Nakoupit, vylepšit, prodat. Vydělat. Plán fondů Jet zní jednoduše

Petra Nová | rubrika: BrandInsight | 18. 5. 2022
Brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita má v plánu postavit největší fond soukromého kapitálu v Česku. Chce kupovat průmyslové podniky, a to nejen za peníze od investorů, ale i své vlastní.
Nakoupit, vylepšit, prodat. Vydělat. Plán fondů Jet zní jednoduše
V podniku z portfolia Jet Investment
Zdroj: Jet Investment

Společnost Jet Investment spustila už třetí fond kvalifikovaných investorů. Pod názvem Jet 3 bude kupovat perspektivní průmyslové podniky, nejen z Česka, ale i okolí. Dívá se zejména na Německo a Polsko. „Spouštíme velký fond a v samotném Česku není tolik investičních příležitostí,“ říká Libor Šparlinek, partner Jet Investment.

Do vzdálenějších zemí se už fond moc pouštět nechce. „Každou společnost řídíme aktivně, vzdálenost je pro nás důležitá. Abychom mohli flexibilně reagovat, jsou naši projektoví manažeři s vedením firem z našeho portfolia v každodenním kontaktu. Často jsou tam i fyzicky přítomni,“ zdůrazňuje Šparlinek.

Sázka na odpovědnost

Od předchozích fondů se Jet 3 liší hlavně plánovanou velikostí. Cílí na osm miliard korun pod správou, což je dvojnásobek proti fondu Jet 2. Pokud to vyjde, vyšvihne se tak na čelo největších fondů soukromého kapitálu v Česku.

Fond bude usilovat alespoň o patnáctiprocentní vnitřní míru návratnosti, ale to je samozřejmě jen odhad výkonnosti. „Podobně jako u fondů Jet 1 a Jet 2 budeme získaný kapitál investovat do průmyslových společností ve střední Evropě. Velké příležitosti se otevírají zejména v Německu nebo Polsku,“ říká Šparlinek. 

Jet Investment

Investiční společnost Jet Investment vznikla před 25 lety. Zaměřuje se na vyhledávání investičních příležitostí do malých a středně velkých společností z oblasti výrobního průmyslu. Za tu dobu investovala celkem do 28 podniků. Řídícím partnerem je Igor Fait. Spolu s ním řídí dvacetičlenný tým partneři Libor Šparlinek, Lubor Turza a Marek Malík.

„Větší důraz budeme u fondu Jet 3 klást na investice v souladu s pravidly ESG. Zejména zahraniční investoři dbají, aby fond investoval do společností, které mají pozitivní vliv na životní prostředí a na udržitelný rozvoj,“ dodává.

Oborově se chtějí brněnští investoři orientovat na automotive, moderní materiály, strojírenství a energetiku.

Nebudou ale investovat přímo do výroby energie, spíš zacílí na firmy, které pro její výrobu dodávají komponenty v souladu s pravidly ESG. S tím už ostatně mají Fait & spol. zkušenosti z firem, které jejich fondy vlastní. Společnost 2JCP se zaměřuje technologie zachytávání a ukládání oxidu uhličitého známé pod zkratkou CCS. V dalších firmách se zabývají například energetickým zpracováním odpadu nebo zařízeními na výrobu a skladování vodíku.

„Počítáme s tím, že vysoké ceny energií kvůli konfliktu na Ukrajině ještě nějakou dobu zůstanou. Jediná obrana je neustálý tlak na inovace a vývoj vlastních produktů s vysokou přidanou hodnotou. To prosazujeme ve všech společnostech pod svou správou,“ říká Šparlinek.

