Raiffeisenbank mění ceník. Hlavně pro účty z Equa

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 10. 2023 | 5 komentářů
Raiffeisenbank od Nového roku změní sazebník poplatků a obchodní podmínky. Týká se to hlavně účtů převedených z Equa bank, kterou předloni koupila. Některé změny se dotknou i účtů sjednaných přímo v Raiffce.
Raiffeisenbank mění ceník. Hlavně pro účty z Equa

Zdroj: Raiffeisenbank

Bývalí klienti Equa bank přijdou o některé výhody, které jim zůstaly po převedení účtů do Raiffeisenbank. Ta už nechce dál dotovat platební příkazy zadané na pobočce, papírové výpisy z účtu nebo převody eur mimo Evropský hospodářský prostor. Jejich cena stoupne a sjednotí se s poplatky, které vybírá Raiffeisenbank u svých původních účtů.

Zatímco dosud mohli klienti s „Equa účtem“ zadávat platební příkaz u přepážky na pobočce nebo přes telefonního bankéře za pouhých 20 korun, od ledna poplatek zdraží na 100 korun. Tedy na stejnou cenu, jakou za standardní platbu prostřednictvím pobočky či klientské linky platí klienti s účty Raiffeisenbank. „Doporučujeme využívat digitální kanály obsluhy, které jsou zdarma,“ radí banka.

Zdraží také expresní platba, a to i při zadání přes elektronické bankovnictví. Nový poplatek bude 100 korun, zatímco klienti Equa dosud platili 29 korun. Při zadání prostřednictvím pobočky či klientské linky zdraží expresní platba z 49 na 200 korun. Díky rozšíření okamžitých plateb, které jsou zdarma, však praktický význam expresních plateb v posledních letech výrazně klesl. Expresní platby lze navíc z RB odesílat jen v pracovní dny do 14. hodiny. V úvahu přicházejí, když banka příjemce neumí přijmout okamžité platby (UniCredit, Max banka, Trinity, stavební spořitelny a Hypoteční banka), nebo když potřebujete poslat nadlimitní částku (z RB nad 400 tisíc korun) v jediné platbě, případně při výpadku okamžitých plateb.

Klienti bývalé Equa si od ledna připlatí také za papírové výpisy z účtu posílané poštou. Z dosavadních 29 korun stoupne poplatek na 80 korun a sjednotí se tak s původními účty Raiffeisenbank. „Důvodem jsou zvyšující se náklady na poštovní služby,“ vysvětluje banka a připomíná, že elektronická verze výpisu je zdarma. Poplatky za příkazy na pobočkách nebo papírové výpisy průběžně zvyšují i ostatní banky. Cena pro účty Equa patřila k nejnižším na trhu.

Skončí i bezplatné převody eur mimo Evropský hospodářský prostor, přestože stále půjde o oblast SEPA. Jako typický příklad banka uvádí Švýcarsko nebo Velkou Británii. Dosud byly takové platby pro účty Equa zdarma, nově bude Raiffeisenbank vybírat 1 % z převáděné částky, minimálně vždy 300 Kč a maximálně 1500 Kč u příchozí platby nebo maximálně 1200 Kč u odchozí platby – tedy stejně jako u původních účtů RB. Odchozí úhrada v eurech v rámci Evropského hospodářského prostoru (EU, Island, Norsko a Lichtenštejnsko) zůstává zdarma.

Naopak příjemnou novinkou pro klienty Raiffeisenbank i bývalé Equa bank je zrušení poplatku za vydání náhradní karty. Ten dosud dělá 200 korun (RB) nebo 99 korun (Equa) a banka ho účtuje, když klient ztratí kartu nebo ji z nějakého důvodu potřebuje vyměnit.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Poplatek za službu Cash Advance (výběr hotovosti debetní kartou například ve směnárně) pro účty Raiffeisenbank klesne na 99 korun, dosud banka vybírá 150 korun plus + 0,5 % z výše transakce. Sjednotí se tak s poplatkem pro účty Equa, který je 99 korun.

Mírně stoupne poplatek za vstup do letištních salonků LoungeKey nad rámec počtu vstupů zdarma. Zdražení z 30 na 32 dolarů se týká debetních karet Debit MC Gold, Visa Gold a MC World Elite FWR nebo kreditní karty RB Premium.

Změny čekají také na starší typy účtů eKonto Smart a Komplet. „Sjednocujeme bonusové podmínky pro vedení účtu a odstraňujeme nadstavbové balíčky pro tyto typy účtů,“ píše banka.

Konkrétně jde o definici aktivního využívání účtů eKonto Smart a Komplet. Dosud bylo potřeba, aby na účet v daném měsíci přišlo aspoň 15 tisíc a zároveň provedeny aspoň tři odchozí platby. Nově stačí tři platby kartou v předchozím měsíci, nepočítají se do nich výběry z bankomatů. Díky „aktivnímu využívání“ banka odpustí nebo zlevní měsíční paušál, zároveň je podmínkou pro lepší úrok na spořicím účtu.

U starších typů účtů eKonto Smart a Komplet skončí možnost využívat nadstavbové balíčky – třeba pro neomezený počet výběrů z bankomatů v zahraničí (dosud za 40 Kč měsíčně), neomezený počet výběrů hotovosti na pokladně (dosud 40 Kč měsíčně) nebo zaslání neomezeného počtu informačních SMS (dosud 20 Kč měsíčně). Tyto balíčky už sice Raiffeisenbank od dubna 2017 nově nenabízí, dříve aktivované služby je však možné nadále využívat. Pokud klient využije některou ze služeb i po 1. lednu 2024, naúčtuje mu banka standardní poplatek podle ceníku – například čtyři koruny za každou informační SMS.

Dáte karty?

Zdroj: Shutterstock

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Raiffeisenbank mění i některé položky týkající se hypoték. Výraznější změnou je nový poplatek za změnu smlouvy, pokud si ji vyžádá klient a spočívá v převzetí dluhu novým dlužníkem: banka bude chtít 9900 Kč. V ostatních případech změny smlouvy na žádost klienta poplatek mírně klesne na 4900 Kč z dosavadních 5000 Kč. Mění se také výpočet poplatku „za rezervaci prostředků“, jestliže klient vyčerpá méně než polovinu celkového limitu úvěru: zatímco dosud je poplatek 5 % z limitu úvěru nevyčerpaného v období čerpání (nebo 19 900 Kč u hypotéky Klasik Naruby), nově půjde o pevnou částku 29 900 Kč.

Většina dalších změn v ceníku a obchodních podmínkách od 1. ledna je pouze formálních, cílem je především sjednotit podmínky nebo pojmenování produktů. Z pohledu běžného používání účtu, karet a elektronického bankovnictví se nic zásadního nemění, zdůrazňuje banka.

Příkladem je přejmenování spořicího účtu Max na Základní spořicí účet nebo přejmenování samostatných účtů Extra a Hit na Samostatný spořicí účet Max. „Úrokové sazby zůstávají stejné jako za současných podmínek,“ ujišťuje Raiffeisenbank.

Raiffeisenbank se v obchodních podmínkách připravuje také na možnost vydávání karet jen ve virtuální (digitální) podobě. Klient, který nebude potřebovat klasickou plastovou kartu, by už ji od banky nedostal automaticky.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services