Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora pro OSVČ

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 11. 2021 | 23 komentářů
Až 1000 korun denně dostanou podnikatelé, kterým klesly tržby nejméně o 30 procent. Jde o částečnou náhradu za koronavirová omezení. Podmínky jsou podobné jako na jaře, v některých bodech se ale liší.
Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora pro OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Pozor: Aktuální informace po schválení poslanci najdete v novém článku!

Jestli si přesto chcete přečíst archivní článek o původním vládním návrhu, tady je:

Živnostníci a další podnikatelé, kteří kvůli další vlně koronaviru přijdou o část tržeb, dostanou podporu od státu. Vláda rozhodla, že obnoví takzvaný kompenzační bonus pro OSVČ.

Až na tisícovku za kalendářní den – stejně jako na jaře – dosáhnou podnikatelé, pokud jim klesly tržby přinejmenším o 30 procent v porovnání s převážně letními měsíci, kdy byla koronavirová omezení nejmenší. „Propad tržeb o 30 procent zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. To je zmírnění oproti pravidlům předchozího bonusu, kdy muselo jít aspoň o 50 procent.

Bonus může náležet už za období od 22. listopadu, rozhodující však budou tržby za kompletní kalendářní měsíc: nejdříve za prosinec 2021, pak případně leden 2022. Tyto tržby se porovnají s průměrem za libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od června do října 2021.

Výjimkou jsou sezónní podnikatelé, kteří přes léto nemohli provozovat činnost – ti srovnají tržby s posledním zimním obdobím před vypuknutím pandemie. Mohou si zvolit tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od 1. listopadu 2019 do 31. března 2020.

Žádost o kompenzační bonus

Přestože je prakticky jisté, že nový kompenzační bonus bude náležet už od 22. listopadu, žádosti zatím nelze podávat. Jde totiž jen o vládní návrh zákona, který teprve zamíří k zrychlenému projednání k poslancům a senátorům. Ve sněmovně se tentokrát může i výrazněji změnit, protože končící vláda ANO a ČSSD už nemá většinu.

Finanční úřady začnou přijímat žádosti až po definitivním schválení zákona. Bude je pak možné podávat do dvou měsíců po skončení období, za které má bonus náležet. První takové období je podle návrhu od 22. listopadu do 31. prosince, druhé od 1. do 31. ledna, vláda pak může přidat i další. Žádost v zásadě ani nepůjde podat dřív, než uplyne poslední den daného období – kvůli údaji o výši tržeb.

Podmínky pro kompenzační bonus OSVČ

Na podporu až 1000 korun za den dosáhnou podnikatelé, jejichž příjem klesl přinejmenším o 30 procent kvůli aspoň jednomu ze tří důvodů:

  • krizová, mimořádná nebo ochranná opatření přijatá kvůli ohrožení zdraví v souvislosti s koronavirovou epidemií,
  • péče o dítě („ošetřovné pro OSVČ“),
  • přerušení nebo omezení podnikání kvůli tomu, že o dítě pečuje podnikatelův zaměstnanec.

Zákon přímo neříká, že splnění aspoň jednoho z těchto důvodů musí OSVČ prokázat. Podmínku stanoví obráceně: Pokles příjmů nesmí být „zjevně způsoben převážně jinými důvody“, než jsou tyto zmíněné.

„Vzhledem k tomu, že v praxi není možné exaktně spočítat, co je přesnou příčinou poklesu tržeb, postačí pro zachování nároku na bonus, aby pokles tržeb nebyl zjevně způsoben jiným faktorem - zejména vlastní (ne)aktivitou podnikatele, který svou činnost utlumí či fakticky (byť ne formálně) přeruší, případně sezónním charakterem jeho činnosti, kdy v relevantním období dochází k pravidelnému útlumu činnosti a poklesu tržeb,“ vysvětluje ministerstvo financí. Cílem je zabránit zneužívání podpory.

Podnikání musí pro žadatele představovat hlavní zdroj příjmů. Ověřovat se to bude podle zvoleného srovnávacího období, tedy v zásadě tří po sobě jdoucích měsíců od června do října 2021.

Výše bonusu je v zásadě 1000 korun za den. Stejně jako na jaře však bude zastropován pro lidi s nižšími tržbami, jako jsou důchodci či studenti, aby nedostali vyšší pomoc, než o kolik jim propadly příjmy.

Nemění se ani další z předchozích omezení: Kompenzační bonus nelze čerpat současně (za stejný den) s podporou v nezaměstnanosti ani s jinými „koronavirovými dotacemi“ s výjimkou programu Antivirus a příspěvku na nájemné. 

Kompenzační bonus pro společníky s.r.o.

Na bonus až 1000 korun dosáhnou společníci menších společností s ručením omezeným. Jejich okruh je stejný jako minule: Firma musí mít nejvýše dva společníky, kteří jsou fyzickými osobami, nebo pouze společníky (i více než dva), kteří jsou členy jedné rodiny. V obou případech nesmí být podíl představován kmenovým listem.

Obrat společnosti za poslední dvě skončená zdaňovací období musí být aspoň 120 tisíc korun – to je méně než při jarním bonusu, kdy bylo minimum 180 tisíc. A samozřejmě: firma už nemůže být v úpadku či likvidaci, nebo v seznamu nespolehlivých plátců DPH.

Nemocenská pro OSVČ při covidu

I ti podnikatelé a společníci, kteří by jinak na kompenzační bonus nedosáhli, na něj získají nárok při nařízené karanténě nebo izolaci (tedy při infekčním onemocnění).

V takovém případě jde o 500 korun na den, odpadá podmínka poklesu příjmů o aspoň 30 procent. Podmínkou je, že si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Kompenzační bonus pro dohodáře

Takzvaní dohodáři – lidi pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce – mohou stejně jako na jaře dosáhnout na bonus ve výši 500 korun denně.

Zůstává podmínka, že musí jít o dohodu s odvodem nemocenského pojištění, tedy s odměnou od 10 tisíc korun měsíčně u DPP nebo 3500 korun u DPČ.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2022 16:30, Lukáš

Dobrý den, chci se zeptat ohledně kompenzačního bonusu.Pracuji jako osvč na stavbě (zednické a přípravné práce). Z důvodu vládních omezení jsem neměl žádné zakázky (buď se lidé bojí, nemají peníze, a také jsem pracoval pro lidi pracující v gastro a ubytování tam byly omezení největší). Tak jsem zažádal o kompenzační bonus a z finančního úřadu chtějí znát důvod poklesu tržeb . Jak mám popsat že to bylo způsobeno opatřenímy. Nevím co mám uvést jako důvod.Děkuji za radu

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2021 9:20, Tomáš Tomsa

no jo skvělá věc tak zase dáreček pro osvč.popravdě do médií brečí každý ale mezi čtyřma očima vám rádi přiznají že jim tento stav věcí vyhovuje.prostě další dáreček od Alenky přinese další inflaci a nakonec to zaplatí zaměstnanci-loajální plátci daně((

-59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services