Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 21. 3. 2024
Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Zdroj: Letiště Praha

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma nebo Kišiněv. 

Naopak letos z letní nabídky podle mluvčí Kláry Divišové zmizí Jerevan, Mascat a Salala.

Nový letový řád platí od neděle 31. března až do 26. října.

„Prioritou dalšího rozvoje leteckých spojení nadále zůstávají dálkové linky do Asie a Severní Ameriky. Konkrétně jednáme s dopravci o pravidelných spojeních s Hanojí, Pekingem, Dillí, Bangkokem nebo New Yorkem. Všechny tyto destinace mají svůj obchodní potenciál nejen v případě příjezdového cestovního ruchu, ale jsou zajímavé i z pohledu dovolenkového segmentu, přepravy zboží a poptávky obchodní klientely,“ říká Jiří Pos, předseda představenstva společnosti Letišta Praha.

Letiště zároveň posílí už zavedené lety – například do Londýna, Antalye, Paříže, Amsterdamu, Milána, Barcelony, Kodaně nebo Osla.

V Praze se objeví také noví dopravci. Premiéra čeká společnost Qanot Sharq Airlines, která spojí Prahu s Taškentem, dále dopravce SCAT Airline (do Astany), aerolinky FlyOne (do Kiniševa), Arkia (do Tel Avivu) a KM Malta (na Maltu).

Podle ředitele rozvoje leteckého obchodu Jiřího Vyskoče by mělo letiště ke konci příštího roku nebo začátkem roku 2026 dosáhnout objemu odbavených cestujících z doby před pandemií.

„Předpokládáme, že za celý rok odbavíme přes 16 milionu cestujících. Nicméně nám kvůli válce na Ukrajině stále chybí přes jeden a půl milionu cestujících a šestnáct destinací konkrétně z Ruské federace, Ukrajiny a Běloruska. Ty aktuálně nejsou provozované. Po jejich odečtení jsme prakticky na 100 procentech roku 2019,“ říká Vyskoč.

Nové pravidelné destinace na Letišti Praha:

  • Astana
  • Brindisi
  • Dubaj World Central
  • East Midlands
  • Florencie
  • Izmir
  • Kišiněv
  • La Palma
  • Ponta Delgada
  • Poznaň
  • Tallinn
  • Taškent
  • Verona

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková si myslí, že cestovky letos čeká podobně úspěšný rok jako loni.

„Cestovní kanceláře a agentury očekávají letos nadále vysoké objemy zájezdů, avšak s nižší profitabilitou kvůli vývoji směnného kurzu CZK/EUR. Většina cestovních kanceláří nezdražuje, avšak nelze to v příštích měsících vyloučit s ohledem na dlouhodobější výhled oslabené koruny,“ upozorňuje Chaloupková.

Podle Jana Bezděka, šéfa komunikace cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours, je letos zájem Čechů o letní zájezdy asi o třetinu vyšší ve srovnání s rekordní loňskou sezónou.

„Vrací se trend, kdy si klienti nebojí objednat dovolenou i několik měsíců dopředu a to hlavně s ohledem na zkušenost z posledních sezón, kdy byla last minute nabídka kvůli velkému zájmu omezená,“ říká Bezděk.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Na špici zájmu se podle něj drží prověřené tradiční destinace, jako jsou řecké ostrovy, Turecká riviéra, Mallorca, Egypt, Tunisko nebo SAE. „Standard požadovaných služeb se neustále zvyšuje – nejčastěji klienti volí 4* nebo 5* hotely s all inclusive stravou ideálně přímo na pláži,“ dodává. 

Podobně mluví za Čedok Kateřina Pavlíková. „Vůbec nejoblíbenější jsou u cestovatelů řecké ostrovy Kréta či Rhodos, Turecká i Egejská riviéra, Zlaté Písky a Slunečné pobřeží v Bulharsku či Španělsko, ať už pevnina, tak Mallorca nebo Kanárské ostrovy. Jednoznačným skokanem roku je pak Albánie, stále oblíbenější je také Černá Hora a egyptské letovisko Marsa Matrouh u Středozemního moře,“ vyjmenovává dovolenkové favority.

Pavlíková souhlasí i s tím, že standard Čechů se během dovolené neustále zvedá. Kromě hotelů s více hvězdičkami a all inclusive stravou si lidé neváhají připlatit za výlet s česky hovořícími průvodci, mají zájem o výběr konkrétního sedadla v letadle nebo catering na palubě. „Roste i zájem o luxusní a adults only hotely, zajímavé zážitky nebo dosud méně objevené destinace,“ doplňuje mluvčí Čedoku.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Partners Financial Services