Nové zákazy: Hospody zavřou dřív, vánoční trhy končí

Nové zákazy: Hospody zavřou dřív, vánoční trhy končí

Zdroj: Shutterstock

Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.

Vláda nově od páteční 18. hodiny zakazuje:

  • Přítomnost ve stravovacích zařízeních, diskotékách nebo hernách od 22:00 do 4:59.
  • Provozování vánočních a adventních trhů, s výjimkou prodeje vánočních kaprů. Celoroční tržiště mohou zůstat otevřená. Nesmí se na nich ale konzumovat jídlo a pití.
  • Konzumaci alkoholických nápojů na veřejných místech (alkohol lze konzumovat pouze uvnitř restaurací).
  • Konzumaci potravin v nákupních centrech v takzvaných foodcourtech, s výjimkou oddělených restauračních zařízení.
  • Hromadné akce nad 100 lidí (sportovní a spolkové akce, večírky, oslavy, plesy, s výjimkou pohřbů – tam není počet lidí omezen).
  • Kulturní a vzdělávací akce, sportovní utkání –  dosud bylo bez limitu, nově je povoleno maximálně 1000 osob a všichni musí být očkováni.

Opatření, která platila dosud, zůstávají. Do restaurací nebo třeba ke kadeřníkovi tak dál mohou jen očkovaní (s několika výjimkami). U obchodů platí dosavadní omezení: jeden zákazník na 10 metrů čtverečních plochy provozovny, dezinfekce, respirátory, rozestupy jeden a půl metru mezi zákazníky nebo řízení front.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se domnívá, že bychom se mohli do Vánoc obejít bez plošného uzavření. Slíbit to ovšem nemůže, rozhodne další vývoj epidemie.

Pro všechny podnikatele a firmy, jejichž aktivity byly omezeny, bude platit systém kompenzací, který vláda představila v pondělí. Vláda se v pondělí dohodla na znovuzavedení kompenzačního bonusu, který ale ještě musí schválit obě komory parlamentu. Nárok na něj mají mít osoby samostatně výdělečně činné, společníci vybraných společností s ručením omezeným a osoby pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, kterým poklesly příjmy o 30 procent. Bonus má být ve výši až tisíc korun denně za období od 22. listopadu do 31. prosince s možností prodloužení do konce ledna 2022 (psali jsme podrobně).

Vláda odsouhlasila také vypsání nových výzev v podpůrných programech Covid – Nepokryté náklady a Covid 2021. Podnikatelé, kteří kvůli epidemické situaci a z ní vyplývajících omezení přijdou oproti srovnávacímu období o 30 a více procent tržeb, si budou moci zvolit jeden z těchto dotačních programů.

V programu Covid – Nepokryté náklady bude vypsána třetí výzva, díky níž budou moci podnikatelé získat podporu ve výši 40 % nepokrytých fixních nákladů s limitem 15 milionů korun na žadatele. Rozhodné období bude stanoveno od 1. listopadu a bude zatím platit i v prosinci. Vláda také připravuje režim pro ty, kterým tržby klesnou o 50 % a více. Ti by měli mít možnost nákladové kompenzace ve výši 60 %. Týkat se to může třeba výše zmíněných foodcourtů v nákupních centrech.

Alternativou k tomuto programu bude program Covid 2021, kde bude moci zaměstnavatel při zachování stejné podmínky třicetiprocentního poklesu tržeb čerpat 300 korun na jeden plný úvazek svého zaměstnance a den. Za zaměstnance se budou považovat rovněž tzv. spolupracující osoby a jednatelé se smlouvou o výkonu funkce jednatele.

Žadatelé nebudou moci oba programy kombinovat vzájemně a kombinovat nepůjde ani s případným kompenzačním bonusem. Souběh bude možný pouze s programem Antivirus, vláda chystá návrat Antiviru B.

„O vládou schválené výši jednotlivých kompenzací je jistě možné diskutovat, vnímáme samozřejmě i možnosti předluženého státního rozpočtu, v zásadě však vítáme, že bylo jednotně sníženo kvalifikační kritérium žadatelů o kompenzace z na jaře požadovaného nejméně 50% poklesu obratu, resp. tržeb, na aktuálních 30 %, protože jarním sítem propadla celá řada podnikatelů postižených vládními restrikcemi,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2021 21:13, david

už za týden vše zavřou, jen to dávkují pomalu, lidi jsou horší než stupidní ovce

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2021 18:15

toje dobre moc dobre

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services