Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.
Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ironické pořekadlo, se tentokrát, uznejte, hodí dokonale. Když jídlo z obchodu skončí na dně popelnice, zaplatí obchodník pár halířů popelářům za odvoz. Z jídla, které darují – například dobročinným organizacím, jež se snaží nasytit nejchudší – musí státu odvést patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty. Výsledek rovnice spočtete na prstech jedné ruky. Supermarkety i sámošky radši v tichosti napěchují neprodané (zdravotně a hygienicky nezávadné) potraviny, do velkých černých pytlů a naládují mezi odpadky. Jaké množství jídla denně, měsíčně, nebo ročně stihne podobný osud a kolik lidí bez domova nebo v akutní nouzi by bývalo mohlo nasytit, se nedozvíme. Prodejci se plýtváním (pochopitelně) zrovna rádi nechlubí. Nic proti tomu. Páchat dobro, navíc pokud nás samotné vychází draho, to jaksi není ničí povinnost. Se svými potravinami si navíc můžou dělat, co chtějí. A abychom byli féroví a prodejce neházeli do jednoho (černého) pytle, nutno zmínit, že část z nich potraviny poskytuje charitativním organizacím a potravinové bance i přesto, že musí z darovaného daň zaplatit. Jenže zbývá pořád dost těch, kteří to (zejména kvůli dani) nedělají. A jídlem se mrhá úplně zbytečně.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Radová, P. Dvořák, J. Málek: Finanční matematika pro každého

Osmé, aktualizované vydání osvědčené publikace vysvětluje základní matematické postupy, které jsou spojeny s nejvýznamnějšími finančními produkty a instrumenty. Hlavními výhodami jsou stručnost a výstižnost knihy. Je vhodná jak pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit se základními finančními výpočty, tak pro pokročilejší, hledající vysvětlení i složitějších finančněmatematických postupů.

Ministerstvo se schovává za Evropskou unii, tam jsme ale za exoty

Postoj obchodníků se dá za daných podmínek snadno pochopit. Totéž však nelze tvrdit o postoji státu. O problému se v Česku hovoří už několik let, charitativní organizace na něj upozorňují opakovaně. Ministerstvo financí ho však vytrvale odmítá řešit. Tvrdí, že má svázané ruce. Odvolává se na evropskou směrnici o společném systému daně z přidané hodnoty. Změnou zákona o DPH ve smyslu odpuštění daně z darovaných potravin bychom ji prý porušili. Zajímavé ale je, že v řadě zemí Evropské unie se DPH z darovaných potravin neplatí – namátkou uveďme třeba Německo, Dánsko, Francii, Velkou Británii, Nizozemsko, Polsko nebo Maďarsko. Daň z přidané hodnoty podle nich v tomto případě není třeba platit, protože hodnota neprodejných potravin, u kterých se blíží datum spotřeby, je v podstatě nulová.

Zákon nezměníme, ale poradíme, jak ho obejít

Nedávno Ministerstvo financí přišlo s překvapivým obratem. Zákon změnit nechce, ale dalo prodejcům návod, jak ho obejít: místo darování zboží prodejte za symbolickou cenu, třeba za korunu.

Při prodeji potravin s výraznou slevou má totiž podle ministerstva obchodník nárok na odpočet DPH, zatímco u daru nárok na odpočet DPH nevzniká. Neziskové organizace i prodejci ovšem kroutí hlavou. Postup je podle nich na hraně zákona, a kdyby ho prodejci využívali opakovaně, mohl by se o ně začít nepříjemně zajímat finanční úřad – snadno by totiž mohl nabýt přesvědčení, že sleva je jen kamuflovaným darem – a tím pádem vyhýbáním se placení daně. A bylo by to vlastně přesvědčení zatroleně oprávněné. Nehledě k tomu, že postup navržený ministerstvem neřeší jádro problému – pro prodejce by byla dobročinnost stále nevýhodná. Hodnotu, o kterou srazí cenu potravin, totiž musí vykázat jako ztrátu a do toho se jim nechce.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden to v diskuzi pod článkem v rubrice Co si o tom myslíte? vřelo. Komentovali jsme video, na kterém městská policie spolu s dámami ze sociálky vyrážejí na večerní kontrolu problémových rodin...

