Peklo na letišti? Letos zvládneme i víc cestujících, věří

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 8. 6. 2023
Ucpaná letiště, zpoždění, rušení letů... Loňská dovolená přinesla nechtěná dobrodružství. A taky nejasnosti, kdo může za zmeškané letadlo, i když jste přišli s pětihodinovým předstihem. Letošní přípravy na léto jsou prý důkladnější. Ale cestujících bude mnohem víc.
Peklo na letišti? Letos zvládneme i víc cestujících, věří

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Když loni skončila omezení kvůli covidu, lidi na celém světě si chtěli vynahradit dva roky, kdy zůstávali v tuzemsku. Letenky šly na dračku. Jenže letiště během pandemie propouštěla personál, neměla pro něj práci – a když ho pak začala potřebovat, nebylo kde brát. Spousta zaměstnanců už si našla novou práci, leckdy i mimo obor, a ne každému se chtělo zpátky.

Letiště po celé Evropě se od poloviny loňského června kvůli nedostatku personálu potýkala se zpožděními, rušením letů, dlouhými frontami i stávkami přetížených zaměstnanců. „Nejčastěji se to týkalo velkých přestupních letišť,“ vzpomíná Katarína Šuchterová ze společnosti Pelikan.sk.

Kdo vás odškodní, když to uletí

Fronty na odbavení bývaly tak dlouhé, že cestující zmeškali svůj let. Šlo hlavně o některá letiště v Británii, Španělsku, Francii, Nizozemsku, Irsku nebo Německu. Pro cestující, letecké společnosti i letiště to byla úplně nová zkušenost, Na takovou situaci nebyly připraveny ani předpisy na ochranu spotřebitele.

Standardně by vám odškodnění měla zaplatit letecká společnost. „V případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů, pokud odlétáte z letiště ležícího na území Evropské uni s kterýmkoliv dopravcem nebo z třetí země s evropským dopravcem, má cestující právo na bezplatnou péči v podobě ubytování a občerstvení, zajištění přepravy náhradním letem anebo i na finanční odškodnění, a to za přesně definovaných podmínek,“ říká Eduarda Hekšová, šéfka spotřebitelského sdružení dTest.

Jenže v těchhle případech by letecké společnosti k odpovědnosti přišly jako slepé k houslím. A tak se těžko hledalo, kdo je vlastně odpovědný a měl by necestujícím cestujícím škody nahradit. Psali jsme podrobně: Uletí vám letadlo kvůli frontě? Smůla. V odškodnění je díra.

Přestože podobný zážitek měli i mnozí Češi, o odškodnění se zřejmě příliš neprali. „O takových případech jsme loni slyšeli, přímo u nás jsme ale spory neřešili. Není nám tak známé žádné soudní rozhodnutí,“ reaguje například Veronika Rajsiglová z právního projektu VaseNaroky.cz.

Podobnou zkušenost má i společnost Zpožděno.cz, která stejně jako projekt VaseNaroky.cz pomáhá cestujícím získat oprávněné kompenzace od aerolinií.

„Od kolegů z právních poraden tento konkrétní problém evidujeme minimálně. Jedná se o jednotky případů. K soudním rozhodnutím nemáme přístup. Pokud se něco takové řeší soudně, zatím se bude jednat o prvoinstanční rozhodnutí a ta nejsou veřejná,“ přidává se Lucie Korbeliusová ze spotřebitelské organizace dTest. Obdobná je i situace v zahraničí. O případných soudních sporech se zatím nikde nepíše.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojistění podle svých představ

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

  • Chci se pojistit
  • Chci nás pojistit

Korbeliusová dodává, že o trochu častěji teď dTest řeší problémy s nefunkčním online odbavením. Respektive s tím, že se spotřebitel, který nemohl kvůli nefunkčnímu systému provést check-in online, musí odbavit na místě, a ještě za to zaplatit.

