Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 28. 12. 2023
Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Zdroj: Shutterstock

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. O schválení novely příslušné vyhlášky informovalo ministerstvo dopravy. 

„Novinky vycházejí ze změn v rámci schválené velké novely zákona o silničním provozu a zároveň dochází k zapracování zkušeností z praxe jako reakce na aktuální trendy vývoje silničního provozu,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

O využívání a umístění nových značek mohou rozhodnout příslušné správní úřady.

Projděte si hlavní novinky:

Sdílená zóna Dopravní značka IZ 10a
Zdroj: ministerstvo dopravy

Zavedení dopravní značky IZ 10a „Sdílená zóna“. Označuje oblast, kde kromě obecných pravidel provozu na pozemních komunikacích platí zvláštní pravidla pro provoz ve sdílené zóně.

Sdílená zóna je zastavěná oblast, jejíž začátek je označen dopravní značkou „Sdílená zóna“ a konec je označen značkou „Konec sdílené zóny“. Je určena k užívání všemi účastníky silničního provozu.

Ve sdílené zóně musí účastníci provozu na pozemních komunikacích dbát zvýšené ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům provozu, které nesmí ohrozit. Řidiče tramvaje nesmí ostatní účastníci ani omezit a tramvaj má vždy přednost v jízdě.

Ve sdílené zóně smějí chodci a cyklisté užívat pozemní komunikaci v celé její šířce. Přijíždí-li vozidlo s právem přednostní jízdy, chodci musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí tohoto vozidla.

Ve sdílené zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km/h. Stání motorových vozidel je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. Stání jízdních kol a jiných nemotorových vozidel je dovoleno jen na místech k tomu určených.

Konec sdílené zóny Dopravní značka IZ 10b
Zdroj: ministerstvo dopravy

Konec sdílené zóny označuje nová dopravní značka IZ 10b.

Značka může být při výjezdu ze sdílené zóny umístěna i jen po levé straně vozovky z opačné strany značky „Sdílená zóna“.

Sdílená zóna je nové dopravně urbanistické řešení míst určených pro užívání všemi účastníky silničního provozu. Sdílené zóny mohou být nově zřizovány v rámci úpravy center měst a obcí za účelem optimálního využití veřejného prostoru a současně ke zklidnění dopravy, dodává ministerstvo.

Parkoviště P+D Park & Drive dopravní značka IP 30f
Zdroj: ministerstvo dopravy

Nová dopravní značka IP 30f Parkoviště P+D (Park & Drive).

Označení typu parkovišť určených pro zaparkování vozidel, jejichž řidiči budou odtud bezprostředně pokračovat do centra města jako spolujezdci v jiném vozidle. Na rozdíl od existujících parkovišť typu P+R nebo K+R zde nedochází ke změně druhu dopravy, ale jen k přestupu více osob do jiného vozidla.

Pro lepší představu konkrétního využití si lze představit výhledově využití například v okolí sjezdu z D1 Velké Popovice, upřesňuje ministerstvo dopravy. Parkoviště typu P+D jsou dnes úspěšně provozována v Rakousku, v Německu, v Belgii, Francii nebo v Nizozemsku, dodává.

Bezpečný odstup dopravní značka IP 32
Zdroj: ministerstvo dopravy

Úprava vizuální podoby dopravní značky IP 32 „Bezpečný odstup“. Vlevo je dosavadní, vpravo nová podoba.

Ministerstvo věří, že pozměněná podoba bude pro řidiče srozumitelnější a lépe jim připomene, jak odstup správně dodržet.

Zatímco dříve na značce bylo vyobrazeno jedno vozidlo a za ním dvě šipky, nyní jsou dvě šipky mezi dvěma auty. Vzniká tak vhodná mnemotechnická pomůcka: bezpečný odstup = 2 sekundy = 2 šipky.

Jde o minimální bezpečný odstup při nejvyšší dovolené rychlosti za běžných podmínek.

