Soud: SVJ nesmí zakázat krátkodobé pronájmy bytu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 13. 4. 2023
Nejvyšší soud poprvé řešil otázku, jestli společenství vlastníků může ve svých stanovách omezit opakovaný pronájem bytů přes platformy jako Airbnb.
Soud: SVJ nesmí zakázat krátkodobé pronájmy bytu

Zdroj: Boumen Japet / Shutterstock.com

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) nemůže svými stanovami omezit právo jednotlivých vlastníků na užívání jejich bytu. A to ani v případě, kdy majitel využívá byt ke krátkodobému pronájmu k ubytování cizích osob – typicky prostřednictvím služby Airbnb. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR.

Na začátku bylo rozhodnutí jednoho z pražských SVJ. Do svých stanov si odhlasovalo, že jednotliví majitelé mohou své byty opakovaně krátkodobě pronajímat (na dobu kratší než tři měsíce) nebo poskytovat ubytovací služby jenom tehdy, když s tím budou souhlasit všichni členové – tedy majitelé ostatních bytů.

Jednomu z majitelů se takové omezení nelíbilo. Spor nakonec skončil až u Nejvyššího soudu. A ten rozhodl, že SVJ nemůže omezit právo vyplývající z vlastnictví jednotky (bytu). Stanovy společenství sice obsahují práva a povinnosti jednotlivých členů, ty se však mohou týkat v zásadě jenom dvou oblastí: jednak samotného fungování SVJ, jednak společných částí domu.

„Stanovy SVJ představují základní dokument, jímž se řídí vnitřní poměry společenství. Jejich povinnou náležitostí je sice úprava členských práv a povinností i způsob jejich uplatňování, tím se však rozumí práva a povinnosti vyplývající z členství ve společenství vlastníků – například právo účasti na shromáždění a právo na něm hlasovat, právo být volen do orgánů společenství či povinnost ručit za dluhy společenství,“ konstatoval Nejvyšší soud.

Občanský zákoník omezuje působnost SVJ jen na správu, provoz, údržbu a opravy domu, jeho společných částí a pozemku. Součástí stanov tedy mohou (musí) být pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí – například i pravidla pro dodržování nočního klidu, pro zamykání domu či nakládání s klíči. „Užívání bytu a společných částí je neoddělitelně spjato a vlastník bytu je povinen se těmito pravidly řídit, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu,“ zdůrazňuje soud. Musí však vždy jít o pravidla upravující jen užívání společných částí – ne omezující nakládání s bytem.

Když SVJ překročí své kompetence (působnost), je takové rozhodnutí neplatné – takzvaně nicotné – a hledí se na něj, jako by nebylo přijato: nemá žádné právní následky a nikoho nezavazuje. „Omezení vlastníka jednotky ve způsobu užívání jeho majetku představuje nepřípustný zásah do výkonu jeho vlastnického práva ve smyslu článku 11 Listiny základních práv a svobod,“ konstatoval Nejvyšší soud. 

Samozřejmě to ale neznamená, že by majitel bytu nemusel brát ohled vůbec na nic. Jsou tu totiž obecné povinnosti vyplývající hlavně z občanského zákoníku, ale třeba i z daňových, stavebních nebo městských předpisů.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Podle § 1175 občanského zákoníku má vlastník jednotky právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt, jakož i užívat společné části. Nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části.

Dalším omezením jsou už zmíněná pravidla týkající se společných prostor, typicky chodby, schodiště, výtahu, ohledně nočního klidu nebo zamykání domu. Vlastník bytu musí zajistit, aby je dodržovaly i osoby, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu (§ 1176 občanského zákoníku).

„V případě, že vlastník jednotky užívá byt k jinému účelu, než vyplývá z prohlášení, a opakovaně (dlouhodobě) tím ruší obvyklý klid a pořádek v domě, má společenství vlastníků možnost postupovat podle § 1184 a navrhnout nucený prodej jednotky toho vlastníka, který přes písemnou výstrahu své povinnosti porušuje způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek,“ připomněl Nejvyšší soud.

Nemusí jít hned o nucený prodej. Proti zneužívání vlastnického práva některým z majitelů se mohou ostatní bránit také takzvanou negatorní (zápůrčí) žalobou. Jejím cílem je, aby se majitel zdržel protiprávního zasahování do vlastnického práva, případně aby protiprávní stav odstranil.

Omezit vlastnické právo k užívání jednotlivých bytů tedy může jedině soud, a to až na základě konkrétního porušení zákona. Nemůže to řešit SVJ – plošně a předem – ve svých stanovách.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services