Kompenzační bonus dostanou i podnikatelé v insolvenci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 1. 2021 12:15 aktualizováno 22. 1. 2021 13:00 | 10 komentářů
Kompenzační bonus dostanou i podnikatelé v insolvenci

Koláž: Gabriel Pleska

Kompenzační bonus pro drobné podnikatele ve výši 500 korun denně má být nově dostupný i pro lidi v oddlužení. Změnu zákona, kterou po tlaku opozice předložilo ministerstvo financí, dnes schválili i poslanci. 

Po schválení mají kompenzační bonus podnikatelé v úpadku dostat i zpětně za celé období, kdy ho šlo čerpat.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) změnu pravidel umožní změna postoje Evropské komise. Český stát totiž peníze na kompenzace čerpá z rozpočtu Evropské unie a podle Schillerové pravidla komise dosud neumožňují podporu lidem v úpadku vyplácet.

„Aktuálně máme s komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období,“ řekla Schillerová. Ke stejné změně pravidel by podle ní mohlo dojít i u dalších podpůrných programů pro podnikatele.

Ministerstvo financí s žádostí o vysvětlení v lednu oslovil ombudsman Stanislav Křeček, podle něj totiž evropská pravidla podporu pro lidi v oddlužení nezakazují. Na kancelář veřejného ochránce práv se obrátila řada podnikatelů s námitkou, že jde o nespravedlivou a nedůvodnou podmínku.

„I když jsou v úpadku, dál podnikají a podnikáním se živí. Opatření proti šíření koronaviru jejich činnost omezila či zastavila, ale kompenzační bonus nedostanou. V obdobné situaci jsou i společníci malých s.r.o. a osoby vykonávající práci na základě dohod o práci konané mimo pracovní poměr,“ zdůrazňuje Křeček.

Zpochybňuje výklad evropských pravidel ze strany ministerstva. „Podle pravidel Evropské komise nelze podporu poskytnout těm podnikům, které byly v obtížích již na konci roku 2019 (tj. prakticky před rozšířením onemocnění covid-19). Naopak podmínky pro poskytování podpory podnikům, které se do obtíží dostaly až v průběhu pandemie, podle ombudsmana takto přísně stanoveny nejsou,“ říká Křeček.

Stejný názor mají i opoziční Piráti, kteří na nespravedlivé podmínky pro lidi v oddlužení upozorňovali už loni. „Pravidla, na která se ministryně alibisticky odvolává, Českou republiku absolutně nevybízí k takové přísnosti při rozdělování podpory, jaká je zde nastavena. Naopak je v něm explicitní výjimka pro osoby, kterým začala insolvence až v roce 2020 a zároveň nevylučuje podporu, u které nehrozí narušení hospodářské soutěže,” upřesňuje Lukáš Kolářík, pirátský poslanec a expert na dluhovou problematiku.

Situace je o to zvláštnější, že zatímco lidé v exekuci nárok na kompenzace mají, lidé v oddlužení nikoli. Oddlužení je přitom aktivní forma, jak člověk řeší vlastní dluhy. Musí o něj sám požádat a následně nejčastěji pět let plnit podmínky oddlužení.

Kancelář ombudsmana v lednu také uvedla, že mnozí žadatelé o kompenzační bonus ve svých stížnostech ombudsmanovi uvádějí, že byli finančním úřadem neformálně kontaktováni s doporučením, aby žádost o kompenzační bonus vzali zpět, protože na něj nemají nárok.

„Obávám se, že důsledkem takového postupu finančního úřadu může být v řadě případů i to, že žadatel v důsledku své neznalosti právních předpisů, může utrpět újmu na svých právech,“ varoval Křeček.

Jde o to, že když lidé svou žádost nestáhnou, dostanou od finanční správy rozhodnutí. Jen když je rozhodnutí, má člověk možnost se bránit, když na kompenzační bonus nedosáhne. Netýká se to přitom jen lidí, kteří jsou v insolvenci. „Mezi stěžovateli jsou i další, kteří řeší jiné problémy v souvislosti s kompenzačním bonusem. A tak pak přijdou o možnost bránit se. V takovém případě jim pak nemůže k vyplacení kompenzačního bonusu pomoci ani ombudsman,“ říká Iva Hrazdílková, mluvčí kanceláře ombudsmana.

Zástupci finanční správy v první reakci uvedli, že finanční úřady jsou instruovány k vedení neformální komunikace, kterou umožňuje zákon a dokáže řízení v dané věci urychlit. Taková komunikace ale nemá sloužit k zmíněnému nabádání, aby žadatel svou žádost vzal zpět. Zda úředníci v praxi postupují, jak uvádí ombudsman, jak často se to děje nebo zda se to prošetřuje, finanční správa neuvedla.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2021 16:08, Pag

To bylo řevu kvůli nicotným směšným 5 litrům pro důchodce.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2021 13:32, Jarka

Proc nema narok pedikerka,do domu na kompenzacni bonus

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services