čili dovezeno z Číny, cosi přimícháno kdesi na Slovensku a baleno v Česku. A snad už ani nepřekvapí, když tentýž výrobek obdrží národní (!) známku kvality (?) Klasa.

A to ještě zlatý med. Tam totiž spotřebitel povinně musí aspoň nějaké informace o původu dostat. Totéž platí například pro olivový olej, ovoce, zeleninu, vejce, ryby a „díky“ nemoci šílených krav také pro hovězí maso.

U masných výrobků je země původu uvedena v oválném razítku – podle zákona se ovšem může jednat i o místo, kde bylo maso přebaleno nebo naporcováno, o jeho skutečném původu tedy údaj nemusí vypovídat zhola nic. I tady navíc lze uvést nicneříkající: made in EU.

U většiny ostatních potravin – zejména těch jakkoli zpracovaných – se země původu uvádět nemusí, a tudíž dost často neuvádí. Stačí, když je na obalu uvedeno, kdo výrobek uvádí na trh a tudíž je za něj „zodpovědný“, což může být i dovozce nebo distributor.

Jasnou a srozumitelnou informaci – že se třeba vzala polská prasata, dovezla do Německa, kde se přidalo pár čínských příměsí, udělala se klobásová směs a u nás se napěchovala do střívek – nedostanete. Právě složitost procesu výroby a množství příměsí je častým argumentem obchodníků, kteří říkají, že uvádět kompletní rodokmen výrobku na každém obalu zkrátka nejde – už proto, že země původu jednotlivých příměsí se může proměňovat podle aktuální situace.

Novinky v zákoně o potravinách: víc písmenek. A větší písmenka

Kromě toho, že se můžeme těšit na pokusy s kvótami v laboratořích nové vlády, už Rusnokova vláda poslala do Poslanecké sněmovny novelu zákona o potravinách, která pro spotřebitele přináší několik změn:

  • Větší a čitelnější písmo na obalech potravin
  • Více informací o původu potravin: povinnost označovat země původu by se nově měla týkat všech druhů masa, nejen hovězího – ovšem nikoli uzenin
  • Maloobchody s tržbami nad pět miliard ročně (čili obchodní řetězce) by nově musely uvádět u vstupu do prodejny seznam pěti hlavních dodavatelských zemí (mělo by se tak ukázat, kolik prodávají českých produktů – otázkou však je, jak se takový český výrobek definuje)
  • U nebaleného zboží se bude muset uvádět podíl jeho hlavní složky (třeba podíl masa v párku, pokud máte štěstí a maso je hlavní složka) a jméno výrobce

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? sčítali všechny ty svěží a čerstvé nápady, jak zatočit s daňovými úniky:

Knížku za nejpěknější příspěvek do debaty bychom chtěli poslat člověku s přezdívkou krakonoise... 

Co je česká potravina?

Takže pro začátek: česká potravina je ta, která se tu (kompletně) vypěstovala a vyrobila?  Jejíž hlavní surovina se tu vyrobila nebo vypěstovala? Do které se přimíchaly nějaké tuzemské suroviny? Která se u nás namíchala z dovezených surovin?  Nebo která se tu jen zabalila? Babo, (rozliš a) raď.

Teprve pak by snad měla přicházet na řadu otázka kvót. Která ostatně leckoho zdvihne ze židle. Podpora domácích výrobců a zemědělců je pěkná věc… se zhoubnými účinky. Ostatně, o podobném tématu – dotování tuzemských zemědělců a zelené naftě – jsme diskutovali nedávno:

Pokřivení trhu a vyrovokování okolních států k protiopatřením. To bude patrně nejčastější argument odpůrců kvót pro české potraviny. Z bludného kruhu dotací pro zemědělce dnes už téměř není cesty ven. Zhoubného je na nich cosi už v principu – a tak dnes dotujeme, protože dotují všichni. Dost podobné efekty může mít zavádění kvót, nehledě k tomu, že to obchodníky popíchne k ještě většímu čachrování s tím, co česká potravina je a co není.

