Novinky na dovolené u moře. Pozor na zákazy a poplatky

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 6. 6. 2023 | 1 komentář
Chystáte se v létě do Chorvatska, Španělska, Itálie nebo Řecka? Vybrali jsme novinky pro turisty a jejich kapsy.

Chorvatsko

Chorvatsko
Zdroj: Shutterstock

Chorvatsko patří mezi nejvyhledávanější cíle českých turistů. V letošní sezoně je čeká několik důležitých změn. Některé platí pro celou zemi, některé jsou omezené na určitá místa.

Chorvatsko

Žádné kuny, už jen eura

Chorvatská euraZdroj: Hrvatska narodna banka

Kuna zůstává už jen jako motiv eurové mince

Chorvatsko letos vstoupilo do eurozóny, kunami tam už proto nezaplatíte. Jedinou platnou měnou je teď euro. Podívejte se, kolik si připlatíte a kde nejvíc. Pokud vám kuny zbyly z loňska, přečtěte si, kde je v Chorvatsku vyměnit.

Chorvatsko

Bez kontrol na hranicích

Chorvatské hraniční razítkoZdroj: Shutterstock

Razítko už na hranicích do pasu na památku nedostanete

Chorvatsko je od letoška taky součástí schengenského prostoru. Byly zrušeny hraniční kontroly na více než 70 hraničních přechodech, včetně těch se Slovinskem a Maďarskem. Pro Čechy, kteří jedou k moři autem, to znamená méně čekání. Od 26. března skončily také letištní kontroly dokladů při cestování mezi zeměmi Schengenu a Chorvatskem.

Chorvatsko

V neděli nejspíš nenakoupíte

KošíkyZdroj: Shutterstock

V neděli nejezdíme

Chorvatsko chystá zákaz prodeje v neděli a svátek. Výjimku budou mít obchody na nádražích a letištích, v přístavech a na lodích, na benzinkách, v kempech, nemocnicích, hotelech a v kulturních institucích. Nakoupit v neděli bude možné na trzích a rodinných farmách. Jak uvedl ministr hospodářství rozvoje Davor Filipović pro deník BokaNews, očekává se, že nový zákon začne platit 1. července.

Kromě nedělí by se to tedy v létě mělo týkat ještě Dne vítězství v sobotu 5. srpna a svátku Nanebevzetí Panny Marie v úterý 15. srpna.

Chorvatsko

Poplatek za sprchu

Chorvatská plážová sprchaZdroj: Shutterstock

Ilustrační sprcha

Na turisty, kteří míří do města Krk na stejnojmenném ostrově, čeká od 1. června poplatek za sprchování na městských plážích. Jak uvádí portál Danas.hr, ve městě Krk vyjde půl minuty sprchování na 20 centů (necelých pět korun).

Chorvatsko

Stop nevhodnému chování

Chorvatská plážová sprchaZdroj: Shutterstock

Nečurejte na terén

Chorvatský Split už má po krk turistů, kteří se neumějí chovat na veřejnosti nebo dokonce znečišťují či poškozují historické památky. Podle listu Dnevik zaplatí za močení na nevyhrazených místech, koupání ve fontánách, lezení po památkách, spaní v parcích nebo konzumaci alkoholu v historickém centru mimo restaurace pokutu ve výši 300 eur (7085 Kč). Blinkání na veřejnosti vyjde na 150 eur (3543 Kč).

Itálie

Itálie
Zdroj: Shutterstock

Itálie v posledních letech zavádí nové pravidlo nebo zákaz každý rok. Prakticky všechny souvisí s nadměrným počtem turistů a jejich chováním. Letos přibyla zatím jen jedna, ale stojí za to asi připomenout i ty starší. Ať vás nezaskočí.

Itálie

Portofino: selfie a zmiz

PortofinoZdroj: Shutterstock

Malebné ligurské zákoutíčko. Foťte rychle!

Poslední a letos zatím jediné opatření platí od dubna a dotkne se turistů, kteří navštíví populární městečko Portofino a budou se chtít vyfotit na některém ze dvou oblíbených míst pro selfie. Za to, že se tam zdrží nepřiměřeně dlouho a budou bránit průchodu nebo průjezdu, můžou dostat pokutu až 275 euro (6500 Kč).

