Přivyděláváte si pronájmem přes platformy? Finančák už vás vidí

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 31. 7. 2023
Od letošního roku musí ubytovací platformy hlásit finančnímu úřadu všechny klienty, kteří přes ně nabízejí krátkodobý pronájem. Týká se to nejen bytu, domu, chalupy či karavanu, ale třeba i teepee pro přespání ve spacáku.
Přivyděláváte si pronájmem přes platformy? Finančák už vás vidí

Zdroj: Shutterstock

Do nabídky krátkodobého ubytování se letos dostalo rekordní množství regionálních a rekreačních nemovitostí. Lidé si pronájmem bytu, domu, chalupy či karavanu přes léto převydělávají. A řada z nich k tomu využívá ubytovací platformy Booking.com, Airbnb, nebo i české Bezkempu.cz či Hotelypenziony.cz.

Jenže letos budou tyto platformy poprvé poskytovat data o pronajímatelích finančnímu úřadu. Stanovujete to mezinárodní směrnice DAC7, která má lépe kontrolovat výběr daní z podnikání na digitálních platformách. 

„Pravidla budou muset respektovat všichni, kteří svou chalupu, apartmán, ale překvapivě i třeba jen teepee pro přespání ve spacáku nabídnou nejenom přes globální platformy, ale i přes ty tuzemské pro pronájem rekreačních nemovitostí,“ říká Tomáš Livora, seniorní daňový poradce poradenské společnosti RSM. 

Podle něj Generální finanční ředitelství upřesňuje, co je běžný nájem a co je ubytovací služba jak z pohledu daně z přidané hodnoty, tak daně z příjmů fyzických osob. „To výrazným způsobem zjednodušuje majitelům správnou kategorizaci,“ tvrdí Livora.  

Jaké jsou sankce za nepřiznání příjmu z krátkodobého pronájmu?

Oznamovací povinnost dopadá na provozovatele platforem – nikoli na jednotlivé majitele nemovitostí, kteří vystupují v roli klientů. Musí tak nově identifikovat prodejce (pronajímatele), uvést výši plateb v jeho prospěch a poskytnout účty, na které směřují tyto platby. 

Podle Livory se letos vedle krátkodobých pronájmů výrazněji prosadí i několikaměsíční pronájmy letních nemovitostí. „S ohledem na trendy loňských let a větší využívání práce odkudkoli využije možnost zmizet na celé léto velké množství jednotlivců i rodin. A Česko jako destinaci na letní měsíce si navykli volit i zahraniční turisté,“ připomíná expert. 

V takovém případě už ovšem nejde o ubytovací služby, ale o pronájem. „Z pohledu daní je zásadní jak charakter ubytování, tak i časové hledisko. U běžného pronájmu se očekává, že pronajímatel zajišťuje po dobu nájmu pouze nezbytné služby, jako jsou například dodávky vody a tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení, úklid společných částí domu a podobně. Pokud jsou v ceně i doplňkové služby typu poskytnutí ručníků, stravování, výměna ložního prádla či toaletních potřeb, pak by se mělo jednat o ubytovací službu, která se daní jako příjem ze samostatné činnosti,“ vysvětluje Tomáš Livora. 

Pokud majitel uvede krátkodobý pronájem do daňového přiznání chybně jako příjem z běžného pronájmu, může ho v příštím roce úřad vyzvat k podání dodatečného přiznání. „Pokud by však majitel na výzvu nereagoval, pak mu hrozí doměření daně včetně penále ve výši 20 procent z doměřené daně plus úrok z prodlení, který odpovídá osmi procentům plus aktuální repo sazbě stanovené Českou národní bankou,“ říká Livora. 

Tipem pro ubytovatele může být využití služeb ubytovací platformy MegaUbytko.cz. Jde jen o reklamní platformu, jejímž prostřednictvím platby neprobíhají. Data o pronajímatelech proto platforma finančnímu úřadu neposkytuje.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Jaké daně z pronájmu přes digitální platformy se platí? 

Daň z příjmu  

  • Pokud je nemovitost pronajímána přes internetové platformy Airbnb, Booking a další, pak by se měl příjem danit podle paragrafu 7 zákona o daních z příjmů, tedy jako příjmy ze samostatné činnosti.
  • U této daně je možnost uplatňovat buď paušální výdaje (40 % do výše 800 000 Kč, případně 60 % do výše 1 200 000 Kč při živnostenském oprávnění na poskytování této služby), nebo uplatnit výdaje ve skutečné výši.

Daň z přidané hodnoty

  • Pro plátce DPH je potřeba rozlišit ubytovací službu a dlouhodobý nájem, protože mají jiný režim. Ubytovací služba podléhá DPH, zatímco dlouhodobý nájem je s výjimkami od DPH osvobozen. Krátkodobý nájem (max 48 hodin) podléhá DPH vždy. 
  • Neplátci DPH (což je většina běžných pronajímatelů) jsou z důvodu uskutečňování ekonomické činnosti považováni za osoby povinné k dani. U vystavených faktur proto musí hlídat případné překročení obratu dvou milionů korun za dvanáct bezprostředně předcházejících měsíců. Pokud limit překročí, musí se registrovat k DPH.
  • U přijatých faktur je důležité zpozornět při přijetí faktury od entity bez sídla v ČR (což je právě například Airbnb či Booking.com). Poskytovatel ubytování se musí do 15 dnů od přijetí faktury registrovat jako „identifikovaná osoba“ a má povinnost z této transakce přiznat DPH, a to i přesto, že je neplátcem DPH.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zloději už číhají i na Bookingu. Na co si dát pozor?

25. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Zloději už číhají i na Bookingu. Na co si dát pozor?

Platforma kvůli enormní poptávce letošního léta nestíhá ověřovat všechny nové nabídky ubytování. Po upozornění na podvod sice reaguje rychle, ostražitost se ale vyplatí.

Oprav dům po babičce. Nové dotace startují, tady jsou podmínky

17. 7. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce. Nové dotace startují, tady jsou podmínky

Mladé rodiny můžou získat až milion korun na opravu nemovitosti starší 10 let. Dotace lze kombinovat s Novou zelenou úsporám a zvýhodněnými úvěry od stavebních spořitelen.

Jak stoupne daň z nemovitostí? O výnos se přetahují stát a obce

27. 6. 2023 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Jak stoupne daň z nemovitostí? O výnos se přetahují stát a obce

Za daň z nemovitosti zaplatí Češi od ledna v průměru o dvě třetiny víc než dosud. Počítá s tím konsolidační balíček vlády. Veřejné rozpočty si díky tomu mají polepšit o devět miliard... celý článek

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

17. 5. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

Výhercům zůstane míň peněz – mnohem častěji narazí na limit pro daňové osvobození. Některým zato přibude práce s daňovým přiznáním.

Soud: SVJ nesmí zakázat krátkodobé pronájmy bytu

13. 4. 2023 | Petr Kučera

Soud: SVJ nesmí zakázat krátkodobé pronájmy bytu

Nejvyšší soud poprvé řešil otázku, jestli společenství vlastníků může ve svých stanovách omezit opakovaný pronájem bytů přes platformy jako Airbnb.

Partners Financial Services