Podpora za zavřené provozovny: Příjem žádostí startuje

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 1. 2021 | 7 komentářů
Podpora za zavřené provozovny: Příjem žádostí startuje

Zdroj: Petr Pohudka/Shutterstock

Podnikatelé se zavřenými provozovnami budou moci od pondělí žádat o peníze z nového dotačního programu nazvaného Covid Gastro - Uzavřené provozovny.

„Předpokládáme, že o tuto dotaci požádá zhruba sto tisíc podnikatelů z aktuálně krizovými opatřeními nejvíc dotčených odvětví, kterými jsou například restaurace, kavárny, maloobchodní prodejny, kina, indoorová sportoviště, kadeřnice či další provozovny osobních služeb,“ říká Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu.

Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Podrobné podmínky ministerstvo průmyslu nově zveřejnilo na svém webu. Dotčení podnikatelé mohou získat v první výzvě nového programu podporu za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021. Žádosti o podporu ze všech programů ministerstvo přijímá přes vlastní informační systém.

„V rámci každé aktivity bude započítáno tolik dní, po kolik bylo provozování této činnosti zakázáno či jinak zásadně omezeno, což v některých sektorech znamená až 79 dní,“ říká Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace.

Ministerstvo dnes také zveřejnilo podrobnosti třetího pokračování programu Covid nájemné, ve kterém podnikatelé dostanou polovinu nájemného za období říjen, listopad a prosinec 2020. Žádosti bude možné podávat od 22. ledna 2021 do 22. března 2021.

„Naším cílem bylo třetí výzvu pro uživatele dále zjednodušit například využitím již existujících dat v systému.“ říká Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod. Kdo úspěšně žádal ve druhé výzvě, tomu systém nabídne automatické vyplnění. „Pokud se tedy žadateli neměnily žádné skutečnosti, může úspěšnou žádost z druhé výzvy jen zkopírovat a podat v řádu minut,“ slibuje Tauberová.

Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít ve třetí výzvě úředně ověřený podpis. Ministerstvo také nebude posuzovat takzvanou spřízněnost osob. Jediným limitem zůstává, že fyzická osoba nájemce a pronajímatele nesmí být totožná.

O peníze z třetí výzvy mohou nově žádat i provozovny, které neměly z rozhodnutí vlády zavřeno. Podle ministerstva jde například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata nebo třeba prodejny čajů. „Tyto provozovny musí prokázat pokles tržeb za čtvrté čtvrtletí roku 2020 oproti stejnému období roku 2019 alespoň o 66 %,“ říká Tauberová

Ministerstvo také spustilo novou kalkulačku. „Přepočítává podporu podnikatelů z dotačních programů státu na jeden měsíc tak, aby si mohli vypočítat celkový souhrn měsíčních dotací za období, kdy bylo jejich podnikání omezeno rozhodnutím vlády,“ říká Silvana Jirotková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2021 19:53, Radek

Program nefunguje. Od rána jsem se pokoušel vyplnit a poslat žádost, ale bez úspěchu. První průser byl, že jsem se musel registrovat do dalšího identifikátoru. Tentokrát to je AIS portál. Nechápu, proč se to nedá posílat přes datové schránky. No ale nakonec se mi podařilo na AIS portál registrovat- po několika hodinách.
Žádost samotnou ale nemohu vyplnit. Jen zaměstnance vyplňuji cca tři hodiny a mám vyplněné dva zaměstnance. Máme celkem cca sto zaměstnanců. Takže když nebudu spát, tak budu vyplňovat možná čtrnáct dnů v kuse.
Neřeším teď zda jsou dotace dobře nebo špatně. Řeším to, proč tyhle nástroje nemohou ze strany státu nikdy fungovat? Vždyť co se vyvine na základě poptávky státu, stojí za prd. Ať už to jsou tyhle žádosti, nebo pořadníky na covid.... Je to hnus Kdybych já měl něco takového spustit, tak by to fungovalo. A předpokládám, že za daleko menší peníze.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services