ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 3. 2024 19:15 aktualizováno 15. 3. 2024 19:40
ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Důvodem k tomuto postupu byly přetrvávající závažné nedostatky v činnosti družstevní záložny, oznámila Česká národní banka (ČNB).

ČNB zároveň Podnikatelské družstevní záložně předběžným opatřením s okamžitou účinností zakázala přijímat vklady a poskytovat úvěry, a dále jí uložila omezení týkající se nakládání s aktivy a pasivy a omezení týkající se hotovostních operací.

Vyplácení vkladů u Podnikatelské družstevní záložny není výše uvedeným předběžným opatřením omezeno, dodala ČNB.

„Selhání Podnikatelské družstevní záložny je způsobeno neplněním právních povinností při její činnosti v rozsahu, délce trvání a závažnosti, se kterým právní předpisy spojují odnětí povolení působit jako družstevní záložna,“ upřesňuje Jakub Holas, ředitel odboru komunikace ČNB.

„Podnikatelská družstevní záložna představuje velmi malou úvěrovou instituci, jejíž bilanční suma je nižší než 150 milionů korun. Provázanost s jinými účastníky finančního systému je zanedbatelná, a tak selhání nemá dopad na stabilitu českého finančního trhu, ostatní instituce, jakož ani na financování nebo na hospodářství jako celek,“ říká Holas. Proto podle ČNB nejsou splněny zákonné podmínky pro uplatnění opatření pro řešení krize na finančním trhu.

„Podnikatelská družstevní záložna je aktuálně schopna splácet závazky z přijatých vkladů, a proto ČNB nyní neiniciovala u Garančního systému finančního trhu postup pro výplatu náhrad za pojištěné pohledávky z vkladů podle zákona o bankách,“ dodává Holas.

Podnikatelská družstevní záložna funguje od roku 1996. Zůstávala prakticky uzavřeným klubem – podle zatím poslední výroční zprávy měla ke konci roku 2022 pouze 150 členů (členem záložny musí být každý, kdo si v ní chce uložit nebo naopak půjčit peníze). Podle počtu členů tak byla druhou nejmenší záložnou.

Celkový objem vkladů v Podnikatelské družstevní záložně ke konci roku 2022 dosahoval 357 milionů korun, ke konci letošního září necelých 195 milionů. O výraznější rozšíření o nové klienty přinejmenším v posledních letech nestála, o své činnosti média aktivně neinformovala.

Širší veřejnost se o Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) dozvěděla teprve před pár měsíci v souvislosti s předsedou vlády Petrem Fialou. Ten totiž zapomněl v majetkovém přiznání zmínit podíl v záložně, který tam jako každý vkladatel získal uložením peněz na účet v letech 2015 až 2020. Web Seznam Zprávy upozornil i na jiná propojení záložny s politiky ODS nebo dalšími lidmi kolem Fialy.

V roce 2021 dostala PDZ pokutu 150 tisíc korun od Finančně analytického úřadu za porušení povinnosti dohlížet na případné praní špinavých peněz. Také od České národní banky dostala pokutu 200 tisíc korun za to, že nedisponovala dostatečným řídicím a kontrolním systémem. V roce 2021 nařídila ČNB záložně výměnu jednoho z členů představenstva, předtím i osoby odpovědné za vnitřní audit.

Na českém trhu zůstává už jenom šest družstevních záložen – takzvaných kampeliček. Jako zatím poslední skončila Družstevní záložna Kredit, která se předloni sama poslala do likvidace a nezůstali po ní žádní věřitelé. Povolení od České národní banky v současnosti mají vedle Podnikatelské družstevní záložny také Artesa, Citfin, České spořitelní družstvo (nejmenší záložna s jen 51 členy ke konci roku 2022), Peněžní dům a Ney spořitelní družstvo (loňská valná hromada potvrdila, že většinu v záložně Ney získá skupina Creditas, čeká se na definitivní potvrzení ČNB).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services