Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 1. 2024
Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

Zdroj: Air Bank

Společnosti Mastercard a Air Bank prodloužily dohodu o spolupráci v oblasti zprostředkování plateb do konce roku 2028, tedy o dalších nejméně pět let.

Air Bank už od svého vstupu na trh v roce 2011 vydává klientům výhradně platební karty Mastercard. Celkový počet klientů Air Bank letos v lednu překročil 1,2 milionu.

Platební karty značky Mastercard začnou využívat také všechny banky ze skupiny UniCredit, oznámily obě společnosti loni v květnu. Tuzemská UniCredit Bank v současnosti používá výhradně karty od konkurenční značky Visa, přešla na ně v roce 2020. Podrobnosti ohledně výměny zatím banka neuvedla.

Opačným směrem loni zamířila Česká spořitelna. Klientům, kteří využívají karty značky Mastercard, je zrychleně vyměnila za karty Visa. Spořitelna předtím vydávala karty obou společností, nově se rozhodla pro jedinou.

Pro Visu se rozhodla také Trinity Bank, která platební karty zatím vůbec neměla. Dohodu s Visou oznámila na začátku letošního roku, karty chce začít vydávat během letošního roku. „Klientům budou poskytovat nejen praktický nástroj pro finanční transakce, ale také osobitý estetický zážitek,“ říká Radomír Lapčík, zakladatel a předseda dozorčí rady Trinity Bank.

Karty obou značek vydávají retailovým klientům ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Fio a mBank. Pouze karty Mastercard nabízejí Air Bank, Creditas a Max banka, naopak jen karty Visa vydávají Moneta a UniCredit.

Z pohledu běžného klienta není ve fungování karet Mastercard a Visa prakticky žádný rozdíl, s oběma typy se dá běžně vybírat z bankomatu a platit v obchodech nebo e-shopech. Z pohledu bank jako vydavatelů tak hrají roli hlavně obchodní podmínky, které asociace nabídne.

Mastercard se stal lídrem českého trhu díky agresivnější cenové politice zhruba před deseti lety, kdy na pozici jedničky vystřídal Visu. Jeho podíl ale v posledních letech klesal a podle posledních dat ke konci loňského října ho opět předběhla Visa: Z celkového počtu zhruba 15,1 milionu vydaných karet v Česku připadalo 7,8 milionu na značku Visa a 7,3 milionu na Visa, vyplývá ze statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services