Neměla by se obchodníkovi ponechat svoboda v tom, co nabízí, a spotřebiteli zase v tom, co kupuje? Dovolit mu kupovat třeba i levnější zboží, řekněme z Polska? Ovšem s plným vědomím toho, co opravdu kupuje – čili postarat se, aby svoboda spotřebitele byla informovaná (jinak přece žádnou svobodou není) a aby nekupoval zajíce v pytli? Proč za něj budeme rozhodovat, že právě české potraviny jsou pro něj těmi nejlepšími? Proč mu radši nedáme spolehlivé informace o složení a původu toho, co kupuje? Neprosadí se pak kvalita, pakliže tu je, sama?

Hlavní motivací k zavedení kvót je podle čerstvého ministra zemědělství podpora domácích výrobců potravin. Pikantní nádech jeho záměru nevyhnutelně dává fakt, že největší tuzemským producentem je skupina Agrofert, kterou vlastní jeho vládní kolega Andrej Babiš. Koaliční podpora tedy zaručena. Ostatně už po první schůzi ve Sněmovně Babiš kroutil hlavou nad tím, že ve sněmovním bufetu prodávají jogurty z dovozu…

Co si o tom myslíte vy? Byli byste pro zavedení kvót pro české potraviny na pultech našich obchodů? Nebo radši rovnou pro zřízení národního řetězce obchodů, který bude přednostně nabízet český sortiment – jak navrhoval prezident Zeman a ČSSD? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat mail – nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou.

Základ: Nejíst odpad!

Za lepší jídlo s Peníze.cz

Kvalita potravin je absolutně důležitá pro hlavu i tělo. A nás na Peníze.cz opravdu zajímá. Nabízíme výběr z článků a rozhovorů, věnovaných tomu, co všechno nám také v našich obchodech dokážou nabídnout. I tomu, jak se bez takových nabídek obejít:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 4. 2014 17:40 | Rena

Dobrý den, zdravím Vás,

mohla bych Vás tímto poprosit, zda byste nevyplnili krátký dotazník k mé bakalářské práci? Týká se právě jak rozpoznávat na našem trhu české výrobky, jakým značkám záruky kvality a původu (Klasa atd) věříme. Moc by mi to pomohlo. Prosím a děkuji.
Odkaz zde: http://www.survio.com/survey/d/T4P9P8E8N6D6W1G4A

Přeji hezký zbytek dne. Renáta
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2014 10:29 | VlaM

Přijde mi to celé jako hloupost. Ve sjednocující se Evropě je to skoro stejně absurdní, jako kdybychom volali po potravinové soběstačnosti např. Ústeckého kraje.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2014 9:28 | Ivan

Když už je řeč o českých potravinách, nebylo by lepší zaměřit se na soběstačnost našeho zemědělství?
K čemu je ministerstvo zemědělství a vláda, když lidé mají vymýšlet, jak z této šlamastky ven?
Jak se vyznat v tom, co je česká potravina, je především systémový problém. Ať vláda ukáže, že je kompetentní řešit tento problém a navrhne možnosti jeho řešení se srozumitelnými vysvětlivkami.
Pak má smysl, abychom se nad tím zamysleli, zapojili se do diskuze
a pomohli vybrat nejlepší řešení. A nejen to. Musel by zde být zveřejňován aktuální přehled kroků k naplňování záměru.
To by museli ale lidé s fukcemi dělat užitečnou práci. A tam je asi ten skutečný problém.
Pokud se nezačne odehrávat tento scénář, skončí veškeré snahy tímto článkem a to další jsou jen výkřiky do tmy!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2014 21:58

Citace - jezevec / 30.01.2014 21:08

česká jitrnice z českých prasat, krmeno ukrajinským šrotem, okořeněno pepřem dovezeným z číny, a dosoleno polskou silniční solí.


Nějak odporujete sám sobě. Je ta jitrnice česká (jak tvrdíte v návrhu popisu), když je z polské posypové soli? Vždyť jste předtím tvrdil, že české je jen to, co je VÝHRADNĚ z tuzemských surovin.

