Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.
Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Mezi naše zaručené tradiční speciality oficiálně patří pouze to, co nám Evropská unie zaregistruje. Ještě vyšší šarží je chráněné zeměpisné označení a chráněné označení původu.

Můžeme se tak světu chlubit olomouckými tvarůžky, štramberskýma ušima, hořickými trubičkami nebo třeboňskými kapry. Ostatní nemají právo lízat smetanu našich jedinečných produktů a dělat si na nich reklamu – protože když dva dělají totéž, není to totéž. Čeští zemědělci a potravináři patří v oblasti chráněných značek v Evropské unii k přeborníkům, usilují o ně aktivně. Získali jich už přes třicet.

Chci dál pomazánkové máslo

-59
+
-

Čas od času nám ale Unie podle stejné logiky taky něco zatrhne. Během jediného měsíce tak dokázala zaříznout naši marmeládu i pomazánkové máslo. Odsoudila nás k prachsprostému rosolu nebo džemu a pomazánkovému čemusi. Ví totiž prý nejlíp, jak taková opravdová marmeláda a opravdové máslo vypadá. A jak vypadá obyčejný šunt, který se jen přiživuje na cizí značce.

Češi mají plné pusy spravedlivého rozhořčení. Sotva si zvykli prolévat krkem místo rumu tuzemák, jsou tu další restrikce. Není ale evropský diktát osvobozující?

Chráněné značky EU

Chráněné označení původu
Získat ho může produkt, jehož celá výroba je úzce spjata s určitým místem a jeho tradicí. Příklad: Pohořelický kapr

Chráněné zeměpisné označení
Získat ho můžou výrobky, které se v určitém místě těší velkému věhlasu a jejich výroba je s tímto místem spjata, část výrobního procesu ovšem může probíhat jinde. Příklad: Hořické trubičky (suroviny pocházejí odjinud)

Zaručená tradiční specialita
Značku můžou získat produkty, které nejsou vázány na určitou oblast, ale zpracovávají se tradičním způsobem. Příklad: Špekáčky

Jednoduchý život s Unií

Uvažte. Vypravit se do obchodu pro uzeninu je dnes o nervy. Než se člověk v napěchovaném regále probere všemi druhy párků a vypátrá nějaké, kde je aspoň trochu pořádného masa a aspoň o trochu míň toho strojově odděleného (zvaného též strojní separát), stráví v krámě věčnost. Když si člověk informace na obalech bere příliš k srdci, v půlce je od svého úsilí většinou natolik odrazen, že se začne raději smiřovat s vegetariánskou večeří. Ostatně proč si to nepřipomenout: strojově oddělené maso jsou části masa a kostí jatečně opracovaných těl zvířat – čili zbytky, které zůstanou po oddělení normálního masa.

Jak příjemné oproti tomu je přijít k řeznickému pultu, poručit si deset špekáčků opatřených evropských logem a vědět celkem přesně, co si kupuji: opravdový špekáček. Takový, který obsahuje nejmíň padesát šest procent hovězího a vepřového masa a obejde se bez rozemletých kostí a jiných zbytků, mouky, masokostní moučky i sóji. A to my už dnes docela klidně můžeme. Protože nám Evropská unie špekáček zaregistrovala jako zaručenou tradiční specialitu a jednoznačně vymezila, co se pod slupkou takového špekáčku může a nemůže schovávat.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Po volbách to chvíli vypadalo, že se dějou zázraky: Kalouskovi dal stranický šéf rozkaz zmírnit dopady reforem na důchodce, začlo se mluvit o revidování (ať už to je cokoli) sKaret... jen ministr zdravotnictví – jak ho vykreslily Hospodářské noviny – neopouští loď přísných reforem a hledá, jak do rezortu sehnat peníze. Hospodářky psaly, že má tutově v úmyslu zdvihat regulační poplatky. Nakonec prý ale dokumenty, které noviny měly k dispozici, byly jen jakousi pracovní verzí či analýzou možností. Nu, počkáme si, uvidíme. 

Debata pod článkem byla poněkud chudá, a přestože v ní byla autorce článku vyseknuta vskutku hezká poklona, rozhodli jsme se knížku od partnera rubriky schovat na příště. A pak zas klidně dáme dvě.