Servisní místo pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel dopravní značka IJ 15
Zdroj: ministerstvo dopravy

Nová dopravní značka IJ 15 „Servisní místo pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel“ (obytných automobilů a obytných přívěsů).

Podobné označení míst, kde je možné z obytných vozidel vypustit odpadní vody a načerpat vodu čerstvou, funguje v zahraničí. 

„K označení servisních míst pro tyto účely chybí vhodná dopravní značka nebo symbol. Tam, kde se provozovatelé infrastruktury snažili o řádné označení, se jednalo o využití značky parkoviště ve spojitosti se symbolem obytného automobilu nebo přívěsu. Servisní místo však neplní funkci parkoviště, naopak je vyžadována co nejvyšší míra fluktuace vozidel v tomto prostoru. Bohužel při nedostatku parkovacích míst jsou právě takto označená místa k parkování využívána a jejich řidiči odkazují na odpovídající užívání v souladu s dopravním značením,“ vysvětluje ministerstvo.

Terénní sociální služba piktogram značka
Zdroj: ministerstvo dopravy

Zavedení speciálního označení vozidla O 5c „Terénní sociální služba“.

Vozidla provozovatelů terénních sociálních služeb budou toto označení využívat k prokázání nároku na parkování.

Zákon nově umožní řidiči vozidla poskytovatele sociálních služeb v jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné poskytnout mimořádné výhody v silničním provozu ve stejném rozsahu, jaký mají lékaři konající návštěvní službu a řidiči vozidla poskytovatele domácí zdravotní péče.

Piktogram e-auto elektromobil dopravní značka
Zdroj: ministerstvo dopravy

Nová podoba piktogramu e-auta.

„Změnou vizuální podoby symbolu č. 211 pro elektromobil dochází ke sjednocení se symbolem nejčastěji užívaným napříč státy EU a tedy k většímu porozumění označení zahraničními řidiči,“ vysvětluje ministerstvo dopravy.

Elektrokoloběžka piktogram dopravní značka
Zdroj: ministerstvo dopravy

Nový piktogram e-koloběžky.

„Zavedením určeného symbolu č. 229 pro elektrokoloběžku reagujeme na aktuální rozmach tohoto městského dopravního prostředku,“ píše ministerstvo dopravy.

 

Zastavovací terč pro střídavý provoz
Zdroj: ministerstvo dopravy

Vyhláška nově zmiňuje zastavovací terč pro střídavý provoz.

Terč slouží k zastavování vozidel k tomu určenou osobou podle zákona, a to zejména při obousměrném provozu v jednom jízdním pruhu při přechodné úpravě provozu na pozemní komunikaci.

Terč se užívá tak, že strana se symbolem dopravní značky „Zákaz vjezdu všech vozidel“ směřuje k vozidlům, kterým se dává znamení k zastavení vozidla, a zelená strana směřuje k vozidlům, která mohou pokračovat v jízdě.

Návěst před křižovatkou pro cyklisty dopravní značka IS 20
Zdroj: ministerstvo dopravy

Úprava významu a užití dopravní značky IS 20. Nově se bude jmenovat jen „Návěst pro cyklisty“, dosud měla název „Návěst před křižovatkou pro cyklisty“. 

Značka informuje například o směru a čísle cyklistické trasy, o jejím průběhu v místě křížení nebo křižovatky a podobně.

Vypuštění sousloví „před křižovatkou“ z názvu značky znamená, že ji bude možné legálně umístit i kdekoliv jinde (i v křižovatce, za křižovatkou, v průběhu úseku a podobně), což je podstatná část případů jejího praktického užití (například i běžné napojení stezky nebo pěší či obytné zóny na jinou pozemní komunikaci zpravidla není řešeno jako křižovatka).

Nová jednodušší definice reaguje také na to, že ani z hlediska významu a užití značky se vůbec nemusí nutně jednat o křížení více značených cyklotras (jak je dosud uvedeno ve vyhlášce), ale například o vyobrazení průběhu jedné značené cyklotrasy danou lokalitou, odbočení k vybranému cíli ze značené trasy a podobně.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

auta, doprava

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services