Peníze pošlete na číslo mobilu. Novinku chystá sedm bank

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 11. 8. 2021 | 21 komentářů
Banky pokročily s přípravami na nový způsob převodu peněz. Stačí, když budete znát číslo mobilního telefonu příjemce – namísto čísla účtu a kódu banky.
Peníze pošlete na číslo mobilu. Novinku chystá sedm bank
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Posílání peněz mezi klienty tuzemských bank se může zjednodušit. Místo čísla účtu příjemce by mohlo stačit, když zadáte číslo mobilu. A to bez stahování nějaké speciální aplikace.

Zavedení nové služby, kterou jsme na Penězích poprvé popsali už v únoru, připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) s vybranými bankami a Českou národní bankou (ČNB).

Podle asociace má zájem zatím sedm bank. „Nemáme ale mandát zveřejňovat jejich jména,“ říká za ČBA Markéta Dvořáčková.

Zájem o novinku potvrdily webu Peníze.cz Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Air Bank nebo Moneta. Ta už nový typ plateb jako první od letošního dubna začlenila do svých obchodních podmínek, aby podle své mluvčí Zuzany Filipové mohla systém využít, jakmile se spustí.

Dosavadní podmínky provádění platebních příkazů vyžadují, aby „jedinečným identifikátorem“ bylo pouze číslo účtu a kód banky. Nově za něj bude možné považovat i číslo mobilního telefonu příjemce. Půjde o dobrovolnou alternativu, ne o náhradu dosavadního systému.

Bankovní asociace v červnu uvedla, že u vybraných bank počítá se spuštěním nového typu plateb v prvním čtvrtletí příštího roku. Novější informaci teď neposkytla, konkrétní termín zatím nezveřejnila ani žádná z bank.

Podle České národní banky stále probíhají jednání nad podrobnou specifikaci této služby. „Termín realizace a zájem bank participovat na službě vyplyne až z výsledků jednání,“ říká Petra Vodstrčilová, mluvčí ČNB.

Číslo mobilu jako alias k číslu účtu

Chystaný systém umožní posílat příkazy k úhradě nejen formou standardní, ale i okamžité platby. „Jaké možnosti zasílání plateb nabídnou participující banky svým klientům, to bude záviset především na nich,“ upřesňuje Vodstrčilová.

Centrální banka se na novém systému plateb má podílet provozováním registru, v němž bude prověřovat, zda je telefonní číslo příjemce spárované s číslem jeho bankovního účtu. Teprve pak dá pokyn bance (jejíž klient chce poslat peníze) k provedení platebního příkazu. K zapojení do nové služby tedy bude muset klient dát souhlas s registrací svého mobilního čísla.

Anketa

A co vy? Pošlete platbu na číslo mobilu?

„Platba bude úplně stejně zabezpečená, jako když se posílá z účtu na účet. Pouze namísto čísla účtu příjemce bude moci plátce uvést telefonní číslo,“ vysvětluje bankovní asociace. Služba by měla být dostupná přes mobilní i internetové bankovnictví.

Z tuzemských bank už nabízejí podobnou službu svým klientům Česká spořitelna v samostatné aplikaci Friends 24 a mBank ve své mobilním bankovnictví. V obou případech však takto jde posílat jen menší částky (Friends 24 do deseti tisíc korun, mBank do dvou tisíc, obě banky mají také celkový denní limit) a řešení není pro klienty tolik pohodlné: Po obdržení zprávy o platbě musí její příjemce do připojeného odkazu napsat číslo svého účtu, teprve pak plátcova banka pošle peníze na jeho účet. Chystaná inovace by to tedy měla zjednodušit.

Zatím není jasné, jestli bude i chystaný systém plateb na číslo mobilu omezený do určité maximální částky – třeba v podobné výši, jakou banky používají pro odchozí okamžité platby. Nastavení zřejmě bude na jednotlivých bankách s tím, že by neměly překročit společně dohodnuté maximum.

Polovina lidí má zájem

Podle březnového průzkumu agentury Ipsos pro bankovní asociaci víc jak polovina (53 %) lidí vnímá chystané platby na mobil jako přínosnou novinku. A skoro polovina (45 %) lidí by měla zájem tuto novinku využívat. Většina respondentů však uvedla, že službu bude využívat, jenom když bude zdarma.

