Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Zdroj: Shutterstock

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost je omezena pouze na kalendářní den, končí tedy vždy o půlnoci.

Jinak řečeno: i když řidič koupí elektronickou známku například v deset hodin večer a chce někam jet přes noc, bude platná pouhé dvě hodiny. Za jízdu bez platné známky mu pak hrozí pokuta až pět tisíc korun na místě nebo až 20 tisíc ve správním řízení. V praxi za poslední rok dosahuje průměrná pokuta 1100 korun, řekla policejní mluvčí České televizi. 

Na dva kalendářní dny se přitom už vyplatí koupit desetidenní známku, která stojí 270 korun. 

„Cenový rozdíl oproti desetidennímu kupónu je relativně malý. To vychází i ze společných pravidel Evropské unie. Zachovali jsme navíc stejnou logiku platnosti na celé kalendářní dny, jakou mají i ostatní kupóny,“ odpověděl ministr dopravy Martin Kupka na sociální síti X lidem, kteří kratší platnost kritizovali. Jeden kalendářní den je podle něj stanoven na základě evropské legislativy, která termín 24 hodin nepoužívá.

Proč není možné platnost upravit tak, aby trvala skutečně 24 hodin od aktivace? „Řešení platnosti na 24 hodin by znamenalo nutně rozdílný a technologicky v daném čase obtížně proveditelný způsob nakládání s tímto druhem poplatku ve srovnání s ostatními druhy poplatků, které jsou vázány na kalendářní den,“ vysvětluje Jan Jakovljevič z ministerstva dopravy. Shodný přístup bude podle dostupných informací užívat také sousední Rakousko a Slovensko, dodává.

Možnost koupit si jednodenní dálniční známku dosud v Česku chyběla. Nepřinesl jí ani start elektronických známek od prosince 2020. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva dopravy by to pro majitele aut bylo nevýhodné, protože cena jednodenní známky by se musela přibližovat ceně desetidenní – aby to pro změnu nebylo nevýhodné pro stát. 

Jednodenní známku teď muselo Česko zavést, stejně jako další státy, kvůli evropské směrnici. Ta mimo jiné určuje také cenový strop kratších známek jako určité procento z ročního poplatku: měsíční známka musí stát maximálně 19 % ročního poplatku, desetidenní maximálně 12 % a denní maximálně 9 %. Přestože roční známka v Česku od března zdražila z 1500 na 2300 korun (poprvé od roku 2012), měsíční kvůli zmíněnému stropu zlevnila na 430 korun a desetidenní na 270 korun. 

Jakovljevič připouští, že na vstřícnějším přístupu k jednodenní známce by stát prodělal. Zavedení 24hodinového platnosti by vedlo k odlivu zájmu o 10denní kupon, předpokládá ministerstvo dopravy. „Jiný přístup by znamenal významné snížení příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury,“ zdůrazňuje. Peníze z dálničních známek se vrací do výstavby a údržby dálnic, ujišťuje Kupka.

Zdroj: edalnice.cz

Oficiální web upozorní na kratší platnost hned při zadávání údajů, ještě jednou pak při shrnutí nákupu před zaplacením.

Ministerstvo dopravy spolu s Českou obchodní inspekcí zároveň v únoru znovu varovaly před nákupem dálničních známek z neoficiálních zdrojů, tedy mimo oficiální státní web eDalnice.cz. 

Začátkem roku se totiž začaly množit stížnosti na přemrštěné ceny u některých obchodníků.

„Pokud dochází k přeprodeji dálničních známek neautorizovanými osobami, prodávající musí zákazníka jednoznačně informovat o ceně, kterou si účtuje za poskytnutí služby, a o celkové ceně. Kupující tedy musí znát od začátku nejen celkovou částku, ale také hodnotu jednotlivých položek, z které se celková cena skládá,“ upozornila inspekce.

Vedle oficiálního webu lze dálniční známku bez přirážky zakoupit také na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil.

 

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services