Přípravy na hlavní sezonu vrcholí

Letos se pravděpodobně bude létat víc. Z údajů o předběžných rezervacích provedených v prvním čtvrtletí vyplývá, že počet cestujících bude v období od května do září o 35 procent vyšší než loni. Letiště jsou ale letos lépe připravena. To podle Kataríny Šuchterové ze společnosti Pelikan.sk koneckonců ukázala už zimní sezona, která proběhla bez problémů.

„Opět nás čeká náročná letní sezona, na kterou se připravujeme už delší dobu,“ říká předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. „Spustili jsme náborovou kampaň, pozvali zájemce na dva náborové dny, během nichž jsme jim přímo na letišti představili konkrétní pozice, spolupracujeme s cestovními kancelářemi a informujeme cestující o tom, jak se na odlet připravit. Spouštíme také projekty, které nám v příštích letech náročný letní provoz usnadní, jedná se například o výměnu rentgenů na bezpečnostní kontrole,“ popisuje.

Přípravu prý nepodceňuje ani vídeňské letiště. „V létě očekáváme výrazný nárůst cestujících, ale jsme dobře připraveni. Průměrná čekací doba na bezpečnostní kontrole se pohybuje kolem čtyř minut a ani ve špičce obvykle nepřesáhne osm minut. Na rozdíl od ostatních letišť Vídeňské letiště provozuje bezpečnostní kontrolu a většina služeb odbavování cestujících vlastním personálem, takže máme celý proces pod kontrolou,“ ujišťuje mluvčí Peter Kleemann.

Může se hodit

Zdroj: Shutterstock

Když přejíždíte hranice mezi zeměmi Evropské unie, nemusíte mít strach z vyúčtování za roaming. Za telefon platíte jako doma. Když ovšem zamíříte mimo EU, typicky do Švýcarska, může vás jediná fotka na Instagram přijít na pár stovek. Nebo když hranice prochází mezinárodními vodami.

Pozor na drahá data, kde je nečekáte. I v Evropě snadno přijdete o tisíce

Berlínské letiště v uplynulém roce zavedlo v rámci přípravy na novou sezonu různé novinky. „Nainstalovali jsme velké množství samoobslužných strojů, zlepšili výkladu zavazadel a jako první letiště v Evropě jsme zavedli službu BER Runway – bezpečnostní kontrolu na stanovený čas, přes zvláštní vchod. Tato cesta se nám osvědčila a budeme v ní pokračovat,“ uvádí mluvčí letiště Berlin Brandenburg Sabine Deckwerth.

Redakce oslovila i letiště v Bratislavě a Katovicích. Vyjádření ale zatím nepřišla.

S nákupem letenek neotálejte

Připravenost letišť potvrzuje i expert na leteckou dopravu z poradenské společnosti EY Petr Kováč. „Tento rok to bude určitě lepší. Ceny letenek sice vzrostly, ale letiště a letecké společnosti nabraly zpět potřebný personál, takže cestování bude mnohem příjemnější než minulý rok,“ předpovídá.

Vzhledem k očekávanému vysokému zájmu o lety do zahraničí doporučuje nečekat s nákupem letenek na poslední chvíli. „Kapacity jsou pořád nižší než před covidem, i když návrat do předpandemické doby už je v mnoha směrech naplněn. Vyšší ceny letenek zatím zájem o leteckou dopravu nebrzdí. Vyšší jsou totiž především u dálkových linek nebo v luxusnějších segmentech,“ vysvětluje Kováč.

Ačkoliv většina oslovených odborníků očekává klidnější sezonu, určitě neuškodí pár preventivních opatření. „Cestujícím, kteří se rozhodnou letět v nejvyšší sezoně, doporučujeme například létat mimo nejvytíženější dny (místo v pátek nebo o víkendu volit odlet ve všední den), vybírat lety s odletem nebo příletem v méně atraktivní hodiny (brzy ráno nebo pozdě večer), případně upřednostnit lety na menší nebo regionální letiště, aby se vyhnuli davům na hlavních letištních uzlech,“ doporučuje Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka pro zákaznickou zkušenost ze společnosti Kiwi.com. 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services