Knížku bychom rádi poslali člověku, který se podepsal písmenem f. Za to, jakým způsobem dokázal prostřelit floskuli, s níž přišel jiný debatér. Posuďte sami:

– Mně přijde naprosto v pořádku že kdo dává peníze, tak určuje pravidla...
– Člověče, tady bude někde nějaká chyba. Já dávám, tomuto státu, peněz vcelku dost, a že by někdo bral v úvahu moje pravidla, tak to ani náhodou...

Není to jen věc daně, ale…

Rozumný čtenář namítne, že plýtvání potravinami je ve skutečnosti podstatně širší problém než potíž s českou DPH. V supermarketech v Evropě, USA a vyspělých asijských zemích se podle některých odborníků ročně vyhodí množství jídla, které by dokázalo dvakrát nebo třikrát nasytit všechny hladovějící po celém světě.

Regály s pečivem totiž musí být do poslední chvíle před zavíračkou plné – jenže druhý den ráno už ho nemůžete prodávat. Banány musí být dokonale žluté, pomeranče správně kulaťoučké, okurka rovná a tak akorát dlouhá… Když dorazí slabší zásilka, může být někdy výhodnější ji celou vyhodit než platit lidi, kteří ovoce a zeleninu protřídí. Produkty, kterým se blíží konec záruční doby, zase můžou zákazníky od nákupu odrazovat. Takže, co ho radši vyhodit a napěchovat regál novou várkou? Estetická a psychologická kritéria zkrátka vítězí. Otázka kvality potravin přichází na řadu až potom. 

Je ale opravdu nezbytné, aby prodejce v plýtvání podporoval svými zákony stát? Co si o tom myslíte? Své názory a postřehy pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

25. 7. 2016 8:30 | Pepa

Vzrůstající počet lidí na planetě, nutnost živit miliony nesamostatných a nesvéprávných imigrantů nutí výrobce vyrábět stále větší sračky. Pečivo je druhý den na vyhození. Maso s Tesca je chuťově na tom velmi mizerně. Pak se někdo diví, že vše končí v koši. Raději ale vyhodit potraviny než připustit přemnožení imigrantů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 7. 2015 17:35 | eďa

Poklona Jiří, lepší shrnutí polistopadového vývoje, viz dnešní Řecko, jsem dlouho nečetl.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2013 8:45 | Jiří Voda

Pro jp, navrhuji řešení z minulosti, a to konkrétně z roku 1933, cituji : " Vedle odbourání a vyřadění řady nezaměstnaných dělníků z těchto podpor mají být nezaměstnaní zapřaženi ne jinak než otroci za žebračenky do práce, mají z nich být nadělány pracovní kolony a v takovýchto formacích mají být hnáni na práci v rámci obcí i okresů. Ministerstvo soc. péče vydalo oběžník, kde naznačuje jen, že prý je možno, aby v některých obcích bylo použito nezaměstnaných dělníků, aby za žebračenky vykonávali různé práce a aby byli zařazováni do pracovních kolon. Okresní úřady však tohoto pokynu ministerstva soc. péče používají již k tomu, že vydávají vyhlášky, kde přímo stanoví, že nezaměstnaní dělníci nedostanou poukázek, jestliže se nezúčastní práce v pracovních kolonách a jestliže přímo za žebračenky nebudou pracovat.".. Snad se bude návrh konečně líbit, a bude tento příspěvek kladně ohodnocen celé zde: http://www.psp.cz/eknih/1929ns/ps/stenprot/262schuz/s262004.htm Případně navrhuji tvrdý pravicový přístup.
No a co se týče těch Vašich 100 miliónů nekonkrétních utracených životů uvádím konkrétní údaje vojenských intervencí za svobodu a demokracii od roku 1945 přímo z USA: http://www.thirdworldtraveler.com/Blum/US_Interventions_WBlumZ.html Zde přímo z půdy OSN výsledky ochrany demokracie a svobodyDůsledky a výsledky demokracie a svobody zde : http://www.youtube.com/watch?v=XsL1mWvFA3w No a nakonec přímo návod jak vyrábět otroky jednotlivých zemí :http://www.youtube.com/watch? v=EM31myP0tqE
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2013 3:55 | Pavel

