Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 19. 5. 2022
Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.
Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren

Zdroj: Pizza Coloseum

Na trh Start pražské burzy vstoupí během června skupina Coloseum, jedna z největších sítí restaurací v Česku. Investorům nabídne až 38 % svých akcií. Jejich konkrétní počet, cenu a velikost minimálního obchodu – takzvaného lotu – definitivně oznámí až po schválení Českou národní bankou.

Zástupci firmy dnes novinářům řekli, že podílu v maximální výši 38 % odpovídá zhruba 600 tisíc nově emitovaných akcií v hodnotě 75 až 150 milionů korun. Akcie mají být dostupné i pro menší investory, minimální objem nákupu by měl být nastaven okolo 20 tisíc korun. Vedle tradičních možností jako Fio nebo Patria si je zájemci budou moci koupit přes partnerskou společnost Portu.

První informace o chystaném vstupu na burzu se objevily už na podzim 2020, kvůli pandemii koronaviru ale nabral zpoždění. Coloseum se stane historicky první veřejně obchodovanou společností z gastronomického sektoru, která bude své akcie nabízet prostřednictvím Burzy cenných papírů Praha, respektive jejího menšího trhu Start.

Síť restaurací chce získat více než 100 milionů korun nového kapitálu, aby mohla snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty. V roce 2019 dosáhl obrat skupiny 352 milionů korun a měla téměř 400 zaměstnanců. Během pandemie však tržby klesly o dvě třetiny, firma pak musela zavřít pět z patnácti provozoven a snížit počet zaměstnanců o více než dvě třetiny. Kromě Prahy má restaurace v Ostravě, Liberci, Pardubicích, Teplicích a Kladně. 

„Téměř dva roky restrikcí pod vlivem pandemie měly na gastro segment nezanedbatelný dopad, na druhou stranu oslabený trh nyní nabízí unikátní příležitosti pro toho, kdo disponuje zkušenostmi a kapitálem,“ říká majitel skupiny Coloseum Jan Mužátko. Otevírání restaurací a kaváren je teď podle něj levnější než v minulosti.

„Máme ambiciózní plány, a i proto si jdeme pro peníze formou veřejné nabídky akcií. Chceme, aby i drobní investoři, pravidelní hosté našich provozoven, měli možnost podílet se na dalším rozvoji a stali se spolumajiteli své oblíbené restaurace či kavárny,“ dodává Mužátko. Akcionářům plánuje nabídnout věrnostní kartu, obsahující vedle běžných výhod také speciální slevu pro investory – mluví o cashbacku 0,5 %. 

Menší část získaného kapitálu společnost použije na rozvoj masterfranšízové spolupráce s Caffé Pascucci a uvedení tohoto italského řetězce do Česka. Rodinná firma Caffé Pascucci je výrobce kávy, jehož historie sahá až do roku 1883. Po celém světě má 650 kaváren, nejvíce v Jižní Koreji (550). V Evropě působí vedle domovské Itálie také v Rakousku, Španělsku, na Maltě a Kypru, mimo Evropu ještě v Chile a Číně.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Skupina Coloseum podepsala desetiletou exkluzivní smlouvu pro zastoupení Caffé Pascucci v České republice jako master franšízant – bude tedy mít na starosti rozvoj její sítě a případnou nabídku jednotlivým franšízantům. První kavárna už je v provozu od dubna v pražské Dušní ulici.

V horizontu pěti let skupina plánuje otevření až padesáti vlastních a franšízových kaváren a bister (tedy větší a menší varianta) po celé České republice. Některé bude kombinovat se svými stávajícími restauracemi.

Jan Mužatko vlastní v současné době vlastní 80,8 % akcií Coloseum Holding, zbývající podíl (19,2 %) drží All-Star Holding Limited ze skupiny Wood & Company. Při maximálním úpisu nových akcií by Mužatkův podíl neměl klesnout pod 50 %.

„Na uvedení první restaurační společnosti na pražskou burzu se těšíme. Lidem jsou gastro provozovny blízké, mají je spojeny s příjemnými zážitky a mají chuť do svých oblíbených podniků investovat. Věříme, že tomu bude podobně i v případě akcií Colosea,“ říká generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Skupinu Coloseum založil v roce 1995 Jan Mužátko. Její historie sahá do roku 1991, kdy začal prodávat nápoje na Karlově mostě. Vedle konceptu vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum provozuje také Pivovar Národní v Praze. Součástí skupiny je od roku 2020 také velkoobchod Pragogastro. Spravuje i pražskou Občanskou plovárnu či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně.

Na trh Start pražské burzy letos vstoupí také slovenská společnost Gevorkyan z oboru práškové metalurgie, která plánuje získat až 800 milionů korun na další rozvoj. Pro peníze od investorů si půjde i společnost M&T 1997 (dosud Material & Technology), výrobce dveřních klik a kování z Dobrušky, za níž stojí bývalý fotbalista Ivo Ulich se svými bratry. Na Startu v posledních letech uvedly akcie třeba společnosti Pilulka nebo Fixed.zone.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services