Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 7. 7. 2016 | 10 komentářů
Přinášíme rychlý přehled, kolik si banky účtují za výběry peněz ze zahraničních bankomatů.
Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

Při cestách do zahraničí používáme stále častěji platební karty. Častěji jimi platíme v obchodech a častěji také vybíráme hotovost v bankomatech. Podle údajů Sdružení pro bankovní karty se v prvním čtvrtletí letošního roku vybíralo českou kartou ze zahraničního bankomatu ve více než 700 000 případů. Dohromady jsme přitom vybrali 3,631 miliardy korun. Jen pro srovnání: před dvěma lety to ve stejném ročním období bylo 530 tisíc výběrů o objemu 2,515 miliardy korun.

„V minulosti jsme byli zvyklí pro platby na zahraniční dovolené využívat hlavně hotovost a peníze měnit ve směnárnách. Posledních pár let ale už řada Čechů řeší platby až na místě a ve větší míře používá platební karty. Vzít si na dovolenou platební kartu místo velkého obnosu hotovosti je především bezpečnější, na rozdíl od karty totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nelze pojistit,“ říká Patrik Šálek, odborník na platební karty z ČSOB.

Mějte to srovnané

Cestovní pojištění

Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Výběr z bankomatu: Nenechte se škubat

Při platbách v zahraničí je jednoznačně nejvýhodnější využít přímo debetní nebo kreditní kartu. Dost obchodů, restaurací a ubytovacích zařízení ale karty nebere. Pak nezbývá nic jiného, než se spolehnout na hotovost. Pokud se rozhodnete vybírat peníze z bankomatu, dávejte si pozor na službu dynamic currency conversion (DCC), kterou vám zřejmě bankomat v zahraničí nabídne. Jde o to, že se vám přímo na displeji bankomatu zobrazí, kolik vám bude za výběr nebo platbu strženo z účtu v korunách. Je to luxus, který se bohužel většinou nevyplatí. Službu nabízí provozovatel bankomatu a je vysoká pravděpodobnost, že kurz, který pro přepočet použije, bude horší než kurz vaší banky. Pokud je navíc vaše karta vystavena k účtu v jiné měně, než je měna nabídnuté konverze, dojde k několikanásobnému převodu mezi měnami. „Když se vám nechce nic kontrolovat, bývá lepší a rychlejší zvolit výběr bez směny a nechat přepočet na své bance. Její směnný kurz bude ve většině případů výhodnější. Stejná situace vás může potkat také při platbě kartou v obchodě. I tady platí, že kurz bez směny u obchodníka bude ve většině případů pro vás výhodnější,“ radí mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Kolik chtějí české banky za výběr z cizozemských bankomatů

Než se vydáte na zahraniční cestu, zjistěte si také, jaký poplatek si za výběr hotovosti z bankomatu účtuje vaše banka. V mnoha případech je navíc možné poplatek při splnění určitých podmínek výrazně snížit nebo dokonce úplně vynulovat. Ušetřit můžete i tím, že budete v zahraničí vybírat z bankomatů, které spadají do stejné finanční skupiny jako vaše domácí banka.

Air bank
Česká spořitelna
ČSOB
Equa

Klient s Malým tarifem (nulový měsíční poplatek) má každý výběr z bankomatu v Evropské unii za 25 korun. Kdo vybírá peníze z bankomatů v Evropské unii a má u Air Bank sjednaný Velký tarif (100 Kč za měsíc), má všechny výběry zcela zdarma. Mimo Evropskou unii je jeden výběr z bankomatu za stovku, bez ohledu na tarif.

Expobank
Fio banka
Komerční banka
mBank

Standardní poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí je u Expobank 2,5 procenta z vybírané částky, minimálně ale 80 korun.  S běžným účtem Expo Global jsou veškeré výběry z bankomatu zdarma. Účet měsíčně stojí 299 korun. Pokud však máte v bance uložena aktiva alespoň ve výši 750 tisíc korun, je jeho vedení zdarma.

Moneta Money Bank
ERA / Poštovní spořitelna
Raiffeisenbank

U Moneta Money Bank je poplatek za zahraniční výběry hotovosti 0,5 procenta vybírané částky a sto korun navrch. Pro klienty s účtem Genius Gold jsou výběry bez poplatku. Pokud máte u Moneta Money Bank uloženo nebo zainvestováno aspoň milion korun, je vedení tohoto účtu zdarma. Jestliže vám na účet měsíčně přijde minimálně 35 tisíc korun, počítejte s poplatkem za vedení 169 korun. V ostatních případech účet stojí 469 korun měsíčně.