Na škodu ostatně není ani udělat si jasno v rozdílech mezi marmeládou, džemem, rosolem a ovocnou pomazánkou. Pokud myslíme opravdu vážně to, co často vykřikujeme: tedy, že chceme jíst kvalitněji, a zároveň nechceme nad louskáním skladby každé skleničky strávit mládí, je docela užitečné už cestou do obchodu vědět, že ovocná pomazánka může na rozdíl od džemu, který má stanovený minimální podíl ovoce, obsahovat v podstatě cokoli.

To bylo vzteku a trucu kvůli starému českému rumu. A komu vadí tuzemák? Výrobcům, kteří údajně museli investovat velké finance do přejmenování, určitě ne. Tak rozsáhlou a bezplatnou (!) reklamní kampaň brnkající na povadlou českou národní hrdost jim mohl kdekdo závidět. Každý správný Čech přece rád správný český rum.

Máslo budí emoce

A jinak to není ani s  pomazánkovým máslem. Unie měla jasnou představu o tom, co je a není máslo, už když jsme do ní vstupovali – odvíjí se to od obsahu mléčného tuku. A my jsme její pravidla při svém vstupu přijali za svá. Měli jsme své šance – mohli jsme už při vstupu požádat o trvalou máselnou výjimku. To jsme ovšem neudělali. Takže bylo zasvěcenějším pozorovatelům od počátku jasné, že s „máslem s přívlastkem“, které podle unijních pravidel žádným máslem není, nám to asi neprojde. A ještě jasnější to začalo být v roce 2006, kdy si naši slovenští bratři u Evropské komise stěžovali, že na rozdíl od nás unijní pravidla, co se másla týče, splnili, a my si klidně využíváme neoprávněné výhody z nepovoleného, ale zavedeného označení.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Josef Janda. Zajištění na stáří. Jak se co nejlépe připravit na podzim života
Zorientujte se v tomto tématu a vyřešte základní otázky, které se peněz a stáří týkají.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Tomáš Tyl. 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze
Kniha popisuje nástrahy finančního světa a nabízí možnosti, jak je rozpoznat a především jak se jim vyhnout.

Definitivní slovo řekl Evropský soudní dvůr minulý týden. Čeští výrobci však hlásí, že se nedají. O své „máslo“ nejspíš budou bojovat do poslední kapky tuku. Vadí jim náklady za přejmenování a bojí se prý odlivu zákazníků. Ale ruku na srdce: koho z vás před měsícem pomazánkové máslo zajímalo? Kdekdo ho čas od času posnídáme, ale jinak nám bylo srdečně fuk. Ale teď o něm přemýšlíme a mluvíme všichni. Na chleba si ho klidně budeme mazat i jako pomazánkový tuk. Pokud ovšem nelpíme na množství mléčného tuku. Pokud ano, bylo pro nás tak jako tak dnešní pomazánkové máslo dávno zapovězeno.

Najdou se ovšem tací, kteří změnám přivykají opravdu neradi a o svou věc se dovedou zasadit. Takový cyklokrosař Petr Dlask si na protest proti unijnímu zákazu českého pomazánkového másla navlékl na přání svých sponzorů z Madety na start prvního závodu světového poháru v Táboře dres s dotyčným výrobkem a nápisem „Vzpomínáme“. A vysloužil si diskvalifikaci za neschválený úbor.

Není zcela vyloučeno, že česká společnost sáhne kvůli pomazánkovému máslu i k radikálnějším krokům. Pak by nebylo od věci natruc poslat do ÚSA diplomatickou nótu, aby laskavě ihned přestali používat označení americký fotbal pro hru, která přece s fotbalem nemá nic společného. Klamou diváky stejně jako Češi konzumenty másla.

