Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 14. 12. 2021
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery
Ilustrační fotka.
Zdroj: Shutterstock

Zájem o vstup na český trh formou franšízy mají aktuálně čtyři americké značky. Jde o řetězce restaurací Chili´s a The Boiling Crab, prodejce příslušenství k telefonům Mobile Outfitters a bezpečnostní službu Signal 88 Security, vyplývá z informací obchodního oddělení velvyslanectví USA.

Na českém trhu se chtějí rozvíjet také singapurský prodejce „zdravé zmrzliny“ Yolé, italská síť konopných produktů CBweed nebo německá stavební firma Town&Country Haus. Další pobočky formou franšízy by ráda přidala i společnost International Workplace Group provozující sdílené kanceláře.

Expandovat jako franšíza zkoušejí i některé české firmy. Jde například o pivní lázně Original Beer Spa, kurýrní službu DoDo, motýlí domy Papilonia nebo síť Kavalo Coffee House.

Projděte si značky, které teď hledají partnery:

Zdroj: The Boiling Crab

The Boiling Crab

Síť restaurací se specializuje na pokrmy z mořských plodů inspirované neworleanskou kuchyní. Nabízí čerstvé ryby a mořské plody upravené podle kajunské kuchyně s různými druhy omáček. Sází na neformální atmosféru Louisiany s námořnickými motivy. Má 23 poboček, první se otevřela v roce 2004. Síť postupně expandovala v USA, do Austrálie, Číny, Saúdské Arábie a na Filipíny. Teď se chce zaměřit na Evropu.

Zdroj: Yolé

Yolé

Prodává mražený jogurt a kvalitní zmrzlinu bez přidaného cukru. Celosvětově nabízí až 120 tisíc různých druhů a kombinací zmrzlin, mražených jogurtů, polev a dalších doplňků. Na vývoji se podíleli výživoví poradci a vědci z celého světa. Yolé je součástí španělské skupiny D+1 působící v Singapuru. Funguje teprve od roku 2018, zatím ji najdeme v devíti zemích Asie a Evropy (Británie, Španělsko, Portugalsko).

Zdroj: Chili´s

Chili’s

Burgery, žebírka, fajitas nebo margarita. Řetězec restaurací Chili’s nabízí chutě amerického jihozápadu. První restauraci inspirovanou Texasem otevřel v roce 1975 Larry Lavine. Dnes má Chili’s 1600 poboček ve 30 zemích světa. V nejbližší době by značka ráda expandovala i v Evropě.

Zdroj: Mobile Outfittes

Mobile Outfittes

Americká firma se specializuje na příslušenství k mobilním telefonům, především pak na ochranné fólie. Aktuálně má 800 poboček (kiosků v obchodních centrech) po celém světě, z toho přibližně 600 v Evropě. Působí i v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Maďarsku, teď chce expandovat do Česka. Firma vznikla ve Filadelfii v roce 2009.

Zdroj: Original Beer Spa

Original Beer Spa

Koupel v pivu, neomezená konzumace piva a ručně vyráběná pivní kosmetika. Tak by se ve zkratce dal vystihnout sortiment, který nabízí český koncept Original Beer Spa. Pivní lázně prozatím fungují ve dvou pobočkách v Praze, síť by se ráda rozšířila i do dalších měst.

Zdroj: Papilonia

Papilonia – motýlí dům

Motýlí domy od společnosti Papilonia jsou speciálně vybudované ekosystémy simulující přirozené podmínky pro život exotických motýlů. Návštěvníci si mohou z bezprostřední blízkosti prohlédnout stovky motýlů. Papilonia má v Česku dvě vlastní provozovny (v Praze a Karlových Varech) a od loňska i dvě franšízy (v Brně a Lipně).

Zdroj: Cbweed

Cbweed

Italský koncept Cbweed působí od roku 2017 v oblasti konopných produktů a zdraví. V současnosti má přes 60 poboček v osmi zemích EU. Zdůrazňuje, že od ostatních společností v oboru se liší kompletní kontrolou nad výrobou a distribucí CBD konopí.

Zdroj: Kavalo Coffee House

Kavalo Coffee House

Tuzemský koncept Kavalo Coffee House láká na espresso bar a výběrovou kávu, kterou nakupuje u malých rodinných výrobců. Zatím má dvě prodejny – ve Frýdku a v Třinci.

Zdroj: DoDo

DoDo

Od roku 2020 nabízí franšízový koncept také česká kurýrní společnost DoDo Group. Prozatím má osm franšízových provozoven na Slovensku, jednu v Maďarsku a šest v Česku, kde hledá nové partnery pro další města. V budoucnu plánuje pobočky v Brně, Ostravě, Plzni nebo Jihlavě.

Zdroj: Town&Country Haus

Town&Country Haus

Koncept vznikl v roce 1997 v německém Behringenu (Durynsko). Nabízí 40 typových domů, slibuje cenovou výhodnost a vysokou kvalitu. V Německu patří mezi vedoucí značky v oblasti stavby domů z masivu. Má 300 poboček, které od roku 2009 zprostředkovaly stavbu více než 30 tisíc domů.

Zdroj: Signal 88 Security

Signal 88 Security

Americká firma působí od roku 2003 v oblasti bezpečnostních služeb pro jednotlivce, podniky i veřejnou správu. První franšízová pobočka vznikla v roce 2008, dnes jich je přes 800 v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii nebo Německu. V pandemickém období hlásí firma růst prodejů o 38 %. V následujících pěti letech plánuje pokrýt všechny evropské trhy, Česko prý patří mezi prioritní.

Zdroj: IWG - Regus

International Workplace Group

Největší světový provozovatel kancelářských a coworkingových center provozuje sdílené kanceláře pod značkou Spaces a Regus. Má přes 3500 poboček ve 120 zemích a hledá možnosti rozšíření také v Česku, kde zatím působí pouze v Praze.


„I přes těžkou dobu, kterou v současné době zažívá malé a střední podnikání, je o vstup na český trh zájem. Dá se předpokládat, že o franšízingové podnikání bude zájem i v následujících letech, protože franšízing má schopnost zvládnout krizová období," věří Jiří Krajča z České asociace franšízingu. Zdůrazňuje ovšem, že šanci mají jen opravdu kvalitní projekty.

V současné době v Česku působí okolo 350 franšízových sítí, z toho přibližně tři pětiny jsou původem tuzemské a dvě pětiny zahraniční.

Fotogalerie: Do Česka vstupují nové řetězce a značky

Diskont označovaný jako ruský Lidl, nové prodejny zboží pro domácnost nebo futuristická prodejna polského řetězce. A ještě do konce roku přilétne Majaland. Do Česka letos přišlo skoro 25 značek obchodů a služeb. Seznamte se.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do Česka vstupují nové řetězce a značky. Seznamte se

7. 12. 2021 | Jana Divinová | 2 komentáře

Do Česka vstupují nové řetězce a značky. Seznamte se

Diskont označovaný jako ruský Lidl, nové prodejny zboží pro domácnost nebo futuristická prodejna polského řetězce. Do Česka letos přišlo skoro 25 značek obchodů a služeb.

Kompenzační bonus: Nová podpora pro OSVČ prošla

1. 12. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Kompenzační bonus: Nová podpora pro OSVČ prošla

Pravidla pro pomoc živnostníkům a dalším podnikatelům jsou nakonec mírnější, než původně navrhovala končící vláda.

Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!

4. 8. 2021 | Kateřina Jungvirtová | 31 komentářů

Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!

Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí... celý článek

Partners Financial Services