Nedlužíte na daních? Finanční správa spouští novinku

Případný nedoplatek si můžete snadno zjistit přes internet. Podobnou službu nedávno zavedla i sociální správa.
Nedlužíte na daních? Finanční správa spouští novinku

Zdroj: Finanční správa, Shutterstock

Do konce letošního listopadu běží třetí akce Milostivé léto. Tentokrát umožňuje zbavit se dluhů u sociální správy, finančního úřadu a celní správy, a to především osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Stačí, když dlužník uhradí původní částku – stát mu pak (na základě žádosti) odpustí penále a pokuty. 

Řada lidí ale o svých dluzích nemusí vědět. Už v červenci proto Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přišla na svém ePortálu se službou, která online ověří existenci případného dluhu. Na rozdíl od daňových dluhů u finanční nebo celní správy, kde o odpuštění pokut a úroků můžou žádat jen fyzické osoby, mají u sociálního pojištění šanci i firmy. Psali jsme o tom podrobně: Pár kliků a víte, kolik dlužíte. Sociálka spustila novou službu

S podobnou online službou teď přichází i finanční správa. „Spustili jsme novou funkcionalitu, díky níž si každý občan může ve své daňové informační schránce na portálu Moje daně ověřit, zda má u finančního úřadu evidován nedoplatek, který je relevantní pro daňové milostivé léto,“ píše Generální finanční ředitelství.  

Zájemci by na webu finanční správy měli nejprve kliknout na sekci Online finanční úřad. Poté se přihlásí například bankovní identitou nebo přístupovými údaji přidělenými finančním úřadem. Tím se dostanou do daňové informační schránky (DIS+). Případně, pokud ji ještě nemají, odsouhlasí jedním klikem její zřízení. V DIS+ pak v horní liště kliknou na záložku Písemnosti. 

„Pokud máte nedoplatek na příslušenství, který je možný v rámci milostivého léta odpustit, naleznete zde informaci k mimořádnému odpuštění dluhu. Pokud částka tohoto daňového příslušenství činí více než nula korun, můžete vyplnit žádost o odpuštění příslušenství formou online žádosti dostupné na webu správy,“ radí finanční správa. 

Kdo takovou informaci ve své DIS+ nenajde, pravděpodobně žádné relevantní nedoplatky na dani nemá. 

Díky Milostivému létu je možné odpustit úroky z prodlení a z posečkané částky, penále, pokuty za opožděné daňové přiznání či jiné tvrzení daně a náklady řízení včetně exekučních nákladů. Jistina (samotný původní dluh) ale musí být uhrazena do 30. listopadu 2023. Částku vyšší než pět tisíc korun lze splácet ve dvanácti měsíčních splátkách v přesně daných termínech splatnosti. Ty je nutné dodržet, jinak dluh nezanikne. 

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

„Důležité je poslat jednorázovou platbu nejdříve v den podání žádosti, aby bylo finančnímu úřadu zřejmé, že tyto finanční prostředky mají být použity právě na úhradu daňového nedoplatku v rámci milostivého léta,“ říká Simona Hornochová, generální ředitelka Finanční správy ČR. Při placení doporučuje do zprávy pro příjemce uvést „daňové milostivé léto“. 

Podle Hornochové také všem fyzickým i právnickým osobám automaticky a bez žádání zaniknou malé dluhy u finančního úřadu. Jde o dluhy do 29 korun u daně z nemovitých věcí, do 199 korun u ostatních daní. Nesmí ale u jednoho finančního úřadu přesáhnout celkovou částku 1000 korun.

V pořadí už třetí milostivé léto má odpustit především:  

  • dluhy na sociálním pojištění 
  • daňové nedoplatky 
  • poplatky vymáhané celním úřadem  
  • dluhy vůči soudům a vězeňské službě 
  • místní poplatky – u těch ale záleží na tom, jestli jejich odpuštění zastupitelstvo obce nebo kraje (včetně hlavního města Prahy) umožní. Je proto dobré se informovat přímo na obecním úřadu. 

Akce se netýká dluhů, které vymáhá soudní exekutor.  A platí ještě jedno omezení: odpuštěné budou jen dluhy, které vznikly do 30. září 2022. Tehdy se totiž začalo o třetím milostivém létu mluvit. Předejde se tak zneužití akce. 

Finanční správa k letošnímu 8. září obdržela 1450 žádostí o prominutí příslušenství daně v celkové výši 40 milionů korun. Spolu s těmito žádostmi podali občané také přes 260 žádostí o rozložení úhrady rozhodného nedoplatku na splátky. Ze zákona dlužníkům zanikly drobné nedoplatky v celkové hodnotě 3,5 milionu korun.

Největší část nedoplatků se týká zejména DPH, daně z příjmů fyzických osob, daně silniční a daně z nemovitých věcí. „Nedoplatky na spotřební dani, případně jiné daňové nedoplatky, které má dlužník nikoliv vůči finanční, ale celní správě, je třeba řešit s příslušným celním úřadem,“ podotýká finanční správa.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services