Není ale zbytečně moc hluku kvůli obyčejnému tuku? Kdyby šlo aspoň o máslo…

Co si o tom myslíte vy? Jste rádi, že vám dělá Evropská unie jasno v tom, co kupujete a jíte? Nebo máte jasno v tom, že by si měla své ochranné značky strčit za klobouk? Pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z Grady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 2. 2013 18:32 | larys

Kokosové mléko nejze zrušit,čím by přibarvovali to vybrakované kravské mléko, přece nechcete kupovat mléko v barvě vody?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2013 18:26 | Bilavčík

A co takhle přejmenovat i pendreky, taky mají daleko k těm policejním, tak co potom děti jedí? Ale jen tak mimochodem co má dovážený jogurt společného s pravým totalitní jogurtem? Taky to co k nám dovažejí není jogurt, ale plno vody s nahrážkama a nevadí to, ale hlavně že se starají o pomazánkove máslo, tak ať ho nekupují. Proč jím nevadí skažené maso ze zahraničí? Taky bych chtěl zase salám z masa a né ze soje. Proč je na vepřové konzervě napsáno maso ve vlastní šťávě a drobným kůže, voda, emulgátory, zvýrazňovače chti?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 10. 2012 21:46 | JirkaZ

Citace - Aleš Müller / 25.10.2012 07:41


Protože Evropu přejedu za pár hodin či dní autem (záleží kde komu začíná a končí Evropa), je princip, že pod jedním názvem se bude skrývat stejná, podobná nebo alespoň trochu podobná potravina, správný.
.


To by bylo moc pěkné, jenomže v EU existuje cca 1200 vyjímek, takže si musíte pamatovat, že např. marmeláda sice musí obsahovat min. 20% citrusu, ale ne v Rakousku, UK a určitě ještě někde jinde. opravdu si budete pamatovat takové kvantum vyjímek. Asi ne, co ? K čemu jsou takové principy ?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2012 16:35 | Psychotik

Pokud vím na Kokosovo si dělá nárok několik evropských států a polostátů a jedna Madeleine Allbrightová, takže v tom zmatku si nás nikdo jen tak nevšimne. S Tureckem by to asi mohlo přijít dřív.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 10. 2012 21:41 | Prognostik

Název Turecký med nám EU zakáže nejspíš po případném vstupu Turecka do EU. A obdobně název Kokosové mléko by mohl být nepřípustný, pokud se k EU někdy připojí i nějaké to Kokosovo.

Z toho ovšem logicky plyne, že název Pomazánkové máslo bychom mohli zachránit, kdybychom uspořádali referendum o přejmenování České Republiky. Pokud by se přejmenovaný stát nazýval Pomazánková Republika, pak by byl jistě tolerován i název Pomazánkové máslo ze strany odpovědných orgánů EU. Jen by asi byl okolo toho přejmenování ještě větší maglajz, než v někdejší ČSFR při pomlčkové válce asi před 20 lety.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 10. 2012 15:58 | Ironik

Kdypak asi EU u nás zakáže Turecký med nebo Kokosové mléko? Nebylo by lepší, kdyby EU zakázala skutečné zdroje těchto problémových produktů, tedy Turecké včely a také Kokosové či Pomazánkové krávy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 20:09 | MoB

Je to taková ta typicky česká hra se slovy: máslo které není máslo, rum který není rum, boj proti korupci který vůbec neprobíhá, rozpočtová odpovědnost která není odpovědností, a tak dále. Je dobré nás občas vzít pravítkem přes prsty - a jedině efektivně to jde udělat zvenčí (v tomto případě z EU). Ačkoliv nejsem vůbec příznivcem byrokracie, tahle inflace slov a pojmů přece jednou skončit musí... možná až se naučíme odstranit rozpor mezi slovy a skutečností, tak už to pravítko nebude zapotřebí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 18:42 | D

Pomazánkové máslo je podvod, protože to opravdu není máslo. Navrhuji ho nazvat jednoduše Pomazánkové. To je úplně stejné, jako když se podíváte na bývalou čokoládu z čokoládovny Orion. To již také není čokoláda, takže jednoduše vypustili slovo " čokoláda" a na obalech, které vypadají úplně stejně najdete jen, Hořká, Mléčná, Studentská pečeť. A víte, že sýr v podobném obalu jako náš Hermelín, nazvaný Karel IV. je vyroben v Polsku. Člověk musí být v obchodech s potravinami, jak ostříž, ale stejně je to marné. Výrobci se snaží pořád něco šidit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 16:59 | Děkuji Unii, jinak bychom jedli strašné věci

Děkuji Unii, jinak bychom jedli strašné věci
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 16:53 | smradzjzd

