Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

Michal Jelínek | rubrika: Komentář | 5. 5. 2020 | 7 komentářů
Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.
Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

Zdroj: Shutterstock

Tak nám prý vláda zlevnila pivo. Novela zákona o dani z přidané hodnoty je účinná od 1. května. Čepované pivo, konzumované ve stravovacím zařízení, nově podléhá sazbě DPH ve výši 10 % oproti dřívějším 21 %.

To by teoreticky mělo znamenat zlevnění piva o více než desetinu. Skutečnost je ovšem, jak už to tak bývá, mnohem složitější.

První komplikaci nemohla vláda očekávat, protože snížení DPH schválila už loni: Dnes, kdy jsme si měli užívat levnější pivo, jsou všechna stravovací zařízení kvůli hrozbě koronaviru zavřená, respektive mohou prodávat jídlo a pití pouze přes výdejní okénka. Tak ale nesplňují základní podmínku pro uplatnění snížené sazby DPH, a tudíž i po účinnosti novely musí čepované pivo dál prodávat s původní sazbou.

O autorovi

Michal Jelínek
Zdroj: V4 Group

Michal Jelínek je majitel poradenské skupiny V4 Group, specializuje na daň z příjmů a mezinárodní zdanění. Jeho společnost poskytuje komplexní poradenské služby v zemích Visegrádské čtyřky. Pravidelně přednáší pro Komoru auditorů, Komoru daňových poradců a Komoru certifikovaných účetních.

Situace se naštěstí brzy změní, protože vláda od 11. května umožní hospodským otevřít alespoň zahrádky. Jenže: Aby mohli uplatnit nižší sazbu DPH, musí jít o jejich vlastní zahrádku s obsluhou. Jinak opět platí sazby dosavadní. Nově jim navíc přibude povinnost rozlišovat, jestli si zákazník pivo vypije na zahrádce, nebo s ním odejde, protože po novele se na tyto případy vztahují různé sazby.

Hospodským kvůli novele přibyla spousta starostí. Všichni budou muset aktualizovat své pokladní systémy, což mimo jiné vyžaduje osobní návštěvu servisního technika přímo v provozovně. To jistě není zadarmo. K tomu je potřeba proškolit personál. Ani ne tak na ovládání aktualizovaného pokladního systému, ale spíše na jeho praktické použití v devíti různých variantách, ve kterých se teď pivo může prodávat, jak ukázala naše tabulka ze začátku února.

Tabulka DPH na pivo

Devět možností pro DPH. Zdroj: V4 Group

Už dnes hospodští bědují, že systém je zbytečně komplikovaný. Rozlišovat jednotlivé případy je při vystavení účtenky mnohem složitější, než se může na první pohled zdát. A přiznávají, že se znovuotevřením hospod nejsou na nový model fungování zcela připraveni.

Situace se částečně normalizuje od 25. května, kdy budou hospody a restaurace opět moci zpřístupnit i své vnitřní prostory. Až pak by se měly naplno projevit dopady změn v DPH. Otázkou však je, jestli ji pocítí také zákazníci. Vláda jim novelu prodávala jako úspěch, na kterém pracovala už od roku 2016.

A tohle už jste četli?

Zdroj: Peníze.cz

Po delším odkladu EET opakovaně volala opozice, ministryně financí to až doteď odmítala.

EET vypneme až do konce roku, souhlasí vláda


Novela daňového řádu, která umožní vznik online finančního úřadu a projektu Moje daně, míří znovu k poslancům. Už bez trojského koně, kterého do něj vláda původně umístila.

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď znovu vyplouvá

Aby se totiž snížená DPH projevila v peněženkách běžných občanů, museli by hospodští spolu se snížením sazby alikvotně snížit cenu piva. A člověk nemusí být doktor ekonomie, aby pochopil, že to se v naprosté většině případů nestane.

Hostinské služby jsou totiž z pohledu ekonomické teorie takzvané neobchodovatelné služby. Jejich cena se neodvíjí od konkurence na celém trhu, ale pouze v konkrétním místě, kde je nabízena. Restaurace v Praze si určitě nekonkuruje s restaurací v Aši, stejně jako si nekonkurují ani podniky v centrech podobně velkých měst jako jsou například blízké Pardubice a Hradec Králové.

Konkurence je dána pouze podmínkami v mikro trhu, kde jsou zákazníci schopni snadno nahradit jednoho poskytovatele za druhého. Tyto trhy však vykazují silně kartelové prvky (byť kartelu nepsaného), protože jednotliví hráči o sobě velmi dobře vědí a zpravidla respektují zaběhnuté poměry. Pokud někdo z nich kvůli získání konkurenční výhody například sníží cenu, zbytek trhu se proti němu obrátí – ať už ve formě osobních invektiv nebo jiných forem nátlaku.

Nelze proto očekávat, že by tržní cena piva v různých koutech republiky klesla. Spíše se odrazí ve výši marže jednotlivých hospodských. Těm menším, jichž je valná většina, přitom drobný nárůst marže určitě nevykompenzuje komplikace způsobené vyšší administrativní zátěží, kterou novela přináší.

V ekonomické teorii bychom našli řadu dalších vysvětlení, jedno je však jisté: Hospodští ani po 25. květnu nižší sazby do svých cen zcela jistě nepromítnou. Vládou propagované snížení cen pro konečné zákazníky nepřijde.

Změny DPH od 1. května

Zdroj: Shutterstock

Snížení DPH od 1. května 2020 prosadila vláda už loni jako kompenzaci za elektronickou evidenci tržeb. Zbývající podnikatelé se měli do EET zapojit právě od 1. května. Kvůli koronaviru se nakonec EET odkládá, na snížení DPH už to ale vliv nemělo. Do nejnižší 10% sazby DPH se nově přesouvají:

  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech (původně 15 %)
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech (původně 15 %)
  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany (původně 15 %)
  • opravy obuvi a kožených výrobků (původně 21 %)
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků (původně 21 %)
  • opravy jízdních kol (původně 21 %)
  • kadeřnické a holičské služby (původně 21 %)
  • stravovací služby a podávání nápojů (původně 15 %), a to včetně točeného piva (původně 21 %); snížení DPH na točené pivo na 10 % se vztahuje pouze na jeho prodej v rámci stravovací služby
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (původně 15 %)
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (původně 15 %)
  • pitná voda z vodovodu, včetně teplé vody (původně 15 %)
  • elektronické knihy a audioknihy (původně 21 %)
  • půjčování knih (původně 21 %)
  • omalovánky, mapy (původně 15 %)

Zdroj: ministerstvo financí

Michal Jelínek

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2020 9:58, Jiří

Nesmysl, nikdo nic nezlevní, daň nedaň. Vždyť žijeme v ČR.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2020 13:16, Škodolibka domácí

Copak pivo, ale u nás kadeřník/holič od ledna zdražil skokově všechny služby o 30% ... aby teď mohl projevit vstřícnost a mírně zlevnit díky nižší DPH (pokud tedy vůbec zlevní).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daně, DPH, nákupy, pivo, podnikání, restaurace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services