Mimochodem, pak by českého nebylo nic, protože vzduch, který všechny rostliny i živočichové nutně potřebují, je výhradně pouze zahraniční.

A jak daleko v tom rozpitvávání složení chcete jít? Chcete zkoumat i zdroje surovin pro výrobu krmiva, zemi původu léčiv, kterým to prase bylo léčeno případně i rodokmen chovatele a zvěrolékaře až do 15. generace?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2014 21:08 | jezevec

řekl bych, že pokud farmář z vlastních prasat vyrobí jitrnice - nemělo by mu být zatěžko produkt OZNAČIT jako například: česká jitrnice z českých prasat, krmeno ukrajinským šrotem, okořeněno pepřem dovezeným z číny, a dosoleno polskou silniční solí. pokud mu to zatěžko je - tak prostě produkt NEoznačí jako český.
co byste myslel?
každý má svobodu napsat do původu zboží nějaké sračky typu "vyrobeno ze surovin z eu a mimo eu", i takové zboží si jistě svého kupce najde. mně to nevadí. mně vadí když se ty informace nedozvím.

s coca-colou je to úplně to samý. limonáda vyrobená z české vody a dovozového sirupu. je to problém? rozhodně to není český výrobek.
ani kuře krmené dovozovým granulátem.
snad bohajeho každý ví, co to znamená tuzemsko.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2014 11:44 | MUDr Stehlík Josef

Vy češi jste čunata,sežerete všechno co v těch marketech najdete,jak na ty vaše plné nákupní koše koukám,i čunata by vybírala lépe.Vy tak určitě hledáte české potraviny.vždyt žádné nejsou vy šaškové.To mě čéši že jste těši zdraví Josef I
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2014 8:33 | eďa

Ten blbec se snaží přece o jediné, aby dalším nařízením, tentokrát kvótama zmizela česká potravina z půltů uplně a stala se výhradně podpultovkou. Takže tomu blbovi vlastně gratuluji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2014 8:27 | Lemming

Pak česká ryba v českém oleji nebude český výrobek jen proto, že obsahuje trochu soli, která není z česka (nemám úplný přehled ve výrobě soli, ale obávám se, že čistě české výroby jí moc nebude).

Na druhou stranu kuře vykrmené a zpracované v česku bude český výrobek, i když bylo vykrmeno krmivem dováženým ze zahraničí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2014 8:26

Citace - jezevec / 30.01.2014 04:19

český produkt = opravdu produkt, vyrobený výhradně ze surovin vyrobených v tuzemsku.

Takže když farmář z vlastních prasat vyrobí jitrnice a okoření je pepřem, tak už to nebude český produkt? Nebo bude, protože ten pepř zabalili v české balírně, takže je VYROBENÝ v tuzemsku?

A než začnete čarovat s pojmy jako "většinou", "hlavní složka" a podobnými nicneříkajícími výrazy, tak si zkuste odpovědět na otázku, je-li českým produktem Coca-Cola, když obsahuje dvě procenta dovezeného sirupu s 98% české vody.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2014 4:19 | jezevec

a jestlipak má pan jurečka ve svém zemědělském podniku české traktory a kombajny, používá české stroje a tuzemské pesticidy, jezdí škodovkou, cpe se výhradně českými produkty, a rituálně blije při požití zahraničního alkoholu?
jinak mně by úplně stačilo povinnost české produkty OZNAČIT, sám bych si je vyhledal a preferoval je. s tím, že český produkt = opravdu produkt, vyrobený výhradně ze surovin vyrobených v tuzemsku. polská ryba v jakémkoliv olivovém oleji, označená jako "český" produkt, protože výrobek je finalizován v mělníce, je výsměchem zákazníkovi - stejně jako "český" med, směs medů 99% china a 1% EU, pře-zabalený českou společností sídlící v rakousku.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?

8. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?

Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

26. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na... celý článek

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

12. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost –... celý článek

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

21. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel... celý článek

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Partners Financial Services