Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 11. 2011 | 8 komentářů

+4

Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů

-9

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Řízená invaze dětí

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů

+36

Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.

Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 7. 2012 | 27 komentářů

+20

Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů

+45

Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů

+11

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!

Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů

+6

I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů

+31

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?

Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody

Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů

+54

Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.

Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná

Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů

+20

Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů

+56

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů

+61

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů

+37

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024

+2

V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu. 

Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?

Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů

+13

Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?

Jak jste pomohli oblíbenému podniku? Vyšší spropitné vydrželo měsíc

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů

+8

Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Óda na maso

Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře

+3

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře

+10

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů

+49

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů

Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář

+16

Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.

Další rána pro restaurace: Zavírají, nemají zaměstnance

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů

+36

Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů

+184

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery

Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021

+10

Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013

+57

V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál

Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů

+104

Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“

Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře

+29

Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services