Sloupek | Petr Sklenář | 13. 12. 2007 | 13 komentářů
Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy náhodou na vyšší růst cen nezvyknou.
Jak na to | Jan Pekař | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.
Co se děje | Jan Pekař | 10. 1. 2008 | 6 komentářů
V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady zemí světa.
Co se děje | Jan Pekař | 15. 1. 2008 | 7 komentářů
Skokového zvýšení cen kvůli růstu snížené sazby daně z přidané hodnoty se na začátku roku bál téměř každý. Z posledního průzkumu Českého statistického úřadu je ovšem zjevné, že minimálně u potravin byla tato obava zbytečná.
Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 6. 3. 2008 | 10 komentářů
Většina Čechů v nich nakupuje a zároveň je nemá ráda. Výrobci potravin je obviňují, že je přivádějí na pokraj bankrotu. Řeč je obchodních řetězcích. Co si o nakupování v supermarketech myslíte? Měl by stát kontrolovat, za jaké ceny nakupují potraviny od výrobců? Podělte se o názor a přečtěte si mínění ostatních.
Co se děje | Petr Čermák | 26. 5. 2008 | 2 komentáře
Řada vlád asijských zemí se dostala do složité situace. Musí se vypořádat s rostoucími cenami potravin, které prohlubují tamní chudobu. Ve snaze vyhnout se nepokojům zavádí opatření, která se ale časem mohou vymstít.
Co se děje | Jan Pekař | 19. 6. 2008 | 10 komentářů
Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.
Jak na to | redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2008 | 4 komentáře
Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury Morningstar.
Analýza | Petr Čermák | 15. 9. 2008
Po mizerném minulém roce se letos očekává výborná celosvětová úroda obilí. Česko hlásí, že letos sklidí o deset procent víc, než je průměr. Je to výsledek vysokých výkupních cen, které přilákaly více producentů. Potraviny možná zlevní.
Jak na to | František Mašek | 5. 5. 2010 | 2 komentáře
Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné do osmi dnů reklamovat.
Otázka dne | Věra Tůmová | 1. 7. 2010
Změna spotřebitelského chování Čechů s příchodem ekonomické krize se projevuje i tím, kam domácnosti jezdí za pravidelnými nákupy. Tipněte si, ve kterých obchodech Češi nejvíce utrácí za potraviny, a dozvíte se víc.
Jak na to | Václav Valášek | 27. 7. 2010
Vláda konečně šetří. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli snižovat svůj zažitý standard. Nebojte se!
Otázka dne | Jan Stuchlík | 12. 8. 2010
V červenci zrychlila meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen na 1,9 procenta. V červnu byla na úrovni 1,2 procenta. Víte, které zboží k tomuto růstu přispělo největším zdražením? Tipněte si a dozvíte se víc.
Otázka dne | František Mašek | 25. 10. 2010 | 3 komentáře
Ceny řady potravin šly v posledních 14 dnech nahoru. Víte, které z nich podle údajů Českého statistického úřadu nejvíce podražily? Tipněte si a dozvíte se více?
Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 4. 2011 | 30 komentářů
Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování vypadal nezvratně. Pak se ale objevil fenomén, který ho postavil na hlavu. Česko vzplanulo pro farmářské trhy a lokální nakupování obecně.
Co se děje | Ondřej Tůma | 3. 8. 2011 | 46 komentářů
V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…
Co se děje | Jan Brož | 24. 8. 2011 | 9 komentářů
„Plesá mi srdce, že Češi objevují obyčejné kvalitní věci, které chutnají, a nemusí nakupovat v supermarketech hnůj v podobě sýrů sýrového typu, párků a buřtů, které neviděly maso ani z vlaku či zeleniny, která se místo na kila prodává na litry,“ vítá farmářské trhy Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu.
Co se děje | Jan Brož | 31. 8. 2011 | 1 komentář
Boom farmářských trhů dříve či později pomine, proběhne přirozená selekce a na českých náměstích zůstanou pouze časem prověření prodejci, nabízející produkci vysoké úrovně. (Nejen) do té doby při nákupech přemýšlejte, piďte se po původu zboží a kupujte jen prověřenou produkci.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Co reklama neřekla | Jan Brož | 27. 9. 2011 | 19 komentářů
„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40 korun či prošlá kojenecká výživa si svého zákazníka vždycky spolehlivě najdou.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 21. 10. 2011 | 8 komentářů
Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel Tomio Okamura či právník Tomáš Sokol.
Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů
Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 29. 4. 2012 | 9 komentářů
Desítky milionů korun mají přesvědčit české zákazníky o tom, že je lepší kupovat tuzemské a hlavně regionální potraviny.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 31. 5. 2012 | 25 komentářů
Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská nesoběstačnost. Sousedé jí využívají a vepříky nám prodávají čím dál tím dráž. A bude hůř.
Aktuálně.cz | redakce Peníze.CZ | 24. 6. 2012 | 1 komentář
Jeden z největších světových výrobců jídla pro děti, společnost Hipp, změní po nátlaku spotřebitelů recepturu svých čajů pro malé děti.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 7. 2012 | 19 komentářů
Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 29. 7. 2012
Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů
Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.