Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů
Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Aktuálně.cz | Petr Kučera | 31. 3. 2013 | 3 komentáře
Spotřebitelé by konečně mohli snadno zjistit, komu Česká obchodní inspekce uložila pokuty za porušení zákona. Otevřenější přístup ke zveřejňování konkrétních výsledků kontrol plánuje Vladimír Velčovský, nový ústřední ředitel České obchodní inspekce.
Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář
Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře
Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Sloupek | Michal Kašpárek | 25. 7. 2014 | 5 komentářů
Žádný spotřebitelský magazín České televize neudělal pro dobro a bezpečí spotřebitelů ani střípeček toho, co služba Foursquare. Jenomže z dobrého sluhy…
Aktuality | Jiří Hovorka | 22. 12. 2021 | 2 komentáře
Vláda vedená Petrem Fialou (ODS) dnes rozhodla o úpravě některých mimořádných opatření proti šíření koronaviru.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů
Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?
Komentář | Michal Jelínek | 5. 5. 2020 | 7 komentářů
Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.
Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře
Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.
Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů
Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.
Aktuality | Petr Kučera | 10. 5. 2021 | 59 komentářů
Od pondělí 17. května se mohou otevřít restaurační zahrádky. Rozhodla o tom dnes vláda. Provozovatelé i hosté by však měli dodržet několik podmínek.
Co se děje | Jiří Hovorka | 5. 4. 2019 | 21 komentářů
Jeden z nejoblíbenějších benefitů zůstává v ohrožení, přestože se politici zatím k ničemu konkrétnímu neposunuli. Zástupci malých firem chtějí zpřísnit pravidla, rušení daňových výhod ale odmítají.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Když se řekne | Ondřej Tůma | 17. 3. 2015 | 37 komentářů
Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.
Aktuality | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 25. 11. 2021 | 16 komentářů
Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.
Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů
V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?
Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů
Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.
Otázka dne | Věra Tůmová | 9. 8. 2010
Průměrná hrubá mzda vzrostla za posledních deset let v Česku o 10 269 korun na dnešních 23 488 korun. Tipněte si, ve kterých pracovních odvětvích, respektive oborech, stouply za uplynulých deset let platy v Česku nejvíce, a dozvíte se víc.
Aktuality | Petr Kučera | 28. 5. 2020
Je čas se konečně nadechnout a vyrazit se svými blízkými do oblíbené restaurace nebo hospůdky, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí kartou, přispěje 35 korunami, což je průměrná cena točeného půllitru piva v Česku.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů
Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.
Co se děje | Ondřej Tůma | 16. 12. 2011 | 6 komentářů
Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2020 | 9 komentářů
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.
Aktuálně.cz | Peter Gabaľ | 29. 11. 2015 | 67 komentářů
Tři čtvrtiny restaurací údajně kvůli elektronické evidenci tržeb v příštím roce zdraží.