Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 11. 2011 | 8 komentářů
Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů
Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů
Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.
Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 7. 2012 | 27 komentářů
Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.
Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů
Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů
Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.
Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů
I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?
Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?
Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů
Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.
Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů
Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů
S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024
V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu.
Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů
Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů
Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře
Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře
Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů
Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.
Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář
Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.
Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů
Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021
Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů
Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře
Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.