Firmy budou muset fungovat jinak

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 18. 12. 2020
Slovem roku, který přinesl zásadní změny ve fungování firem i domácností, se stal lockdown. Co čeká byznys příští rok? Svůj pohled přináší Jiří Brych, produktový manažer ERP systému HELIOS Nephrite. Úskalí nové doby má českým firmám pomoct zvládnout nový podnikový informační systém.
Firmy budou muset fungovat jinak
Komerční spolupráce
Zdroj: Asseco

Co bude pro české firmy největší výzva?

Těch výzev je hned několik. Rozdělil bych je na výzvy vnější a výzvy uvnitř, tedy v rámci firmy. Tady je největší výzvou efektivita spolupráce v době, kdy se ze dne na den může stát, že se několik týdnů nedostanete do kanceláře, ať kvůli vlastní karanténě, nebo z nařízení vlády. To, co mnoho firem letos řešilo spíš nahodile, by mělo v roce 2021 být pevně nastaveno. Každý zaměstnanec by měl mít vzdálený přístup k systémům, které potřebuje pro svoji práci, ideálně z více zařízení. On se totiž ani rychlý servis notebooků nebo hardwarová IT podpora na dálku dvakrát dobře neřeší.

Další výzvou je faktická zastupitelnost. Firmy si musí zvyknout, že jim přes noc může libovolný zaměstnanec na libovolné pozici vypadnout řádově i na týdny, v nejhorším případě navždy. To znamená radikální změny v komunikaci. E-mail a instant messaging jsou rázem k ničemu. Všechno, co se týká zpracování úkolů, komunikace se zákazníky, schvalování dokumentů, nabídek, dovolených a podobně, musí být na místě, kde se k tomu dostane kdokoliv, kdo bude daného člověka zastupovat. Z mého pohledu je tím místem ERP systém.

A vnější výzvy?

Ty se liší podle oboru. Některým firmám loni vzrostla poptávka po službách a produktech o desítky i stovky procent a musely nabírat desítky zaměstnanců, rozšiřovat skladové a výrobní kapacity… Pro ty je největší výzvou uřídit růst. To se ne každému povede a vyžaduje to mít pevně definované procesy i odpovídající nástroje k jejich řízení, vyhodnocování a zejména průběžné optimalizaci a úpravě.

V řadě odvětví naopak poptávka radikálně poklesla a došlo k přiostření konkurence. Vyhrávají ti, kteří mají lépe zvládnutý zákaznický servis, obchod, ale i nákup a logistiku. Logistika obecně zažívá neuvěřitelný přerod. Ke zvládnutí všech těchto změn potřebujete dvě klíčové věci – dobře proškolené lidi a flexibilní a komplexní IT nástroje.

S lidmi byla ale na českém trhu donedávna potíž. Byl jich nedostatek…

To se začíná měnit. Pracovní trh je teď plný volných lidí, bohužel ale ze zcela jiných oborů než těch, které je potřebují. Proto myslím, že klíč k úspěchu je umět lidi rychle zaškolit do svých procesů a dát jim takový ERP systém, se kterým budou umět během pár hodin plnohodnotně pracovat. Přesně tuhle filozofii jsme razili při přípravě HELIOSu Nephrite.

Navíc některé pracovní pozice existují ve firmách jen proto, že se ještě v rámci ERP systému neautomatizoval určitý proces. Právě rutinní ruční přepisování a zpracovávání dat či reportů jde ale obratem odstranit. Lidé by se dnes neměli zabývat prací, kterou můžou vyřešit fyzické či softwarové nástroje.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services