Zelená dohoda, tedy chystaný odklon Evropy od fosilních zdrojů, podle něj přinese vyšší náklady. Ovšem jen zpočátku. „Evropa jde první, ale věříme, že ostatní ji budou následovat. Zařízení na výrobu obnovitelných energií bude vznikat stále víc a postupně zlevní. Jako celek nakonec nebude Green Deal tak nákladný, jak se dnes vypočítává.“

Vlastní miliarda

Sami partneři z Jet Investment chtějí do fondu vložit miliardu. „Investoři rádi slyší, že riskujete i své vlastní peníze. A my svému podnikání věříme, proto slibujeme investovat takhle vysokou částku,“ podotýká Šparlinek. Peníze investorů chce zhodnocovat dlouhodobě. V plánu je každé tři čtyři roky založit nový fond, aby uspokojili potřeby investorů.

Investiční horizont fondu Jet 3 je zhruba deset let, v případě turbulencí na trhu se může o dva roky protáhnout. „První tři roky vyhledáváme investiční příležitosti, nakupujeme společnosti. Dalších pět let v nich provádíme změny a zvyšujeme jejich výkon, abychom je mohli výhodně prodat. A minimálně dva roky pak potřebujeme, abychom našli vhodné kupce a firmy správně prodali,“ popisuje Šparlinek.

Do nového fondu chce získat i zahraniční institucionální investory, proto souběžně s českým fondem vzniká i fond registrovaný v Lucembursku. „Jsou zvyklí na zahraniční právo, bude pro ně příjemnější investovat do lucemburského fondu. Oba fondy budou mít stejnou strategii, budou nakupovat společně stejné podniky. Polovina peněz půjde z českého a druhá polovina z lucemburského fondu,“ říká Šparlinek.

Fondy jsou určeny pro kvalifikované investory. Minimální investice u lucemburského fondu je sto milionů korun, u českého potom deset milionů. Menší investice bude možné uskutečnit prostřednictvím společnosti Conseq.

Nejen firmy, i haly

Vedle průmyslových fondů spravuje Jet Investment také nemovitostní fond Jet Industrial Lease. K jeho založení před dvěma lety vedly podle Šparlinka dvě hlavní úvahy. Jednak chtěli nabízet i konzervativnější investice – nemovitosti nemají takový potenciál výnosu, zároveň ale také nejsou tak rizikové – a jednak viděli příležitost.

„Podnikatelé často neumějí své nemovitosti efektivně spravovat. Nabídli jsme jim, že jejich haly a další prostory odkoupíme, zpětně jim je pronajmeme a budeme o ně dlouhodobě pečovat. Prostředky, které podnikatelé prodejem získají, budou moci lépe rozmnožovat ve svém byznysu. To jim vydělá řádově desítky procent, ne jednotky procent jako reality. Je to model, který běžně funguje v Rakousku nebo Německu,“ popisuje Šparlinek.

U „průmyslových“ fondů cílí na zhodnocení nejméně 15 procent ročně, v novém fondu Jet 3 se během desetiletého investičního horizontu očekává trojnásobné zhodnocení počáteční investice. Záleží ovšem na tom, jak se bude akvírovaným společnostem dařit. U nemovitostního fondu cílí na výnos kolem osmi procent.

Celkem ve všech svých fondech spravuje Jet Investment investorům 8,5 miliardy korun. Firmy v jeho portfoliu zaměstnávají přes čtyři tisíce zaměstnanců, tržby se úhrnem pohybují kolem 15 miliard korun. Patří mezi ně skupiny 2 JCP Group, Benvig či Tedom Group. Na počátku roku 2022 fond Jet 2 koupil největší evropskou tiskárenskou skupinu Euro-Druckservice.

Podniky z fondu Jet 1, který založili v roce 2015, už Jet Investment prodávají. „Dvě firmy z fondu Jet 1 divestujeme v letošním či příštím roce. Nejdéle chceme držet německou firmu Fiberpreg, která vyrábí polotovary pro karbonové tkaniny, tu bychom chtěli prodat v roce 2024,“ říká Šparlinek.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Petra Nová

Autor článku Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a má blízko i k fotografii. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services