Zbývá měsíc. Jak se zbavit dluhů u sociální a finanční správy

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 3. 11. 2023
Už jen do 30. listopadu lze využít takzvané milostivé léto a zbavit se penále na sociálním pojištění, z nezaplacených daní či z dluhů vůči soudům nebo celní správě.
Zbývá měsíc. Jak se zbavit dluhů u sociální a finanční správy

Zdroj: Pleska / Midjourney

Oddlužovací akce státu – takzvané třetí milostivé léto – umožňuje zbavit se dluhů u sociální správy, finančního úřadu, u soudů a celní a vězeňské správy. Dlužníci musí pouze uhradit původní částku, tedy jistinu. Stát jim pak na základě žádosti odpustí penále a pokuty. 

Akce potrvá už jen do konce listopadu. Začala v červenci. Míří především na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), přičemž u sociální správy se dluhů mohou zbavit i zaměstnavatelé.  

Největší zájem je o vymazání dluhů u sociální správy. Do konce října tuto akci u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) využila téměř třetina zadlužených zaměstnavatelů, tedy asi 35 tisíc, a polovina OSVČ, což v celkovém čísle představuje zhruba 160 tisíc osob. 

„Pokud bude dlužné pojistné na základě podaných oznámení skutečně uhrazeno, lze prozatím očekávat úhradu dlužného pojistného ve výši 1,1 miliardy korun, kterému odpovídá odpuštění penále v celkové výši cca 1,3 miliardy,“ napsala 1. listopadu sociální správa. Podnikatelům i firmám doporučuje, aby se do akce ještě rychle přihlásili. ČSSZ jim v říjnu odeslala výzvu přes datovou schránku.  

Výši dluhů u sociální správy si můžete zjistit po přihlášení do ePortálu ČSSZ. Návod, jak zjistit výši dluhu u sociální správy a jako ho zaplatit, jsme přinesli v červencovém článku: Pár kliků a víte, kolik dlužíte. Sociálka spustila novou službu 

U finančního úřadu je účast na milostivém létu zatím nízká. „Podle aktuálních statistik obdržela finanční správa od zhruba 1800 daňových subjektů 3200 žádostí o prominutí příslušenství daně v souhrnné výši 246 milionů korun. To odpovídá zhruba půl procentu evidovaných dlužníků. Spolu s těmito žádostmi podali občané také 661 žádostí o rozložení úhrady na splátky. Celková uhrazená jistina daňových dluhů je zatím 105 milionů korun, automaticky ze zákona dlužníkům zanikly drobné nedoplatky v celkové hodnotě 3,8 milionů korun,“ upřesňuje Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. 

Podle něj se počet žádostí a především celkový odpuštěný objem po letních měsících s blížícím se koncem daňového milostivého léta zvyšuje. 

Také finanční správa nabízí možnost, jak si přes internet ověřit existenci nedoplatků. Zájemci by na webu finanční správy měli nejprve kliknout na sekci Online finanční úřad. Poté se přihlásí například bankovní identitou nebo přístupovými údaji přidělenými finančním úřadem. Tím se dostanou do daňové informační schránky (DIS+), kde případnou výši dluhu najdou.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

V pořadí už třetí milostivé léto má odpustit především:   

  • dluhy na sociálním pojištění
  • daňové nedoplatky, 
  • poplatky vymáhané celním úřadem,   
  • dluhy vůči soudům a vězeňské službě,  
  • místní poplatky – u těch ale záleží na tom, jestli jejich odpuštění zastupitelstvo obce nebo kraje (včetně Prahy) umožní; je proto dobré se informovat přímo na úřadě. 

Akce se netýká dluhů, které vymáhá soudní exekutor. A má ještě jedno omezení: odpuštěné budou jen dluhy, které vznikly do 30. září 2022. Tehdy se totiž začalo o třetím milostivém létu mluvit. Předejde se tak zneužití akce.   

Nedoplatky na spotřební dani, případně jiné daňové nedoplatky, které má dlužník u Celní správy, je možné vyřešit s příslušným celním úřadem. 

Výši dluhu u soudu či vězeňské služby sdělí příslušný soud či Vězeňská služba ČR na základě podané žádosti, kterou je ideální poslat doporučeným dopisem případně datovou schránkou. Lidé totiž nejprve musí znát přesnou dlužnou částku a jakého dluhu se týká. Teprve pak je možné podat další žádost o odpuštění penále z daného dluhu.

Podání je možné ideálně prostřednictvím datové schránky nebo v listinné podobě s podpisem formou doporučeného dopisu. Pokud dluh na justičních pohledávkách či souvisejícím příslušenství nedosahuje 200 korun, stát ho odpustí automaticky. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services