Jak jsem zachránil několik kuřátek Během studia jsem byl na brigádě v tesku. Přivezli mi 4 plné vozíky chlazených kuřat: "Slepit izolepou po dvou, jsou jen do zítřka, akce 1+1zdarma." Pár balíčků jestě v regále bylo, veliké nahoře a maličké vespod. Sem tam se zastavila stařenka s děděčkem a bez pečeně byli zase pryč. Napadlo mně: "Nahoru (s čárovým kódem) budu dávat malé kuře a vespod velké" Z mého to není a stejně by kuřata, zbytečně zabita skončila v kafilerii. Po několika hodinách zápasu s kluzkými kuřaty a lepící páskou byl regál plný. Pak mě odvolali někam jinam. A odpoledne při odchodu jsem nakoukl, co dělají "moje kuřata" a vskutku, všechna našla své strávníky, za několik hodin. Méně je někdy více. Vzpomněl jsem si na tuto situaci, když jsem před nedávnem v podvečer zřel velkou hromadu jakýchsi kuřat: opět velkej nahoře - za víc peněz - malej zdarma, appendix, dole, obě žila a chcípla zbytečně, a obě jela po zavíračce do kafilerie.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2013 12:10 | eďa

Ty moje marcipánové srdíčko, pokud mě cituješ, tak těch 3,5 hodiny se pracovalo a 4,5 hoďky se muselo čekat až doběhnou procesy, ale to ty jsi prděl v čekárně na své narození, to jen tak bokem. A co se týče mého pol. zabarvení, copak, zase mě kádrovat hanlivými výrazy jako minule? Jo a nezapoměň si za ty svoje zvratky připsat plusové body.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2013 9:33

eďa: Vaší aktivní práci tak někdo uvěří, v jiném článku jste psal, jak bylo skvělé, že jste za komunismu pracoval 3,5 hodiny z 8hodinové pracovní doby... A vůbec jste se tam vybarvil se svými bolševickými názory...
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2013 7:28 | eďa

Velmi správný postřeh Fredy, ostatně každá sranda má své meze a ta vaše rádoby pravicově kanibalistická se už zajídá většině a dost dlouho nato, aby se vzbudila z apatije a přišla jednat a to mně jde. Tedy posametové kanibalisty dodanila a zaměstnala užitečněji dřív, než se bude muset zapečetit důl Paskov.
-29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2013 13:47 | jp

Jiří: ach, ta Vaše propaganda. Prosperita by byla, kdyby tu byl tržní systém. To, co je dnes, nemá s vládou nenarušovaným tržním prostředím nic společného: neustálé zvyšování daní, nadměrné státní výdaje, přerozdělování nespravedlivých dotací, zvyšování zadlužování, ať byla u kormidla levice i pravice.

Ještě bych mohl dodat: škoda, že tu nemáme ten skvělý předchozí a ušlechtilý systém, který má na svědomí více než 100 milionů životů po celém světě, který netoleruje názory jiných, pronásleduje a popravuje, pěstuje závist a práskačství, "stimuluje", "motivuje", odměňuje "spravedlivě" patolízaly, mstí se na dětech, trestá válečné hrdiny. Ano, svoboda je i o zodpovědnosti. Kdy a kde komunismus fungoval ekonomicky, když pominu zvěrstva, která měl na svědomí, a kterým vždy dojde? Umělá zaměstnanost je také nezaměstnanost, dotování všeho možného a "každému podle jeho potřeb" se časem zhroutí (než se spotřebují přebytky vytvořené kapitalismem), s tím i životní úroveň, nakonec to skončí úplným rozkladem a totalitou viz Severní Korea.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2013 13:21 | Jiří

