Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže
5. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 22 komentářů
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Protikuřácký zákon (zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – ve skutečnosti se netýká zdaleka jen kouření) prošel ve středu vládou, a pokud ho Parlament výrazně neupraví, v českých restauracích, barech a diskotékách si hosté od prvního ledna příštího roku nezapálí. Že je pro příznivce zákazu nedotknutelné veřejné zdraví a pro jeho odpůrce zase soukromé vlastnictví, to je záležitost pohledu na svět a těžko s tím polemizovat. Neštěstí ale je, když někdo začne jeden nebo druhý postoj horlivě racionalizovat a hájit ho účelově vyzobnutými zkušenostmi z jiných zemí nebo dokonce hausnumery vydávanými za statistiku.
Na Aktuálně v květnu zmínili výzkum „Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy“ a slíbili: „Zákaz kouření prý vynese hospodám vyšší tržby. O miliardy.“ Článek bohužel nezmiňuje, že stojí na tři roky staré studentské práci, a kromě téhle důležité informace chybí i odkaz na samotný dokument, jehož úroveň je žalostná. „Pro celý trh restaurací by zákaz kouření mohl v tržbách přinést až 6 miliard Kč,“ slibují jeho autoři, aniž by prozrazovali, jak to spočítali a z jakých dat konkrétně vycházeli.
Jinde jsou pečlivější, ale pořád přehnaně optimističtí. „Zákaz kouření v restauracích se vyplatí“, slibuje Vitalia, která přetiskla otevřený dopis Smoke Free Partnership, adresovaný Bohuslavu Sobotkovi. Ujištění, že „nekuřácké zákony neohrožují zaměstnanost a obrat tohoto odvětví“ je tu podložené odkazem na analýzu 39 analýz dopadů protikuřáckých zákonů na pohostinství v USA, Německu, Irsku, Norsku, Austrálii, Kanadě, JAR, Argentině a Mexiku. Závěr této metaanalýzy, vydané v odborné revue Addiction? Celkově vzato zákaz kouření ani pohostinskému odvětví výrazně neškodí, ovšem ani výrazně neprospívá. Celkově vzato navíc znamená, že zákaz kouření ve zkoumaných studiích ublížil barům, kterým poklesly tržby o šest procent, a že když vzali autoři do úvahy všechny studie, nejenom ty nejkvalitnější, klesly tržby i restauracím, a to o dvě procenta. O celkový úspěch, nebo spíš „neneúspěch“, se tak postaraly ostatní typy pohostinství.
Ani metaanalýza není křišťálová koule a neřekne nám, jak zákaz kouření dopadne na podnikatele a nabídku služeb v Česku. Za prvé, i když zkoumá čtyři desítky analýz, k jednotlivým vlivům zákazu na prodeje nebo zaměstnanost má k dispozici informace jen z jednotek států. Za druhé, každá země je jiná: liší se v počtu podniků, které byly nekuřácké už před zákazem, nebo třeba v tom, jak svědomitě se v nich podnikatelé řídí vyhláškami. A za třetí a hlavně: podnikatele v pohostinství nezajímá jejich odvětví jako celek, ale jenom jejich vlastní podniky. Změny v návštěvnosti jednotlivých provozoven se budou dramaticky lišit podle klientely nebo lokality.
Evropské a americké statistiky, se kterými operují zastánci zákazu, nedávají moc šancí odhadnout, jak novinka dopadne na české kulturní dědictví: vesnický výčep, maloměstský klub nebo nádražku. Procházení zahraničních médií k tomu dává víc otázek než odpovědí. Podle BBC ve čtyřech letech po zákazu kouření ve Skotsku zavřelo 700 hospod, ale zpráva neprozrazuje, kolik jich zavřelo ve srovnatelném období před zákazem kouření, navíc stojí na informacích zřejmě neziskovky Save Our Pubs & Clubs – personálně propojené s tabákovým průmyslem.
Ze zahraničních zkušeností tušíme skoro s jistotou, že zákaz kouření nezdecimuje pohostinství jako odvětví. Celková výše tržeb a množství pracovních míst by měly zůstat přibližně stejné. Máme ale málo informací na to, aby někdo mohl s čistým svědomím slibovat, že zákaz pomůže všem restauratérům nebo aspoň velké většině ani že nebudou muset zavírat ty malé hospody na vesnicích a ty kluby na maloměstech, které se už teď sotva drží. Pokud se něco takového napřesrok stane, nebude to konec světa: lidé se začnou scházet jinde a podnikatelé vydělávat něčím jiným. Na kampani ale zaráží potřeba prezentovat zákaz jako dokonalý win-win, jako bezbolestné opatření, které má jen výhody. Čeština zná jedno krásné přísloví, které jako by se po padesáti letech totality všichni báli vzít do úst: když se kácí les, létají třísky. Po prvním lednu je můžeme začít počítat.
Srovnávat se vyplatí
Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
5. 6. 2015 13:08, Slávek
Vám někdo doteď zakazoval navštívit nekuřáckou hospodu? Jako nekuřák jste volbu měl/a. Kuřáci tuto volbu s novým zákonem ztratí. Že si ničí ni sami zdraví je jen a jen jejich věc. Že si zaměstnanci v kuřáckých provozovnách ničí své zdraví, je zase jen a jen jejich rozhodnutí, vědí, do čeho jdou a mají možnost volby (stejně jako např. horníci v dolech).
Chybí Vám nekuřácká hodpoda ve vaší blízkosti? Fajn, máte možnoost si ji otevřít a jít do rizika. Bude jen ajen na Vás, zda obstojíte. Opět - kuřáci a majitelé hospod pro kuřáky tuto možnost ztrácejí.
Jsme snad malé děti, aby nám tzv. civilizované národy říkaly, co je dobré? Díky za péči, ale o svoje "dobro" se postarám nejraději sám. A poslední: co přijde příště? Zákaz prodávat bůček? Plnotučné mléko? Alkohol? Dívat se na kriminálky? Černý humor?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
5. 6. 2015 13:12, Tom
Každopádně je jen a jen dobře, že se u nás nebude moci kouřit, jak to je to běžné ve všech civilizovaných zemí okolo nás. Jen škoda, že tomu nedošlo dříve. Porodnost by už dávno byla vyšší.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.