Bankovní identitu už vyzkoušelo 700 tisíc lidí. Chystá se hromadný podpis

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 27. 1. 2022
Revoluce v digitalizaci odstartovala před rokem. Které banky se přidají letos a jaké najde další využití?
Bankovní identitu už vyzkoušelo 700 tisíc lidí. Chystá se hromadný podpis

Zdroj: BankID

Ověření totožnosti na internetu prostřednictvím bankovní identity si v prvním roce fungování alespoň jednou vyzkoušelo 700 tisíc lidí. Ukazují to data České bankovní asociace. Před zavedením bankovní identity mělo podle ní nějakou formu elektronické identity kolem 400 tisíc lidí.

V naprosté většině se uživatelé prostřednictvím této novinky přihlásili ke službám státu. Každý sedmý, který používá „digitální občanku“ ke komunikaci se státními institucemi, ji využil i jako BankID pro přístup k firemním službám.

Bankovní identita funguje od začátku loňského roku pro komunikaci se státem – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení, při vyplnění elektronického dotazníku při sčítání lidu, při žádosti o výměnu řidičského průkazu, pro stažení očkovacích certifikátů nebo využití důchodové kalkulačky ČSSZ.

Jako první ji v lednu spustily Česká spořitelna a ČSOB, postupně se přidaly Moneta Money Bank, Air Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank. Službu má nyní aktivovanou zhruba čtyři a půl milionu klientů bank. „Pokud se podaří napojit další banky, které na tom pracují, vzroste letos toto číslo až na pět a půl až šest milionů klientů,“ říká Pavel Kolář, gestor digitalizace České bankovní asociace, který stál při zrodu bankovní identity.

Zdroj: ČBA, BankID

Které banky už se zapojily a které se přidají letos? Klikněte pro zvětšení.

Během prvního pololetí roku 2022 se podle asociace chystají bankovní identitu pro své klienty spustit Fio banka, mBank a UniCredit Bank. Později letos by se měly přidat i Banka Creditas a Sberbank.

Od loňského jara rozšiřují banky využití identity (pod názvem BankID) i pro online komunikaci s některými soukromými společnostmi. Aktuálně jde o 70 společností, třeba o ČEZ, Pražskou plynárenskou, Generali Českou pojišťovnu, Sazku, MallPay nebo některé banky. V současné době tuto službu svým klientům umožňuje pět bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta. V blízké době se přidá i Raiffeisenbank.

Daňové přiznání online!

Zdroj: Shutterstock

Chcete mít hotovo za pět minut, bez nervů a sprostých slov?

  • Za 189 korun si můžete pořídit šikovného průvodce daňovým přiznáním. 
  • Vy jen odpovídáte na otázky. Aplikace si vše sama dopočítá a vyplní.
  • Pokud jste OSVČ, pomůže vám i s přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.
  • Hotovo. Přiznání vám po platbě přijde na mail. Stačí podepsat nebo odevzdat elektronicky.

Podle společnosti Bankovní identita, která využití pro firmy zajišťuje, je jejich zájem o BankID velký a letos očekávají zdvojnásobení počtu zapojených společností. „Potenciál v Česku je ale mnohem vyšší, řádově mohou mít BankID tisíce firem,“ říká Jan Blažek, předseda představenstva Bankovní identity. Podle Marka Růžičky, výkonného ředitele Bankovní identity, se o Bank ID teď zajímají hlavně firmy z oblasti zdravotnictví a e-commerce. Zájem ale mají třeba i některé školy.

Od loňského října lze bankovní identitu využívat i k další novince zvané BankID Sign. S ní lze smlouvu nebo dokument ve formátu PDF podepsat online stejně jednoduše a rychle, jako když se přihlašujete do elektronického bankovnictví. Tento zaručený digitální podpis jako první v polovině listopadu spustily Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Nyní ho mohou využívat i klienti Monety a v únoru se má zpřístupnit i pro klienty Air Bank. Následovat by měla Raiffeisenbank, která chce BankID Signzačít nasazovat společné se službou Bank ID pro firemní sektor.

„Cílem letošního roku je rozšířit BankID Sign i na možnost podpisu více dokumentů při jednom přihlášení, tedy o takzvaný hromadný podpis. V plánu máme i možnost vydávání kvalifikovaných certifikátů,“ řekl Růžička.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services