Pouze připomínám z projevu prezidenta ČSSR V. Havla ve Federálním shromáždění ze dne 23. ledna 1990: "Všichni chceme republiku sociálně spravedlivou, v níž nikdo nebude trpět existenční nejistotou, v níž nebudou strádat lidé postižení, staří, děti či lidé jakkoli jinak hendikepovaní. Chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány." Nebo zde : " Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte“ ... odkaz : http://www.svedomi.cz/aktuality/a2009/list_cip_projev_v_havla_z_roku_1989.htm
A realita zde například : http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Deti-pry-nemaji-na-obedy-Skutecnost-je-jeste-mnohem-horsi-269108 těch cca 700 000 nezaměstnaných, desítky miliónů nevyplacených mezd například zde: http://ostrava.idnes.cz/zamestnavatele-v-moravskoslezskem-kraji-dluzili-lidem-temer-50-milionu-138-/ostrava-zpravy.aspx?c=A130118_1878581_ostrava-zpravy_jog nebo přes 1.7 biliónů státních dluhů, deseti tisíce bezdomovců http://duchody-penze.moneymag.cz/2274-duchodci-uz-nemaji-ani-na-bydleni-socialni-politika-se-hrouti/, desetitisíce žebráků, statisíce zchudlých rodin http://ekonomika.moneymag.cz/2368-zadluzene-cesko-rodiny-zivori-dluzi-uz-desivych-1-16-bilionu-kc/,http://zpravy.kurzy.cz/349524-davky-opet-neprisly-stovky-pestounu-maminek-na-materske-ale-i-nemocnych-maji-problemy/http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/221069-handicapovani-si-stezuji-na-zazracne-uzdraveni/, stovky umrzlých /ročně 15-18/, tisíce sebevrahů z ekonomických důvodů, statisíce ekonomických emigrantů, otrávené potraviny jedem na krysy, 48 metylalkoholem otrávených lidí http://www.policie.cz/clanek/dalsi-obvineny-a-dalsi-obet-v-kauze-metyl.aspx, a tak podobně ...Tak to je ta slibovaná ekonomická prosperita tržního systému, demokracie a svoboda podle stran vzniklých z Občanského Fóra napříč politickým spektrem zde vládnoucím už 24 let ?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2013 12:47

Psal jsi, když už tykáš, že těch 4,5 hodiny se tak nějak proflákalo a proklábosilo... To jsi aspoň, ty přesvědčený komunisto, mohl vzít do ruky koště. Divím se, že tě režim nezavřel za příživnictví. Kádruješ a vyhrožuješ tady jiným jen ty sám. Nadávat ti netřeba, každý už ví, co jsi zač...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2013 21:53 | Fredy

Eďo, zapomněl jste dodat, že anketa je z Rudého práva, tedy z Novinek.cz

Ale jinak dobrý ...... kupodivu je i dost diskutéru, kteří věří, že si neděláte srandu .... :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2013 20:41 | eďa

A malá anketa na závěr, že se obyčejní lidé konečně probouzejí z posametové gauneriády řízené zahraničním kapitálem za pomoci domácích pol.lokajů podporované pravicovou idiocií.
Anketa
Jste nakloněni myšlence "národního obchodního řetězce"?
Ano
83.5%
Ne
16.5%

Celkem hlasovalo 22569 čtenářů.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2013 20:00 | eďa

Tak ještě jinak kluci a děvčata. Prachy jsou nemoci a nemoci jsou prachy to za prvé a zadruhé všichni podvědomě toužíme po čisté duši a pokud ji máme, pak žádné prachy už nepotřebujeme. Už to konečně pochopte a uchopte hospodářští kanibalové.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2013 19:52 | eďa

Ale kuš. A kdopak řídí stát, sand si nemyslíš, že jeho voliči? Přece zahraniční korporace = kapitalismus na plné pecky. Bože , to je neznalost dítěte 14 let.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2013 19:10 | Pavla

Vždyť ty výrobky zakoupil přece obchod, ne?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 44 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Vysoké ceny potravin, hlad. Je to práce spekulantů?

6. 8. 2013 | Jan Müller | 10 komentářů

Malé peníze: Vysoké ceny potravin, hlad. Je to práce spekulantů?

Do redakce doputoval zajímavý dotaz: „Do jaké míry ovlivňují ceny komodit (hlavně těch, z nichž se vyrábějí potraviny) spekulanti? Je možné tvrdit, že kvůli nim opravdu někteří lidé... celý článek

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky

1. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky

Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa,... celý článek

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

12. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Rudolf Náprstek: Kvalitní potraviny se dají koupit i v supermarketu

„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

26. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na... celý článek

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

27. 9. 2011 | Jan Brož | 19 komentářů

Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku

„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40... celý článek

Partners Financial Services