Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 16. 2. 2024 | 1 komentář
Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Zdroj: Shutterstock, Bulharská národní banka

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z motivů nynějších bulharských leva. 

Na lícové straně centových mincí (1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů) bude madarský jezdec. To je obří reliéf vytesaný v raném středověku vysoko do skály nedaleko dnešního města Šumen, součást světového kulturního dědictví.

Týž motiv je dnes na aversu bulharských stotinek, tedy drobných mincí. Slovo stotinka, případně stotinki (v cyrilici стотинка, стотинки) se ostatně objeví na bulharských centech – znamená koneckonců totéž jako cent, setinu či setiny. Kromě něj bude siluetu jezdce doplňovat slovo България, tedy Bulharsko, a rok ražby.

Námětem eurové mince bude bulharský průkopník křesťanství, poustevník Ivan Rilský. Světec a patron Bulharska, který své zázraky konal v devátém a desátém století, je ve století jednadvacátém na jednolevové minci. Na euru bude zobrazený úplně stejně, tedy včetně svatozáře.

Bulharská eura ve fotogalerii

Právě o svatozář bojovalo v roce 2012 Slovensko, když chystalo pamětní euromince se svatým Cyrilem a Metodějem. „V rámci pripomienkového konania požiadala Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie niektorých symbolov z návrhu mince v rámci uplatňovania princípov náboženskej neutrality, a to konkrétne o odstránenie svätožiary a krížov z pália,“ konstatovala tehdy mluvčí Národnej banky Slovenska Petra Pauerová. Pálium je další náboženský smybol, arcibiskupská insignie nošená kolem krku.

Slovensko návrh podoby své nízkonákladové výroční dvoueurovky uhájilo a Bulharům umetlo cestu.

Svatého Ivana Rilského doplní na národní straně eura nápisy euro a Bulharsko (евро, България) a letopočet. Ty budou i na dvoueurové minci, jejímž národním motivem je Paisij Chilendarski, pravoslavný kněz a buditel z 19. století. Dnes jeho portrét najdeme na minci v hodnotě dva leva. Aby pravoslavného národního dědictví nebylo málo, dvoueurovka bude mít ještě po obvodu nápis Боже, пази България – Bože, ochraňuj Bulharsko.

Anketa

Chcete euro?

Bulharská centrální banka (BNB) už do své mincovny objednala mincovní střížky, tedy kovové kotoučky, ze kterých se mince razí. „Až budeme mít zkušební ražbu, musí euromince certifikovat Evropská centrální banka. Získání certifikátu pak znamená, že Bulharská národní banka může pokračovat ve výrobě zbytku euromincí,“ řekl zástupce guvernéra BNB Andrej Gjurov. Celkem se Bulharsko chystá vyrobit zhruba 800 milionů euromincí a pak podle potřeby množství oběživa doplňovat.

Pokud Bulharsko splní nezbytné podmínky, vstoupí do eurozóny k 1. lednu 2025. Původní termín byl začátek tohoto roku, ukázal se ale jako nereálný.

Jaké bude české euro?

Zdroj: Pleska/Dall-e

A až bude české euro, co bude na něm? My pár nápadů máme. Chceme slyšet i vaše! 

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Co je leva

Zdroj: Shutterstock

Je bulharská měna levá? Ani ne. Pravá bulharská měna je lev – jeden lev, dva leva. Není to jediná evropská země, jejíž peníze se jmenujou po králi zvířat. A zvířecích měn je víc: 

Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech

 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

20. 9. 2023 | Gabriel Pleska

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku snad i utrhli, protože na rozdíl od nás vidí, jaký poklad v ní držíme. Za zdánlivě obyčejnou desetikorunu... celý článek

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

20. 4. 2023 | Gabriel Pleska

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

Soutěž o světovou bankovku uplynulého roku vyhrál orel opičí na filipínské tisícovce. Šestici oceněných si společně s dalšími nominovanými můžete prohlédnout v galerii. Titul uděluje... celý článek

Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

12. 7. 2022 | Jana Divinová

Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

Vstup Chorvatska do eurozóny od začátku roku 2023 definitivně schválili ministři financí Evropské unie.

Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech

6. 7. 2022 | Gabriel Pleska

Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů... celý článek

Partners Financial Services