Sberbank
UniCredit
ZUNO Bank

Pokud klient Sberbank aktivně používá FÉR konto OPTIMAL, tak vybírá na celém světě z bankomatů zdarma. Samotné vedení FÉR konta OPTIMAL je zdarma při kreditním obratu na účtu od 25 000 korun měsíčně nebo při součtu zůstatku depozitních produktů od milionu korun. Jinak stojí vedení účtu 199 korun. Ostatní klienti za výběr zaplatí 75  korun + půl procenta z vybírané částky.

Rozdíly ve směnných kurzech

Když má banka nízký poplatek za výběr z bankomatu, tak to ještě automaticky neznamená, že bude výběr zaručeně výhodný. Důležitý je totiž i směnný kurz, který má banka na prodej valut nastavený. Připravili jsme pro vás proto srovnání toho, jaký kurz měly banky při výběru z bankomatu jednoho eura na konci května a na konci června tohoto roku. Naše srovnání je však orientační, při výběru z bankomatu se navíc používá směnný kurz ze dne zúčtování transakce – a ten se obvykle neshoduje ani s termínem výběru. Například při výběru z bankomatu dne 30. 6. bude datum zúčtování spadat až do července.

Další rozdíl mezi bankami může být navíc v tom, zda používají vlastní kurz devizy – prodej, nebo se spoléhají na kurz karetních společností, ke kterému si ještě přiúčtují procenta. Například mBank u karet VISA používá kurz karetní společnosti a přičte k němu tři procenta. U karet MasterCard je už ale převalutování podle jejího vlastního kurzu.

Banka

kurz 30. 5. 2016

kurz 30. 6. 2016

Air Bank

27,59

27,66

Česká spořitelna

27,76

27,85

ČSOB

27,54

27,71

Equa bank

27,61

27,71

Expobank

27,57

27,69

Fio banka

27,59

27,72

Komerční banka

27,73

27,78

mBank

27,83

27,92

MONETA Money Bank

27,88

27,96

Poštovní spořitelna/Era

27,54

27,71

Raiffeisenbank

27,71

27,8

Sberbank

27,54

27,71

UniCredit Bank

27,57

27,65

ZUNO Bank

27,53

27,59

TIP: Aktuální kurzovní lístky většiny bank (těch šikovnějších, řekněme) najdete na peníze.cz v sekci Kurzy měn.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2016 10:07, Pavel

Právě v různých kurzech je skrytý zisk banky. například mbank má výběry "nejlevnější", ale kurz 27,93. Ani přímé platby kartou, ke kterým autor článku i banky vyzývaj,í nejsou tím nejlevnějším řešením. Stále si tam banky dávají svůj kurz, který je až o 0,80 Kč/Euro vyšší, než například kurz ve směnárnách, kde koupíte Euro za cca 27,10Kč. A tak banky i autor tvrdí, že je "bezpečnější" mít sebou do zahraničí kartu. Jenže ukrást vám mohou jen hotovost, pokud spoléháte jen na ní a tu snad proboha nikdo nemá veškerou vždy u sebe, ale při zcizení karty vám může někdo vyluxovat týdenní limit karty. Důvod těchto doporučení je zřejmý!! Na jednom euru mají banky marži od 0,50 do 0,80,-Kč, tedy cca 2,2 až 3,0% a při platbě kartou inkasují od obchodníka podle jeho podmínek a velikosti 0,8 až 4 %!! U každého článku, doporučení a analýzy je třeba se ptát - Komu to prospěje?

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2016 7:08, Jarmila

Kde je ERB BANK ??? Zase nic ??? Pak ma ta banka prosperovat :-)

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

30. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

Letní prázdniny jsou tady a kdekdo chystá auto na cestu za dovolenou v zahraničí. Přinášíme rady a tipy, jak se na silnicích v nejoblíbenějších destinacích (a po cestě do nich) vyhnout... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

28. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

1. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

Když od cestovky dostanete něco jiného, než slibovala – a než jste zaplatili – ozvěte se. Poradíme, jak správně reklamovat zájezd.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

9. 11. 2015 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.

Partners Financial Services