Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 10. 1. 2008 | 6 komentářů
Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru
V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady zemí světa.

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady zemí světa.

Potraviny a pohonné hmoty ženou inflaci v Česku na úrovně, které málokdo předpokládal. V prosinci spotřebitelské ceny stouply ve srovnání s listopadem o půl procenta a míra inflace oproti prosinci 2006 přeskočila jak průměrné očekávání trhu (5,2 %), tak i nejvyšší očekávání analytiků (5,3 %) a dosáhla 5,4 %. To je nejvyšší číslo za posledních 6 let.

„Za růstem inflace stojí opět výrazný nárůst cen potravin. Ten přitom pozorujeme v celé Evropě. Pouze odráží globálně rostoucí poptávku po potravinách, umocněnou navíc neadekvátní zemědělskou politikou řady států,“ komentovala aktuální čísla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Kromě rostoucí světové poptávky po potravinách se některé důležité pěstební oblasti loni potýkaly s nepřízní počasí. Do toho se zvýšilo průmyslové využívání vypěstovaných zemědělských plodin. „A v neposlední řadě je zemědělský trh v řadě vyspělých zemí v čele s Japonskem, USA a Evropskou unií pokřiven a zaplevelen dotacemi a omezeními, které také přispívají k vyšším cenám potravin,“ doplňuje David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online.

Ceny potravin jen za prosinec vzrostly o 1,8 %, ve srovnání s prosincem 2006 potraviny zdražily o 11 %, přičemž nejvyšší nárůst zaznamenaly výrobky z obilí (mouka o polovinu, chléb o více než třetinu). Vejce meziročně zdražily o 31,3 %, mléko o 30,8 %, sýry o čtvrtinu, čerstvé máslo o 41,5 %, jedlé oleje více než o pětinu. Doprava podražila o 12 procent. Ceny tabákových výrobků stouply o 29 % a o 8,1 % proti předloňskému prosinci zdražilo i pivo. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 9,6 %, v bytech s regulovaným nájemným o 17,1 %, kdežto v bytech s tržním nájemným kleslo o 0,3 %.

Rychlejší než předpovídaný nárůst spotřebitelských cen vede analytiky ke zvýšení odhadů inflace pro letošní rok. Původně nejvyšší odhad pro počátek roku kolem 5 % ustupuje novým pesimističtějším odhadům, podle kterých se nyní inflace pohybuje nejméně kolem šesti procent. Dá se přitom počítat s dalším zdražením pohonných hmot, protože počátkem ledna ceny ropy na světových trzích prolomily hranici 100 dolarů za barel a zatím se jí - plus minus tři dolary - svědomitě drží.

Česká národní banka (ČNB) není v lehké situaci. Míra inflace je 1,5 % nad její vlastní prognózou a uchlácholit ji nemohou ani sílící kurz koruny, ani argument, že inflační tlaky pocházejí většinou ze zdrojů, které její měnová politika neovlivní. „Na síle nabírá také inflace po vyloučení vlivu daní, potravin a pohonných hmot. A právě inflaci živenou silou domácí ekonomiky by měla měnová politika zchladit,“ soudí Marek.

Analytici se proto shodují v názoru, že ČNB brzy zvýší základní úrokovou sazbu, a to buď o 0,5 procentního bodu, nebo alespoň o čtvrt procentního bodu. Ve druhém případě by patrně následovalo další zvýšení na jaře. V průběhu roku by míra inflace měla slábnout. Za celý letošní rok však v průměru překročí 5 procent.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2008 18:32, mozek

Rejpale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. ČNB samý slušní lidé , což pravda . Hlavy študované , pomazané , ale ani žádnej Véna neudělá tatovou kr....., aby nechal Kč. jako úřední měnu v EU, schengenu, když se stejně musíme podle deklarace připojit do systému ERMII v roce 2008 , Až 2009. Nebo si zase pan Guvernér Nidermeir vykládá EU dohody po svém . To dělali monarchové ve středověku za krále klacka. Zbytečně se bráníš Ivane . Do pece tě přece dostanem, ale babuško Jaguško . Já se nebráním. Nebráníš.Nebráním. Já nevím jak se na lopatu sedá a jak se nechat upéct v peci.Slez. To je neska mládež . Coje to neska učí. Ivánku cink " nechytil, nechytil. Těď kdo je ten Ivan a kdo ta baba Jaga.Až se vrátíte zpět do Ruska soudruzi , tak bude zase v EU v Čechách bezvadně bez inflace. Vždyť i v německu se odjakživa říká Bohmen.Božské Čechy . Čechy krásné . Čechy mé.Ty jo ty Český holky jsou , tak krásný:to řekne každý cizinec.

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services