Pár kliků a víte, kolik dlužíte. Sociálka spustila novou službu

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 11. 7. 2023
Na ePortálu ČSSZ si teď můžou především osoby samostatně výdělečně činné a zaměstnavatelé zjistit, jestli dluží na pojistném a případně kolik. Službu spustila sociální správa v rámci milostivého léta. Vyzkoušeli jsme, jak funguje, a poradíme, jak se dluhu zbavit.
Pár kliků a víte, kolik dlužíte. Sociálka spustila novou službu

Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Milostivé léto III. je oddlužovací akce státu, při které se lidé můžou zbavit penále za nezaplacené sociální pojištěnídaně nebo soudní poplatky, úroků z nich, případně i nezaplacených nákladů na exekuční řízení. Začalo prvního července a potrvá do konce listopadu.  

O podmínkách letošního milostivého léta jsme už psali podrobně: Začalo třetí milostivé léto. Takhle se zbavíte dluhů na daních a u sociálky.

Na rozdíl od daňových dluhů u finanční nebo celní správy, kde o odpuštění pokut a úroků můžou požádat jen fyzické osoby, u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) můžou o úlevu požádat i firmy. Jen je potřeba vědět, jaký ten dluh je. A nutné je taky napřed splatit jistinu dluhu, tedy vlastní dlužné pojistné. Kvůli snazšímu ověření, zda a kolik živnostníci a zaměstnavatelé na pojistném i na penále dluží, teď spustila Česká správa sociálního zabezpečení na svém ePortálu novou službu.

Jak na to

Na hlavní stránce si OSVČ kliknou na odkaz Milostivé léto v podmínkách ČSSZ – OSVČ, zaměstnavatelé pak na odkaz Milostivé léto v podmínkách ČSZZ – zaměstnavatel.

Poté se ověří buď prostřednictvím datové schránky nebo identity občana, tedy například bankovní identitou, elektronickým občanským průkazem, uživatelským účtem NIA nebo identifikačním certifikátem I.CA. 

Pak už stačí kliknout na Spustit v pravém rohu a vyjede informační list s výši případného dluhu na pojistném, které bylo splatné před 1. říjnem 2022. 

Dluhy, které vznikly po 1. říjnu loňského roku, do milostivého léta zahrnuty nejsou. Tehdy se o třetím milostivém létu začalo mluvit a autoři zákona nechtěli, aby někdo akce zneužil.

Screenshot: ePortál ČSSZ

Ještě nejsme přihlášeni. Po kliknutí na Spustit nás tedy ePortál vyzve, abychom se digitálně identifikovali.

Dále se zobrazí výše dluhu na penále a výše dluhu na exekučních nákladech. 

Osoby, které zjistí, že dluží pouze na penále, se můžou v klidu zase odhlásit. Penále jim bude odpuštěno automaticky v následujících měsících.

Screenshot: ePortál ČSSZ

Dluh tady je. Všechna pojistná ale byla už uhrazena, dluh je jen na penále – to bude tedy odpuštěno automaticky, bez žádání.

Najednou, nebo po kouskách?

Ti, kteří dluží i na pojistném, si můžou vybrat, jak svůj dluh vyrovnají. Buď můžou odkliknout „Oznámení o úhradě do 30. 11. 2023“ nebo „Oznámení o úhradě ve splátkách“, podle toho, zda dlužné pojistné zaplatí jednorázovou úhradou do 30. listopadu 2023, anebo ve splátkách. Splátkový kalendář je možný pro částky nad 5 tisíc korun. 

„Počet splátek je pevně stanoven podle výše dlužného pojistného, 12 měsíčních splátek u dlužného pojistného do 50 tisíc korun a 60 měsíčních splátek u dlužného pojistného nad 50 tisíc. Výše splátek se automaticky dopočítá podle výše dlužného pojistného a počtu splátek,” vysvětluje mluvčí sociální správy Jitka Drmolová.  

První splátku musí dlužník podle zákona uhradit do 31. prosince 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce. Pokud nebude splácet pečlivě, penále se nezbaví. 

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Informace o podání oznámení se automaticky vygeneruje a odešle příslušné okresní správě. Dlužník si ho může pro sebe stáhnout ve formátu PDF. Zároveň se zobrazí platební údaje, kam zaslat dlužné pojistné, a to včetně QR kódu pro rychlou platbu.  

„V případě, že se platební údaje nezobrazí, musí být splnění podmínek individuálně posouzeno. Dlužník pak obdrží sdělení od příslušné okresní správy,“ dodává Drmolová.  

Celá služba funguje jen na pár kliknutí, potřebné údaje se načítají z evidence ČSSZ. Lidé vyplňují svůj e-mail a telefonní číslo, na něž obdrží notifikaci o přijatém sdělení okresní sociální správy. Najdou ho pak na ePortálu ČSSZ v sekci Moje dokumenty. Mluvčí Drmolová ještě upozorňuje, že pokud je živnostník zároveň i zaměstnavatel, podává oznámení za oba plátce samostatně.

Zákon stanovuje, že komunikace v rámci třetího milostivého léta probíhá výhradně prostřednictvím elektronické aplikace. „Pouze v ojedinělých případech, například pokud se jedná o dědice nebo o bývalého plátce pojistného, je možné oznámení učinit osobně u příslušné okresní správy,“ říká mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.  

A co zaměstnanci?

Zaměstnanci na sociálním pojištění za dobu svého zaměstnání dlužit nemůžou. Vypočítat a odvést za ně pojistné musí zaměstnavatel. A to včetně pojistného, které je povinen platit zaměstnanec. Pokud zaměstnavatel neodvede pojistné ve správné výši a lhůtě, tento dluh i včetně případných penále, nejde k tíži zaměstnance, ale zaměstnavatele. 

„Pro zaměstnance je proto podstatná pouze informace, zda ho zaměstnavatel přihlásil k účasti na pojištění, a to si může ověřit prostřednictvím on-line služby Informace o pojistných vztazích zaměstnance, která poskytuje informace o všech pojistných vztazích zaměstnance, které ČSSZ eviduje ve svém centrálním registru od 1. července 2005. Každý má také jednou ročně nárok podat Žádost o informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP), který obsahuje přehled dob důchodového pojištění, tedy zaměstnání, nahlášených zaměstnavatelem,“ dodává Drmolová.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services