Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 22. 1. 2024
Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Zdroj: Shutterstock

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Zatímco na českých silnicích se řidiči mohou elektronickou verzí karty prokazovat už několik let, ve zbytku Evropy se na to stále spolehnout nelze. „To je důvodem, proč vždy doporučujeme při jízdě do zahraničí si raději vytisknout zelenou kartu,“ vysvětluje Martin Podávka, člen představenstva Pillow pojišťovny.

Od léta 2020 stačí mít tento mezinárodně uznávaný doklad o existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (neboli povinného ručení) vytisknout i černobíle – tedy v takzvané bílé variantě.  

A od příštího roku by to mělo být ještě jednodušší. Organizace Council of Bureaux totiž rozhodla o tom, že skoro padesátka evropských zemí zapojených v systému zelených karet musí od 1. ledna 2025 kartu akceptovat v elektronickém formátu PDF.  

Soubor si stačí uložit do mobilního telefonu. Některé pojišťovny tuto funkci nabízejí i v rámci svých aplikacích. Kromě Pillow mezi ně patří například Allianz, ČSOB Pojišťovna nebo Direct.

„Zelená, respektive bílá karta je pro naše klienty dostupná v aplikaci ČSOB Smart. Dokonce se stačí v této aplikaci hlasem obrátit na naši digitální asistentku Kate, která ji klientovi okamžitě vyhledá a ukáže na obrazovce mobilu,“ popisuje mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Vlastní aplikaci nabízí pro tyto účely také Allianz. „Máme aplikaci MojeAllianz, klienti v ní zelenou kartu najdou. Mají na to přímo tlačítko a samozřejmě se dá i stáhnout,“ říká mluvčí Marie Petrovová.

Kooperativa aplikaci nechystá, nicméně zelenou kartu vystavuje klientům i v elektronické podobě. „Mohou si ji stáhnout například v Klientské zóně na webu Kooperativy, kde najdou všechny své smlouvy. Pak si ji mohou uložit do mobilního telefonu, buď v PDF, nebo mohou využít aplikaci YourPass. Speciální aplikaci neplánujeme,“ říká mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

"Pokud má klient souhlas s elektronickou komunikací, zasíláme mu tento dokument na e-mail a má možnost si jej stáhnout jako PDF, a mít jej tak k dispozici pro případné využití v mobilu. Navíc si může stáhnout aktuální zelenou kartu do telefonu z klientské zóny pojišťovny," uvádí mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Generali Česká pojišťovna se chystá aplikaci s rozsáhlejšími službami spustit na jaře. „Zelená karta přitom v aplikaci bude dostupná i v offline režimu, tedy pokud telefon nebude na signálu,“ popisuje mluvčí Honza Marek. Pojišťovna nabízí klientům kartu i v PDF formátu. „Což je v praxi velmi dobře využitelné, například pro potřeby doložení policii a podobně,“ dodává.

„Nepočítá se s tím, že by celý kontinent toto uznával v jednom stanoveném okamžiku. Doporučujeme pro jakékoli zahraniční cesty stále vozit i papírovou zelenou kartu,“ upozorňuje mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Tato pojišťovna ji bude posílat i nadále, dodává.

V Česku se řidiči letos zbaví povinnosti prokazovat se zelenou kartou osvobozeni úplně – pravděpodobně od září. Umožní to nový zákon o povinném ručení, který by měli ve středu potvrdit senátoři. Pojišťovny pak budou muset zasílat informaci o každém vzniklém povinném ručení prakticky okamžitě do centrální databáze, do které bude mít přístup také policie.

Které pojišťovny nabízejí povinné ručení?

  • Allianz
  • Česká podnikatelská pojišťovna
  • ČSOB pojišťovna
  • Direct
  • Euro Insurances DAC
  • Generali Česká pojišťovna
  • Hasičská vzájemná pojišťovna
  • Kooperativa
  • Pillow
  • Slavia pojišťovna
  • UNIQA

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services