Česká spořitelna sjednotí karty. Končí s Mastercard

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 5. 4. 2023 | 6 komentářů
Neobvyklá výměna před koncem platnosti se dotkne půl milionu karet.
Česká spořitelna sjednotí karty. Končí s Mastercard

Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna, která je největším vydavatelem platebních karet v Česku, utlumuje spolupráci s mezinárodní karetní asociací Mastercard. Klientům, kteří využívají karty této značky, je zrychleně vymění za konkurenční karty Visa.

„Využívání karet různých karetních asociací, bohužel, vždy do jisté míry komplikuje možnosti technologických implementací a loajalitních programů nebo slevových akcí dané kartové asociace pro všechny klienty banky,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Proto jsme se rozhodli nadále využívat pouze platební karty jedné kartové asociace, a to Visa. Budeme mít možnost maximálně flexibilně a efektivně reagovat na technologické inovace v oblasti placení a možnost poskytnout benefity všem klientům,“ vysvětluje mluvčí.

Změna se podle něj víc dotkne 360 tisíc klientů spořitelny. Celkově půjde o více než půl milionu platebních karet. Aktuální podíl značky Mastercard na počtu karet v České spořitelně je 15 procent. Celkem má logo České spořitelny kolem 3,4 milionu karet.

Z oznámení klientům vyplývá, že kartou Mastercard Standard a Kreditní kartou MC budou moct platit do konce letošního srpna. Novou kartu Visa jim spořitelna plánuje poslat do konce července.

U ostatních karet Mastercard může být převydání pomalejší. „Do konce roku ale všem klientům, kteří využívají naši kartu Mastercard, doručíme novou kartu Visa,“ říká Hrubý.

Spořitelna ujišťuje, že při výměně karty zůstane lidem stejné nastavení limitů pro platby a výběry z bankomatu, PIN i typ karty jako u stávajících karet. Beze změny poběží i všechna pojištění, které jsou na stávající kartu navázaná. V elektronickém bankovnictví uvidí i předchozí historii plateb. 

Změní se však číslo karty, doba vyznačené platnosti i bezpečnostní kód (označovaný jako CVC u karet Mastercard a CVV u Visa). Klienti by tedy neměli zapomenout včas si vyměnit údaje tam, kde mají kartu uloženou, typicky u předplacených služeb jako Netflix, Spotify a podobně.

„Změnu můžete odmítnout, je ale nutné o tom banku informovat do 30. června, a to buď na pobočce, nebo prostřednictvím svého bankéře,“ píše banka v oznámení klientům. Na tom, že karta Mastercard přestane platit, se tím ale nic nezmění.

Revoluce!

Zdroj: Shutterstock

Letos je to dvacet let, co v Česku začal přechod platebních karet na čipovou technologii EMV. Ta byla bezpečnější i rychlejší než karty s magnetickým proužkem. Projděte si retro fotky a vzpomínky pamětníků!

„Chytrá karta“ slaví narozeniny. Přinesla novou éru placení

Podle Michala Čarného, šéfa společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko, jde o obchodní rozhodnutí spořitelny, ke kterému dospěla začátkem letošního roku, a nechtěl ho komentovat.

„Není úplně neobvyklé, že se banka v určitém časovém období rozhodne pro intenzivnější spolupráci s jedním kartovým schématem. Méně časté je, že to chce udělat zrychleným způsobem a nespojit to s vypršením platnosti karty,“ připouští Čarný. Před několika lety podobně postupoval UniCredit, připomíná.

Podle Čarného si Mastercard si i po rozhodnutí spořitelny udrží silnou pozici na tuzemském trhu. „Nemám informaci, že by se na převydání našich karet na karty Visa chystali v dalších bankách,“ říká Čarný.

Banka si může zvolit, jaké karty bude vydávat, v zásadě bez problémů, protože klienti zpravidla moc neřeší, zda jde o značku Mastercard, nebo Visa. Ve fungování karet prakticky není rozdíl, s oběma typy se dá běžně vybírat z bankomatu a platit v obchodech nebo e-shopech. Z pohledu bank jako vydavatelů tak hrají roli hlavně obchodní podmínky, které asociace nabídne.

Mastercard se stal lídrem českého trhu díky agresivnější cenové politice zhruba před deseti lety, kdy na pozici jedničky vystřídal Visu. Jeho podíl ale v posledních letech klesá. Z celkového počtu zhruba 14 milionů vydaných karet v Česku připadalo ke konci loňského roku 7,3 milionu na značku Mastercard a 6,7 milionu na Visa, vyplývá ze statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2023 23:19, Leonos

Co je na výměně karty (byť předčasné) nesolidního? Spořitelna je v současnosti asi deset tisíc mil před Unicredit :)

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2023 10:23, xlsx

Visu vnímám obecně jako horší jak v akceptaci, tak v kurzech. Proto nakonec i spořka vydávala karty obou asociací. Stejný krok udělala i Unicredit, asi proto, že obě tyhle banky za moc nestojí.

-41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services