Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Můžete být i dvakrát dražší než ostatní. Když lidem chutná

Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů

+20

Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.

Nové restaurace, zmrzliny i pivo. Tyto sítě hledají partnery

Co se děje | Jana Divinová | 14. 12. 2021

+10

Projděte si výběr z franšízových sítí, které se chtějí v Česku rozvíjet. Zkusíte s nimi podnikat, nebo si počkáte jako zákazník?

Podpora pro restaurace se blíží. Pozdě a málo

Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2020 | 9 komentářů

+40

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.

První pivo je na nás. Air Bank vítá návrat k normálu

Aktuality | Petr Kučera | 28. 5. 2020

+18

Je čas se konečně nadechnout a vyrazit se svými blízkými do oblíbené restaurace nebo hospůdky, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí kartou, přispěje 35 korunami, což je průměrná cena točeného půllitru piva v Česku.

Spropitné si vezmeme automaticky. Podniky dál obírají cizince

Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů

+55

Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 2. 2016 | 15 komentářů

+4

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu měla danit také jídla v restauracích. Je nižší daň z piva populistický předvolební tah? Nemyslíme si.

Svět českých pivařů se mění

Co se děje | Ondřej Tůma | 16. 12. 2011 | 6 komentářů

+7

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře

+41

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.

Ve kterých oborech se posledních 10 let nejvíce zvýšily platy?

Otázka dne | Věra Tůmová | 9. 8. 2010

+2

Průměrná hrubá mzda vzrostla za posledních deset let v Česku o 10 269 korun na dnešních 23 488 korun. Tipněte si, ve kterých pracovních odvětvích, respektive oborech, stouply za uplynulých deset let platy v Česku nejvíce, a dozvíte se víc.

Nové zákazy: Hospody zavřou dřív, vánoční trhy končí

Aktuality | Jana Divinová, Jiří Hovorka | 25. 11. 2021 | 16 komentářů

+15

Kvůli výraznému zhoršování koronavirové epidemie dnes vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Potřebovala ho, aby mohla zavést nová omezující opatření. Restaurace musí od zítřka nově zavřít nejpozději v deset večer a zapomenout letos můžeme na vánoční trhy.

Evidence tržeb přešlapuje ve Sněmovně

Co se děje | Ondřej Tůma | 4. 11. 2015 | 23 komentářů

+10

V Poslanecké sněmovně se chystá závěrečná bitva o zákon o elektronické evidenci tržeb. Jakou bude mít nakonec podobu? Koho a kdy se bude týkat povinnost reportovat tržby on-line? A na kolik peněz projekt vyjde?

Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!

Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů

+48

Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.

Zahrádky restaurací mohou otevřít od 17. května. Nesmí tam každý

Aktuality | Petr Kučera | 10. 5. 2021 | 59 komentářů

-240

Od pondělí 17. května se mohou otevřít restaurační zahrádky. Rozhodla o tom dnes vláda. Provozovatelé i hosté by však měli dodržet několik podmínek.

Skončí stravenky? Nevyplácejí se nám, říká náměstek. Hrozí boj na nože a vidličky

Co se děje | Jiří Hovorka | 5. 4. 2019 | 21 komentářů

+10

Jeden z nejoblíbenějších benefitů zůstává v ohrožení, přestože se politici zatím k ničemu konkrétnímu neposunuli. Zástupci malých firem chtějí zpřísnit pravidla, rušení daňových výhod ale odmítají.

Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů

+23

Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát

Když se řekne | Ondřej Tůma | 17. 3. 2015 | 37 komentářů

+23

Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.

Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

Komentář | Michal Jelínek | 5. 5. 2020 | 7 komentářů

+28

Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.

„Jedli jsme tohle a stálo nás to tolik“

Sloupek | Michal Kašpárek | 17. 4. 2015 | 4 komentáře

+29

Pokud chcete všechny okolo otrávit vyprávěním o jídle, mluvte o něm jako účetní.

Silvestr půjde slavit v hospodě. Když budete čtyři u stolu

Aktuality | Jiří Hovorka | 22. 12. 2021 | 2 komentáře

+28

Vláda vedená Petrem Fialou (ODS) dnes rozhodla o úpravě některých mimořádných opatření proti šíření koronaviru.

Další rána pro restaurace: Zavírají, nemají zaměstnance

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 10. 9. 2020 | 28 komentářů

+36

Část kuchařů a číšníků už odešla, po práci v „perspektivnějších“ oborech se poohlížejí i další. Některé podniky krachují, jiné živoří, další sice v létě měly stejné tržby jako loni, ale ztráty z doby karanténních omezení zdaleka nenahradily.

Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů

+4

Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

Co se děje | Petra Dlouhá | 22. 8. 2011 | 26 komentářů

+31

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?

Až moc dobře lubrikovaný život. Sbohem, Foursquare

Sloupek | Michal Kašpárek | 25. 7. 2014 | 5 komentářů

+23

Žádný spotřebitelský magazín České televize neudělal pro dobro a bezpečí spotřebitelů ani střípeček toho, co služba Foursquare. Jenomže z dobrého sluhy…

QR kód jako účet v restauraci. Česká aplikace má 20 tisíc uživatelů

Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář

+16

Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů

+56

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 5. 2. 2016 | 4 komentáře

+10

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren

Co se děje | Jana Divinová | 19. 5. 2022

+14

Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů

+161

Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services