Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 11. 2021 | 23 komentářů
Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Zdroj: Shutterstock

Pozor: Aktuální informace po definitivním schválení najdete v novém článku!

Jestli si přesto chcete přečíst archivní článek o původním vládním návrhu, tady je:

Zaměstnanci v karanténě dostanou příplatek 370 korun k náhradě mzdy, na kterou mají nárok podle standardních pravidel. Rozhodla o tom vláda, když schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Karanténou se v tomto případě rozumí i takzvaná izolace při potvrzeném infekčním onemocnění.

Příspěvek dělá v zásadě 370 korun denně za každý z prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Zaměstnavatel ho vyplatí společně s náhradou mzdy, která dosahuje 60 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu. 

Jestliže však součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne 90 % průměrného výdělku konkrétního zaměstnance (za odpovídající počet zameškaných hodin), příspěvek se o tento rozdíl sníží. Cílem podle Maláčové je, aby zaměstnanci s velmi nízkými příjmy nedostali v součtu víc, než je jejich mzda. 

Nárok na příspěvek získají zaměstnanci, jejichž karanténa (izolace) začne kdykoliv po začátku účinnosti zákona. Ten teď ještě musí schválit poslanci a senátoři, nějakou dobu pak může trvat i podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů. Zákon pak začne být účinný hned dnem zveřejnění, což zřejmě nebude dřív než v prvních prosincových dnech.

Komu skončí karanténa ještě před účinností zákona, má smůlu. Zákon počítá se zpětným nárokem na příspěvek jenom v případě, že karanténa byla nařízena nejdříve od 1. listopadu a současně (při začátku účinnosti zákona) dál trvá.

Na příspěvek budou mít nárok i takzvaní dohodáři, pokud se účastní nemocenského pojištění – tedy při měsíčním příjmu nad 3500 korun z dohody o pracovní činnosti nebo nad 10 000 Kč u dohody o provedení práce.

Od 15. dne případné karantény (izolace) nebo nemoci dostávají zaměstnanci klasické nemocenské dávky od státu.

Maláčová zdůrazňuje, že příspěvek nepřinese zaměstnavatelům přímou finanční zátěž. Stejně jako na jaře si ho totiž odečtou z povinného pojistného na sociální zabezpečení. Na samotnou náhradu mzdy při karanténě jim stát dlouhodobě přispívá přes program Antivirus.

Končící vláda ANO a ČSSD se tak se zpožděním vrací k pravidlům, která po tlaku expertů přijala letos na jaře a fungovala do poloviny roku. Někteří epidemiologové a ekonomové doporučují zvýšení nemocenské jako účinný nástroj proti šíření koronaviru už delší dobu. Věří, že se státu v celkovém součtu vyplatí i finančně.

Mimořádný příspěvek má omezit případy, kdy lidé s pozitivním testem na koronavirus nahlásí hygienikům výrazně méně kontaktů, než je obvyklé v sousedních zemích. Potenciální přenašeči tak nejdou včas do karantény. Nemoc se v Česku šíří rychleji i proto, že je hygienické stanice kontaktují s velkým zpožděním. Lidé s bezpříznakovým nebo jen lehkým průběhem zároveň dál chodí do práce, aby nepřišli o výdělky. 

Zaměstnanci v karanténě a na nemocenské zatím dostávají standardně 60 procent takzvaného vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jejich předchozí hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny zásadní.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2021 21:58, mája

PN -pozitivní na covid a karanténá od 1.11. ,PN trvá doposud s následným postcovidovým onemocněním,když bude PN ukončena dejme tomu 26.11.a účinnost má být od 1.11.2021, mám nárok na příspěvek 370,-Kč za prvních 14 dní karantény?

+258
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services