Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 13. 12. 2007 | 13 komentářů
Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy náhodou na vyšší růst cen nezvyknou.

Česká inflace vyšplhala na pět procent a je nejvyšší za posledních šest let. Navíc se očekává, že na začátku příštího roku se přiblíží k šesti procentům, což by byl trojnásobek inflace ze začátku letošního roku.

V takové situaci by bylo obvyklé, aby centrální banka začala otevřeně varovat před inflačním nebezpečím a rychle zvyšovat úrokové sazby. ČNB sice zbraněmi chřestí, ale spíš jen lehce a žádný dramatický růst sazeb také zatím neslibuje. Zdrženlivá je částečně proto, že nynější vývoj inflace je značně odlišný od toho, jaký obvykle nabízejí učebnice makroekonomie.

Inflace je tradičně chápána jako všeobecný růst cenové hladiny, neboli snížení kupní síly peněz. Učebnicovou příčinou je růst poptávky kvůli zvyšování objemu peněz v ekonomice. Ovšem to se zatím ve větší míře v Česku neděje.

Jak teda vypadá česká inflace z blízka? Z celkového pětiprocentního cenového růstu připadá 1,7 procentního bodu na potraviny, 1,3 bodu je důsledek vyšších spotřebních daní z tabáku a 1,4 procentního bodu připadá na zdražení energie a deregulace nájmů. „Učebnicová“ inflace je tedy asi 0,6 procentního bodu. Příští rok bude inflace také z velké části tvořena administrativními zásahy, které přinese vládní reformní batoh – vyšší DPH, ekologické daně, poplatky u lékaře.

Za klíčovou položkou růstu domácích cen – potravinami – stojí kumulace několika globálních i lokálních faktorů, jako jsou celosvětově slabší sklizeň obilovin, růst asijské poptávky po zemědělských plodinách (nejvýrazněji u mléka), negativní dopady fenoménu biopaliv a také růst cen energií a dalších vstupů v potravinářském průmyslu. Navíc nelze vyloučit, že část obchodníků již v předstihu do cen částečně zahrnula lednové zvýšení DPH. Tito obchodníci totiž spoléhají na to, že jim to nyní umožňuje síla spotřebitelské poptávky.

Centrální banka nedokáže ovlivnit inflační dopady administrativních zásahů a pouze velmi minimálně je tohoh schopna u růstu nákladů. Jediné, čeho se centrální banky obávají a co dokážou ovlivnit, je změna inflačního očekávání obyvatel a firem. Pokud se všichni chovají tak, že administrativní vlivy jsou jen jednorázový zásah, zůstávají centrální banky klidné, protože po roce se inflace může vrátit na předchozí úroveň. Ovšem pokud zaměstnanci začnou na vyšší inflační čísla reagovat požadavky na vyšší růst mezd, obvykle to bývá první náznak toho, že se mění inflační očekávání. Pak hrozí, že nákladové vlivy mohou roztočit klasickou inflační spirálu.

ČNB proto jistě s povděkem kvituje, že odbory zatím prosazují spíše přiměřený růst mezd. I stát jako velký zaměstnavatel také naznačuje, že navyšování platů ve státní sféře bude spíše mírné. Vedle toho protiinflačním faktorem se opět stává rychle posilující koruna, která znamená zlevnění dováženého zboží.

Proto je česká centrální banka v klidu, šetří silnými slovy a sazby nežene vzhůru. Ty zatím zvyšovala spíše z preventivních důvodů. U tohoto klidu zřejmě i zůstane. Minimálně do doby, než centrální bankéři zjistí, že lidé a firmy očekávají vyšší růst cen i v budoucnu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2007 10:53, Petr

Platebni bilance je v prebytku, proto koruna dlouhodobe posiluje.. ne?

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2007 16:29, koren

Euro měna je velice slabá a nedokáže dlouhodobě čelit USD. Dovolte abych se zasmal !!!! Jiz v obdobi presidenta Reagana byl teoreticky dollar tam kde je dneska realne !!!! Kde bylo euro v obdobi presidenta Reagana a kde je dneska !!! Have a nice time !!!

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko pořád bohatne jako divé

11. 12. 2007 | Jan Pekař | 33 komentářů

Česko pořád bohatne jako divé

Vysoký růst hrubého domácího produktu se odráží i do zvyšující se životní úrovně Čechů. Odvrácenou stranou ekonomického úspěchu jsou rychle rostoucí ceny.

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services