Nemám rád EU, ale v pomazánkovém másle má pravdu, není to máslo a to mě vadilo už když se to kdysi dostalo na trh.
Jelínkova slivovice, která má se slivovicí pramálo společného, prošla. Asi v EU ještě nepili doopravskou slivovici.
Ještě je potřeba aby ochutnali to, co se u nás prodává pod názvem salám, kečup, uzené maso, ..... a to bude přemýšlení jak všechen ten šurvajs nazývat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 16:33 | Václav Bartoš

Mezi námi,my / tedy češi/dovedeme remcat a nadávat na všechno.Mně tedy může být pomazánkové máslo klidně ukradeno.Mám ale jinou otázku.Kdy už konečně obchodní řetězce přestanou používat vysloveně debilní ceny,Myslím ono 99.90..okoukané od Bati.Je to lež i když jen desetníková.Už se stalo,že by někomu vrátili desetník?Konec konců on už neexistuje.Ale tupost,a blbost bohužel existuje a má velmi tuhý život.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 15:16 | V.Mlich

Nejde o žádné tuky, to by se pak muselo určit i množství mléčného tuku, od kterého by se pleťové mlého mohlo nazývat plnotučné a nejen "emulze". Jde tu o to, že Bruselští jazykovědci mají touhu vykládat, jaký význam které české slovo má mít. Tuky jen odvádějí diskusi od skutečného problému - jestli čeština má vznikat jako dosud mezi lidmi, anebo ji má určovat Brusel.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 14:38 | croco

Souhlasím s definováním toho, co má konkrétní název výrobku znamenat v praxi, včetně detailů složení. S čím už nesouhlasím, jsou tzv. místní speciality, kdy je těmto výrobků odbourána konkurence. Proč by například nemohl španělský výrobce vyrábět olomoucké tvarůžky, pokud by dodržel všechny předepsaná pravidla jejich výroby? A samozřejmě to platí i obráceně, naši výrobci by za přísného dodržování postupu mohli vyrábět třeba speciality francouzské, pokud bude výsledek totožný.

Když ale autor článku to nařizování z EU tak vychvaluje, zmíním ještě další věc: Že má pomazánkové máslo málo tuku je problém, ale že třeba coca-cola v německu je z třtinového cukru, a ta naše s přidanými náhražkami, že stejná čokoláda milka (se stejným obalem) je jiná v německu, rakousku a u nás, že rama u nás má 60% tuku, a v rakousku 80%, a že to vše u nás stojí stejně nebo více, než u sousedů, nad tím vším úředníci EU mávnou rukou uchlácholeni nějakými nejapnými výmluvami výrobců, že se řídí národními chuťovými preferencemi (rozuměj: Na západě mlsné jazýčky, na východě odpad, který dostane zase jenom odpad, a to za "evropské" ceny). Toto se týká mnoha výrobků, ne jen potravinářských (a také služeb - třeba telekomunikace), toto je jen špička ledovce. Mě to třeba už z principu uráží.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 13:37 | Vlastik

Ano, s tímto postupem souhlasím. Nerad vidím, když výrobci stále ve větší míře nahrazují tradiční suroviny používané k výrobě tradičních výrobků neustále novými rafinovaněji chemicky upravovanými náhražkami a nabízejí to pod názvem, pod kterým si představujeme něco jiného.

Nerad bych se v budoucnu dočkal např. výrobku s 1% obsahem mléčného tuku a 99% obsahem nějaké náhražky, který v celku vypadá jako máslo, máslo má uveden i jako název výrobku, ale pravému máslu bude na hony vzdálen.

Pokud je tu možnost, jak snížit míru klamání zákazníků, jsem pro ni. Přijetí nového názvu u nějakého výrobku je pro mě nad míru přijatelná cena.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 13:32 | Jerry

Souhlasím s EU, pomazánkové máslo je podvod na spotřebitele, který zavedli komunisti. Jen dobře, že se to hnusné jídlo nebude nazývat máslem.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 31 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

To, co jíte

29. 7. 2012 | redakce Peníze.CZ

To, co jíte

Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!

Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

31. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte?

Potrpíte si na propečené vepřové řízečky? Dopřejte si, brzo si připlatíte. Od příštího roku vepřové podraží kvůli nové evropské směrnici. Na vině je ale prý hlavně naše rostoucí zemědělská... celý článek

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

12. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?

Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost –... celý článek

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Partners Financial Services