Zákaz zdržování platí nejen pro ty, kteří si pořizují selfie. Úřady se tímto způsobem snaží zabránit přelidnění během hlavní sezóny. Jak uvádí server Thrillist, novinka bude platit každý den od rána do 18 hodin až do 15. října.

Itálie

Starší zákazy: nelezte do fontán, žádná známka punku

PísekZdroj: Only Fabrizio / Shutterstock

Visací zámek v Římě leda do uší

Pár pravidel a omezení, které Itálie zavedla v posledních letech.

Jak píše LonelyPlanet, mastná pokuta je za koupání ve fontánách a šplh po památkách. Do problémů se můžete dostat, když si sednete nebo lehnete před obchody, historické památky nebo mosty nebo budete jíst v ulicích historických center či v blízkosti památek.

V Římě a Benátkách je zakázáno připevňovat takzvané zámky lásky na mosty a pořádat pikniky na veřejných prostranstvích. V centru Benátek zapomeňte na jízdu na kole, na náměstí svatého Marka nekrmte ptáky a nezkoušejte ani plavat nebo se potápět v kanálech.

Itálie

Starší zákazy: oblečte se, nepašujte písek

PísekZdroj: Shutterstock

Neodvážejte z pláže pláž!

Pozor si dávejte na oblečení. Chodit bez košile nebo v plavkách ve městě se nemusí vyplatit. 

Neodvážejte si z Itálie písek – je to pokládáno za vážný přestupek. Na Sardinii vám za krádež písku hrozí dokonce až šest let vězení.

Španělsko

Španělsko
Zdroj: Shutterstock

Také Španělé mají plné zuby neukázněných a nevychovaných turistů. V letošním roce zavedli na různých místech hned šestero nových pravidel, která mají návštěvníky usměrnit. 

Španělsko

Kouření škodí peněžence

VajglyZdroj: Shutterstock

Nešpačkujte!

Už v loňském roce Španělé zakázali kouření na všech deseti plážích v Barceloně. Za nedodržení pravidla hrozí v regionu pokuta. Letos příkladu následovaly i Baleárské ostrovy, které zakázaly kouření na 28 svých plážích.

Na Ibize patří mezi nekuřácké pláže Playa de Santa Eulalia del Río a Playa de Talamanca. Na Menorce se můžete vydat do Binissafúller nebo Platja Gran. Na Mallorce platí zákaz kouření na plážích Sant Joan, Sa Platgeta, Santa Ponsa, Cala Estància, Cala Sant Vicenç a Caló des Moro. Na to, že je pláž nekuřácká, vás upozorní čtyři metry vysoký transparent. Místní zastupitelstvo zatím nezavedlo žádné pokuty. Doufá, že návštěvníci budou nová pravidla dodržovat.

Španělsko

Alicante. P-š-t!

HlukZdroj: Shutterstock

A sekačku taky na pláž netahejte!

Pokud letos zamíříte do města Alicante, pozor na nové předpisy o hluku. V roce 2019 město začalo návštěvníkům a zábavním podnikům dávat pokuty za nadměrný hluk od 600 do 30 000 euro. V letošním roce přitvrdilo a turisté můžou dostat pokutu i za to, že mluví příliš nahlas, pouštějí si hudbu na pláži nebo dokonce když dělají hluk nábytkem, který přesouvají na terasách v dobách nočního klidu, uvádí britský deník Mirror.

Španělsko

Omezený all-inclusive

DrinkZdroj: Shutterstock

Zelená, oranžová, červená – stop. Další tři až večer.

Španělské úřady vnímají opilé a hlučné turisty jako obrovský problém. Města Magaluf, El Arenal, Playa de Palma na Mallorce a Sant Antoni na Ibize proto zavedla limity na pití v rámci programů all-inclusive. Hosté si v rámci těchto balíčků mohou dát už jen šest alkoholických nápojů denně – tři v době oběda a tři v době večeře. Jakékoliv další alkoholické nápoje si pak budou muset zaplatit zvlášť, píše server britského radia Heart.

Španělsko

Nový dress code

DrinkyZdroj: Shutterstock

V baru barbarem?

Už od loňského roku platí v některých barech a restauracích na Mallorce pravidla, která mají zajistit, aby se turisté oblékali způsobem, který místní obyvatelé považují za vhodný. Mezi zakázané kousky patří například tílka bez ramínek, plavky jakéhokoliv druhu nebo třeba fotbalové dresy. Před cestou si proto ověřte, zda se nový dress code netýká i místa, které chcete navštívit.

