Air Bank nabízí podnikatelům jednoduchou fakturaci v aplikaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 9. 2023
Air Bank nabízí podnikatelům jednoduchou fakturaci v aplikaci

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé s účtem od Air Bank mohou nově jednoduše fakturovat přímo v mobilní aplikaci My Air. Služba je propojená s bankovním účtem a umožňuje klientům snadno a zdarma vystavovat profesionální faktury, upozornit na faktury po splatnosti nebo třeba přidat na fakturu QR kód pro snadné zaplacení.

„Bezmála polovina oslovených podnikatelů stále vystavuje faktury ve wordu nebo excelu. Každou fakturu tak musejí sami od začátku do konce vyplnit, uložit do pevného formátu pro odeslání odběrateli, sledovat v přehledu plateb její proplacení a případně po uplynutí termínu její splatnosti ještě pro dlužníka připravit upomínku,“ říká Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace Air Bank, s odkazem na průzkum agentury Ipsos z letošního září na reprezentativním vzorku 525 podnikatelů.

„Na trhu sice existují služby, které dokážou část těchto úkonů vyřešit, ale řada zmiňovaných funkcionalit je v těchto službách placená. Naši klienti budou moci využívat tuto službu přímo u nás v aplikaci zdarma a zároveň zde vyřeší většinu běžných potřeb, jako je například spárování s platbou nebo upozornění na fakturu po splatnosti, které obvykle bývají placené,“ vysvětluje Suchý.

Nabídka Air Bank je podle dostupných informací unikátní tím, že všechny funkce nabízí pohromadě v jednom balíčku zdarma a přímo propojené s účtem v bankovní aplikaci. Jedinou podmínkou je mít podnikatelský účet od Air Bank vedený v českých korunách – i ten je zdarma včetně všech základních služeb.

Podnikatele z jejich běžné agendy vůbec nejvíce obtěžuje příprava podkladů pro podání daňového přiznání (v 58 % případů), která spočívá mimo jiné v evidenci všech plateb, které na účet podnikatele v daném roce skutečně dorazily. „Takový přehled zvládne fakturace od Air Bank vygenerovat,“ ujišťuje Suchý.

Nová služba poskytuje také přehled o stavu veškerých faktur a upozorní na uplynutí termínů splatnosti, jejichž hlídání podle průzkumu obtěžuje 42 % podnikatelů. Téměř třetině respondentů (32 %) také vadí už jen samotné vystavování a odesílání faktur. Fakturace v aplikaci My Air proto umožňuje vyplňovat faktury stejně jednoduše jako běžné platební příkazy a připravit je ve formátu PDF rovnou k odeslání zákazníkovi způsobem, na který je podnikatel zvyklý, tedy například e-mailem.

Základem služby v aplikaci My Air je deset funkcí, které jsou pro podnikatele podle průzkumu v souvislosti s fakturací nejdůležitější:

  • automatické vyplnění vlastních údajů (69 %)
  • vygenerování faktury v PDF (67 %)
  • rychlé a jednoduché vyplnění údajů odběratele (65 %)
  • možnost odeslat fakturu obvyklým způsobem (59 %)
  • přehled o stavu všech faktur s možností filtrování (57 %)
  • veškeré funkce online fakturace zdarma (55 %)
  • automatické generování QR kódu na fakturu (55 %)
  • možnost volby způsobu úhrady faktury (52 %)
  • snadný výběr odběratele z fakturační historie (51 %)
  • snadné sledování platebního styku se zákazníky (46 %)

Kromě toho aplikace upozorní také na neuhrazené faktury po splatnosti, umožní faktury jednoduše duplikovat nebo automaticky předvyplní zprávu pro odběratele.

Nabídku pro podnikatele chce Air Bank dál rozšiřovat. Od letošního května nabízí podnikatelský účet, teď spouští fakturaci, později nabídne také půjčky pro podnikatele. Ještě letos na podzim plánuje přijít s novým způsobem placení, který obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu – podmínkou nebude ani účet v Air Bank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

22. 1. 2024 | Petr Kučera

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

Společnosti Mastercard a Air Bank prodloužily dohodu o spolupráci v oblasti zprostředkování plateb do konce roku 2028, tedy o dalších nejméně pět let.

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Partners Financial Services