Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 9. 11. 2015 | 5 komentářů
Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.
Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Na otočku do Londýna, na prodloužený víkend do Říma. Za tisícovku, maximálně za dvě. Opatřit si levnou letenku dnes není problém, navíc mnohdy let do některé z evropských metropolí vyjde levněji, než cesta autobusem nebo autem. Stačí chvíli brouzdat internetem a webů, které se na levné letenky specializují, najdete hned několik.

Ne všechny ale fungují na stejném principu. Některé využijí i rodiny s dětmi, jiné jsou zase vhodné spíše pro batůžkáře. Provedeme vás nabídkou levných letenek krok za krokem.

Mějte to srovnané

Cestovní pojištění

Kdo ušetří na letence, nemusí šetřit na sobě. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Kdy jdou ceny dolů

Ceny letenek se během roku neustále mění. Jednak vlivem hlavní a vedlejší sezony – nejvytíženější dobou bývají zpravidla letní měsíce, ale také období kolem Vánoc a Nového roku. Mnohem levněji tak může vyjít letenka na podzim nebo na jaře.

Neplatí to ale bez výjimky, levnou letenku můžete sehnat i v létě, musíte být ale hodně trpěliví a za cíl cesty si vybrat některou z typických dovolenkových destinací. 

„Obecně je možné rozlišovat mezi dvěma typy přepravy – pravidelnou a charterovou, kterou objednávají cestovní kanceláře. V pravidelné dopravě jsou cestující namixovaní a zejména díky obchodním pasažérům stoupají ceny těsně před odletem na maximum. V rámci pravidelných letů do všech destinací se tedy obecně doporučuje kupovat letenky okolo dvou měsíců před odletem. U nepravidelných charterových letů je situace opačná. Cestovky doprodávají nevyužité kapacity i za podnákladové ceny, proto je pár dní před odletem cena letenky nejnižší. Jde ale především o klasické dovolenkové destinace jako Turecko nebo Egypt, v zimě pak Karibik,“ vysvětluje David Eiselt, zakladatel webu Cestujlevne.com

S akčními nabídkami ale přicházejí i samotné aerolinky, ať už klasické, nebo nízkonákladové. A někdy ne úplně plánovitě. Na dočasné chyby aerolinek pak čekají takzvaní lovci letenek, kteří tipy na levné letenky sdílejí s ostatními na specializovaných webech.

Peníze.cz cestovatelům

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Kam pro levnou letenku

Webů, které nabízejí levné letenky, najdete celou řadu. Mezi nejznámější patří například Letuška.cz nebo Pelikán.cz, letenku si koupíte také na Studentagency.cz. Jde o klasické vyhledavače, kde najde letenku prakticky kdokoliv – rodiny s dětmi, větší skupiny, ale i jednotlivci. Stačí zadat místo odletu, cílovou destinaci a datum. Systém nabídne možnosti seřazené od nejlevnější po nejdražší. Ještě před pár lety se nabídka těchto vyhledávačů skládala zejména z  letů klasických aerolinek. V poslední době ale hledají i mezi lety nízkonákladových společností.

A právě na nízkonákladové lety se v poslední době zaměřili nováčci na letenkovém trhu jako AZair.cz nebo známější Skypicker.com. Spíše než na rodiny s dětmi ale cílí na cestovatele batůžkáře, pro které není tolik důležité konkrétní datum, skousnou několikahodinové čekání mezi jednotlivými lety a netrvají ani na odletu z Česka. Systém Skypickeru kombinuje nízkonákladové lety, hledá unikátní trasy, které vás dostanou do cílové destinace co nejlevněji. Současně ale nabídne také dražší varianty, bez přestupů a čekání na letišti.

U Skypickeru, stejně jako u dalších vyhledávačů, je ale potřeba počítat s o něco dražší cenou, než jakou nabízejí samotné nízkonákladové společnosti. Marže vyhledávačů se většinou pohybují v řádech stokorun. I tak se ale můžou vyplatit, minimálně časově. Zatímco probrat se nabídkami letů low-cost společností nějakou tu hodinku zabere, vyhledavače najdou vhodné a co nejlevnější kombinace během několika vteřin. Skypicker.com nebo Letuška.cz navíc nabízejí cestujícím garanci doletu – pokud se jeden let opozdí a vy nestihnete navazující, zařídí náhradní let.

Konečně třetím typem jsou stránky zmíněných lovců letenek nebo také sledovacích agentů. Opravdu nejlevnější letenky najdete mnohdy právě u nich. Má to je jeden háček – musíte mít štěstí. Na stránkách jako Cestujlevne.com nebo Honzovyletenky.cz si těžko najdete letenku na předem vybraný termín. Přinášejí totiž tipy na akční nabídky a upozorňují na chyby leteckých společností. Proto se vyplatí sledovat je průběžně nebo si nechat posílat tipy do mailu. Buď se jednoho dne levné letenky do vysněné cílové destinace dočkáte, nebo narazíte na jinou výhodnou nabídku a prostě se rozhodnete, že v lednu poletíte do Malajsie, zastavíte se na Borneu a výlet zakončíte na Bali, protože letenky přijdou jen na 14 tisíc.