Španělsko

Konec nelegálním večírkům na lodích

What about a boat?Zdroj: Shutterstock

Jsme tu správně na ilegální party na lodi?

Úřady na Baleárských ostrovech se snaží zastavit nelegální večírky na lodích, které jsou oblíbené hlavně na Ibize a Mallorce. Účastníci i pořadatelé můžou nově dostat pokutu až do výše 25 tisíc eur.

Španělsko

Turistická daň

Sevilla BarcelonaZdroj: Shutterstock

Tohle je ze Sevilly. V Barceloně by vás zdanili!

V Barceloně a Valencii si letos turisté za svůj pobyt připlatí. Zatímco Barcelona turistickou daň pouze zvýšila, a to od dubna na 2,75 eura, Valencie ji letos teprve zavede. Prozatím to vypadá, že k zavedení dojde až ke konci roku nebo začátkem příštího roku. Počítá se s částkou od 50 centů do dvou eur za noc.

Řecko

Řecko
Zdroj: Shutterstock

Letos zatím žádné velké změny. Athény se sice počátkem roku připojily k 22 dalším evropským městům, která vyzývají Evropskou komisi, aby nějak regulovala krátkodobé pobyty typu Aribnb, ale žádné další akce proti turismu nemáme ani z Athén, ani ze zbytku Řecka hlášené.

Řecko

Jeďte jinam. Ale u nás!

RozbitýZdroj: Trakadas Ilias / Shutterstock

Táto, ta Olympie je Nějaká rozbitá. Jedem jinam, ještě to bude na nás.

Nové poplatky, pravidla ani zákony pro turisty tu nejsou na pořadu dne. Jediné, co Řecko, stejně jako mnohé další země, řeší, je nadměrná turistika. Na rozdíl od Itálie a Španělska, které nešetří novými pravidly a omezeními, jde ale Řecko zatím spíše cestou domluvy a žádá turisty, aby místo známých turistických míst vyzkoušeli také ta méně provařená.

„Řecko není jen slunce a pláž a nejsou to jen ostrovy. Pláže na severu jsou stejně krásné jako ty na jihu. Taková místa navíc nikdo nezná,“ říká pro portál TravelOffPath generální tajemník Řecké národní organizace cestovního ruchu Dimitris Fragakis s tím, že kvalitní dovolenou v Řecku můžete strávit, i když to nebude zrovna na některém z míst, které kolonizovali influenceři.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za koruny dostanete víc než loni. O kolik si Češi polepšili v cizině

30. 5. 2023 | Lukáš Raška | 2 komentáře

Za koruny dostanete víc než loni. O kolik si Češi polepšili v cizině

Nebýt inflace, je to dobrá zpráva před dovolenou. Česká koruna meziročně posílila. V zemích, kam Češi nejčastěji vyrážejí na dovolenou, za ni dostanete víc než před rokem. Kurzy porovnal... celý článek

Do Chorvatska s eurem. Kolik si připlatíte a kde nejvíc

28. 5. 2023 | Jana Divinová | 1 komentář

Do Chorvatska s eurem. Kolik si připlatíte a kde nejvíc

Nejdřív ta dobrá zpráva: Do Chorvatska tentokrát dojedete bez hraničních kontrol. A teď ta špatná: Ceny jsou o hodně vyšší – a ještě stoupnou.

Kdy vyměnit eura na dovolenou? Tak silná koruna už dlouho nebyla

11. 5. 2023 | Jana Divinová

Kdy vyměnit eura na dovolenou? Tak silná koruna už dlouho nebyla

Patnáct roků jste za koruny nedostali tolik eur nebo dolarů jako teď. Vyplatí se vyměnit si peníze na dovolenou za výhodný kurz hned, nebo stačí počkat si do léta?

Uletí vám letadlo kvůli frontě? Smůla. V odškodnění je díra

28. 7. 2022 | Jana Divinová | 4 komentáře

Uletí vám letadlo kvůli frontě? Smůla. V odškodnění je díra

Evropská letiště nemají dost personálu. Cestující tráví hodiny ve frontách na odbavení, i tak ale často zmeškají let. A nikdo neví, po kom žádat odškodnění za zkaženou dovolenou nebo... celý článek

Partners Financial Services