Záchrana pracovních míst: Antivirus pokračuje

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 12. 2020
Záchrana pracovních míst: Antivirus pokračuje

Zdroj: Shutterstock

Vláda dnes na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schválila prodloužení programu Antivirus do konce února. Vládní koalice totiž nestihla ve sněmovně ani s dvouměsíčním zpožděním schválit takzvaný kurzarbeit, který měl nahradit dosavadní Antivirus.

Varianta A programu Antivirus kompenzuje náklady zaměstnavatelům, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa, nebo museli částečně či úplně omezit svůj provoz na základě vládních omezení. Kompenzace pro firmy dosahuje 100 procent poskytnuté náhrady mzdy. Kompenzace se vyplácí do stropu 50 tisíc korun měsíčně na jednoho zaměstnance.

Prostřednictvím varianty B programu Antivirus pak mohou firmy žádat o náhradu mezd zaměstnancům, pokud musely omezit výrobu nebo služby kvůli omezení poptávky, dostupnosti zdrojů nebo výpadku personálu. Zaměstnavatelé mohou získat 60 procent vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně však 29 tisíc korun na jednoho zaměstnance, a to v těchto případech:

  • omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku),
  • omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku,
  • překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku.

Program Antivirus funguje od 6. dubna. Od té doby ho vláda musela několikrát prodloužit, naposledy do konce letošního roku. Vláda na něj původně chtěla od listopadu navázat stálými pravidly takzvaného kurzarbeitu: stát by lidem, kteří v krizi zůstanou doma, přispěl na náhradu mzdy ve výši 70 procent. Navržená pravidla ale narazila v Poslanecké sněmovně, koalice je nestihne prosadit ani do konce roku. Premiér Andrej Babiš (ANO) už v říjnu přiznal, že návrh kurzarbeitu se vládě nepovedl a je potřeba ho změnit. Jednání však během posledních dvou měsíců nijak výrazně nepokročilo.

Stát doteď ve variantách A a B Antiviru podpořil 65 519 firem, což je každá čtvrtá z těch, které za zaměstnance odvádějí pojistné. Proplatil zatím 202 442 žádostí o podporu, většina firem o ni zažádala opakovaně. Příspěvek už dostalo 904 224 zaměstnanců, což je téměř každý čtvrtý v soukromé sféře. Většina z nich dostala příspěvek opakovaně, celkový počet příspěvků dosahuje 2 635 145. Výše podpory čuní 23,9 miliardy korun. 

Podporu typu C programu Antivirus, což bylo odpuštění odvodů na sociální pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců za měsíce červen, červenec a srpen, už vláda na podzim neprodloužila.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services