Banky ještě neupřesnily, jestli plánují od klientů vybírat nějaký poplatek. Zřejmě ho ale nezavedou, protože by tím novou službu odsoudily hned při startu k neúspěchu – většina Čechů má totiž klasické převody na účet bez poplatku.

Platby na čísla mobilů můžou lákat hlavně mladé lidi, kteří chtějí přes mobil jednoduše řešit prakticky všechny služby. Jako přínosnou novinku vnímá chystanou inovaci 64 procent účastníků průzkumu ve věku od 18 do 26 let. Právě mladé klienty potřebují banky získat a udržet pro svůj budoucí byznys.

Novinka má být ekonomicky přínosná i pro banky. „Dosavadní malé hotovostní platby se tím mohou změnit v bezhotovostní, což je pro banky vždy levnější než manipulace s hotovostí,“ vysvětluje Miroslav Hiršl, vrchní ředitel retailového bankovnictví a člen představenstva Komerční banky.

Bankám navíc v tomto směru roste konkurence – platby na číslo mobilu už nabízí například aplikace Revolut.

Kdo se zapojí?

Alespoň část bank by novinku chtěla nasadit co nejdříve. Vedle Monety by to mohla být i Komerční banka, jak Miroslav Hiršl naznačil v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

„Máme zájem tuto novou službu klientům začít poskytovat a zdá se, že podobné je to ve většině významnějších bank. Technické řešení, které dodá ČNB, je už před zahájením testování reálných funkčností a start pilotního projektu by měl být koncem letošního či začátkem příštího roku. Banky to jistě pak budou chtít brzy nabídnout,“ řekl Hiršl v červnu.

Podobně jako okamžitých plateb se dá čekat, že nasazení novinky na trhu proběhne v několika vlnách. Česká spořitelna, která má nejvíc drobných klientů, zatím uvedla, že ji chce zavést v průběhu příštího roku. Dá se ale předpokládat, že – podobně jako při spuštění bezkontaktních nebo okamžitých plateb – spořitelna bude chtít být v první vlně.

Se zapojením počítá také ČSOB, potvrzuje její mluvčí Patrik Madle. „V současné chvíli finalizujeme v rámci ČBA technické parametry samotné služby. Komerční spuštění mezibankovní služby se dá očekávat během roku 2022,“ upřesňuje.

Zájem potvrdila i Air Bank, pozadu by nemusela zůstat ani UniCredit Bank. „V blízké budoucnosti chystáme v UniCredit Bank implementaci okamžitých plateb a plateb přes mobilní telefon,“ odpovídá bez dalších podrobností její mluvčí Petr Plocek.

Banka Creditas připomíná, že její aplikace už poměrně dlouho nabízí specialitu: platby na telefonní kontakty. „Jedná se však o specifickou službu nabízenou pouze pro naše klienty,“ říká Zdeněk Grossmann, ředitel odboru digitálního bankovnictví, rozvoje a inovací Creditas. K jejímu využití je potřeba, aby obě strany – odesílatel i příjemce – měly aplikaci Creditas Banking.

Naopak Raiffeisenbank připouští, že platby na mobilní čísla může spustit o něco později než někteří konkurenti. „S ohledem na jiné priority službu zatím neplánujeme. Z našeho pohledu je také klíčové, aby v ní byla zapojena většina bank, podobně jako k tomu došlo u okamžitých plateb,“ říká mluvčí Petra Kopecká. Raiffka se teď intenzivně věnuje především chystanému spojení s Equa bank, kterou letos koupila.

mBank o připojení k nově vznikajícímu standardu zatím neuvažuje – přestože už ve své aplikaci takovou možnost v malém nabízí (maximální částka jednoho převodu je 2000 Kč, za den může klient poslat nejvýš tři takové platby).

V blízké době to neplánuje ani J&T Banka. „Nejsme klasickou retailovou a transakční bankou,“ připomíná její mluvčí Monika Veselá.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2021 8:20, FRENKY

Zajimalo by mne, jak bude rešena situace, kdy mam své telefonní číslo "přiřazeno" k více bankovním účtům. Kam taková platba přijde?

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2021 12:31, Tomáš Marný

Citace - deprese / 11.08.2021 08:14

Ve Švédsku tohle funguje asi 10 let, u nás novinka. :D

Jasně, ve Švédsku mají ve všem náskok.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-vrazdy-migrace-islam-prvenstvi-rekord-evropa-znasilneni.A210806_131859_zahranicni_remy

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services