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Do metropole s nízkonákladovou společností

Kde konkrétní letenku hledat závisí i na tom, kam se chcete vydat. Pokud se například chystáte jen na pár dní do Londýna, daleko nejvíc se vyplatí, podívat se přímo na nabídku nízkonákladových společností jako je EasyJet, Wizz Air nebo Ryanair. U nízkonákladových společností platíte jen za samotný let, na občerstvení během letu si musíte nechat zajít chuť nebo si připlatit, podobně jako za odbavené zavazadlo – zadarmo jsou pouze příruční zavazadla. I u těch se ale musíte vejít do určitých rozměrů. Zaplatit si můžete ale i výběr konkrétního místa – nejdražší jsou ty s extra prostorem pro nohy. Takové pohodlné místečko může přijít klidně na 384 korun.

Praha–Londýn–Praha

EasyJet

Ryanair

Wizz Air

letenka

1870 Kč

1098 Kč

1598 Kč

letiště

Gatwick

Stansted

Luton

max. rozměry kabinového zavazadla

56×45×25cm

55×40×20cm

43×32×25cm

1 zavazadlo k odbavení

do 20 kg 900 Kč

do 15 kg 420 Kč; do 20 kg 700 Kč

do 23 kg 550 Kč; do 32 kg 550 Kč

výběr sedadla

384 Kč za extra prostor pro nohy, 274 Kč místo nad křídlem; 124 Kč ostatní místa

307 Kč za extra prostor pro nohy; 167 Kč korun místo nad křídlem, 50 Kč ostatní místa

275 Kč za extra prostor pro nohy; 110 Kč místo nad křídlem; 40–70 Kč ostatní místa

náklady na cestu z letiště do centra

674 Kč

376 Kč

410 Kč

Pro srovnání, cesta do Londýna ve stejném termínu s ČSA vyjde na 4787 korun. Let s nízkonákladovou společností se tak vyplatí, i když cestujete s velkým kufrem a dlouhýma nohama.

Kde najít nejlevnější

Co kdybyste se rozhodli, že se chcete na týden podívat dejme tomu do Portugalska. Kde najdete nejlevnější letenku? Srovnali jsme nejen nabídku letenek, ale také dobu letu nebo délku mezipřistání.  Za cenu kolem tří tisíc osm set seženete zpáteční letenku na AZair.cz. Počítat ale musíte s odletem z Berlína a také s přestupem v Basileji, kde si na další let počkáte osm a půl hodiny. A přestupu ani víc jak osmihodinovému čekaní se nevyhnete ani cestou zpět, tentokrát v Bruselu. Víc než den si na další let počkáte, pokud si vyberete kombinací letů od Skypickeru. Na druhou stranu, přestupovat budete v Londýně, kde asi nebude problém najít si na jeden den program. Čekat na další let budete ostatně všude, se Studentagency strávíte na letišti sice nejkratší dobu, nějaký čas ale zabere cesta do Vídně.

 

AZair.cz

Skypicker.cz

Letuška.cz

Pelikán.cz

Studentagency.cz

zpáteční letenka

3841 Kč

5689 Kč

6515 Kč

6275 Kč

5865 Kč

letiště odlet

Berlín

Bratislava

Praha

Praha

Vídeň

letiště přílet

Berlín

Bratislava

Praha

Praha

Vídeň

celkem přestupů

2

2

2

2

2

čas letu

6 h 40 min

9 h 30 min

7 hodin

7 hodin

7 h 50 min

délka mezipřistání

17 h 20 min

37 h 20 min

16 h 55 min

16 h 55 min

6 h 50 min

náklady na cestu na letiště

760 Kč

680 Kč

760 Kč

Co jste schopni snést a za co si raději připlatíte, už je na vás. Podle toho si pak můžete před cestou vybrat konkrétní web, kde budete letenku hledat. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Sbohem moře, sbohem dovolená! Pojišťovny nechtějí pojišťovat cestovní kanceláře

13. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Sbohem moře, sbohem dovolená! Pojišťovny nechtějí pojišťovat cestovní kanceláře

Dražší zájezdy a zánik mnoha cestovních kanceláří. To by prý mohla přinést novela zákona, kterou chce stát lépe chránit klienty zkrachovalých cestovek. Cestovní kanceláře a pojišťovny... celý článek

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

7. 7. 2015 | Petra Dlouhá

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji... celý článek

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Partners Financial Services